Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wpis do księgi wieczystej po zmianie banku.

Napisany przez Tejay
Cześć Forum,

W zeszłym roku odnowiłem swoje kończące się finansowanie po 10 latach z nowym bankiem.
W związku z tym wpis w księdze wieczystej nie został usunięty i wpisany na nowo, lecz został przeniesiony z jednego banku do drugiego.
To, co mnie teraz zaniepokoiło, to treść, którą niedawno otrzymałem z ogłoszeniem o wpisie.
Zmiana obok (oczywiście) niezmienionej kwoty brzmi:
Przekazano z odsetkami od 10.10.2005 r. (!) oraz z pobocznymi usługami na rzecz .
Co to oznacza? Czy to normalna treść?

Dzięki!
Tejay

Napisany przez credere
Pozdrawiam,

Tak, jest to powszechna praktyka, że w przypadku cesji zastawów również odsetki od daty rejestracji (+ opłaty poboczne) są przenoszone na nowy bank.

Zawsze rejestrowana jest nominalna kwota zastawu w wysokości np. 100 000 euro plus odsetki i jednorazowa opłata poboczna.

Pozdrowienia

Napisany przez 3eugh
Jaka jest jednorazowa usługa dodatkowa? Czy odsetki obejmują opłaty księgowe (12%)? Dlaczego całe GS zostało przeniesione, gdy duża część została już spłacona poprzez spłatę (starej) banku? Pozdrowienia, Eugen

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zazwyczaj całe obciążenie hipoteczne jest przenoszone. Rzadko zdarza się, że najpierw część obciążenia hipotecznego zostanie usunięta zgodnie z udziałem w spłacie, a następnie przekazana nowemu bankowi.

Napisany przez 3eugh
Czy są jakiekolwiek dobre powody, aby przekazać/ przenieść cały (oryginalny) grunt?

Co to jest „jednorazowa opłata dodatkowa”?
Czy odsetki obejmują opłaty księgi wieczystej (~12%)?

Napisany przez schunckt

Czy istnieją dobre powody do całkowitego przekazania cesji hipoteki (a więc pierwotnej)?
...

Tak. uwolniona hipoteka może być obciążona w (nowym!) Banku, co oznacza możliwość nowego kredytu.

T.

Napisany przez NaTwoim13
Długi hipoteczne to nie to samo co zastaw hipoteczny. Długi hipoteczne zmniejszają się wraz ze spłatą, podczas gdy zastaw hipoteczny pozostaje na zarejestrowanym poziomie i nie ma nic wspólnego z datą wymagalności kredytu.

Oprocentowanie księgi dłużnych (hipotecznych) wskazuje, ile bank może wyegzekwować ponad zarejestrowaną wartość zastawu hipotecznego, czyli na co będą musieli być w pierwszej kolejności obsłużeni - na przykład w przypadku licytacji przymusowej w stosunku do wierzyciela o niższym rangą. Może się zdarzyć, że dług jest wyższy niż zarejestrowany zastaw hipoteczny, dzięki oprocentowaniu hipotecznemu i jednorazowemu składowi zwiększam swoje roszczenie wobec zastawu hipotecznego.

Napisany przez Tejay
Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Bardziej niż na koszty poboczne natknąłem się na z cesją z odsetkami od 10.10.2005 r..

Nowy bank spłacił całą pożyczkę (kredyt hipoteczny i KfW) dopiero 31.12.2015 r.
Dlaczego więc odsetki z przeszłości? Czy to po prostu normalne urzędowe język czy powinienem jeszcze raz zapytać?

Ponownie przyjrzałem się starymu wpisowi w księdze wieczystej. Tam było napisane:
x euro jako obciążenie z 16% rocznymi odsetkami i 10% opłata dodatkowa jednorazowo na rzecz , egzekwowane zgodnie z §800 Kodeksu Postępowania Cywilnego.
Odnośnik: zatwierdzenie z 10.10.2005 r., zarejestrowane 19.10.2005 r..
To brzmiało bardziej zrozumiale...

I tak, teoretycznie mógłbym obniżyć obciążenie o około 1/3.
Ale to jest nietypowe i znacznie droższe (usunięcie + ponowne wpisanie).
Tak mi przynajmniej powiedziano.

Pozdrowienia
Tejay

Napisany przez NaTwoim13
To, co było zrozumiałe, teraz także obowiązuje, tylko że zostało przeniesione z A do B.

Jak już wspomniano, nie trzeba płacić odsetek, ale bank może dochodzić dodatkowych opłat obok hipoteki, jeśli dochód z nieruchomości ma być podzielony.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata