Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Czy wzięlibyście kredyt na podróż?

Napisany przez Agio
Nie mam zamiaru tego robić, ale chciałbym się dowiedzieć, co o tym myślicie! Na jednej stronie uważam, że jest to w porządku, ponieważ pieniądze można również wydawać na realizację swoich zainteresowań. Uważam, że dopóki kredyt można spłacić, jest to w porządku. Z drugiej strony nie jestem pewien, czy chciałbym zadłużać się z powodu podróży (niezależnie od jej wielkości). Co myślicie?

Napisany przez 2Bolitho
Absolut NIE!

Konsum jest finansowany z salda, ale nie z pieniędzy innych osób. Wyjątkiem jest, gdy mam gotówkę i otrzymuję finansowanie, które jest tańsze. Przykład: 10 000 euro na koncie oszczędnościowym o oprocentowaniu 0,5% i kredyt bezodsetkowy.

Długi na inwestycje są akceptowalne. Innymi słowy, pożyczam pieniądze, aby poprzez inwestycję kapitału osiągnąć wyższy dochód, który po opodatkowaniu jest nadal wyższy niż stopa procentowa i ewentualne dodatkowe koszty.

Napisany przez Cici
Podzielam zdanie Bolitho, że konsumenci powinni raczej unikać zaciągania kredytów na wydatki konsumpcyjne. Zwiększa to zależność, zwiększa ryzyko finansowe i jest droższe niż płatność natychmiastowa.

Ostatecznie, pytanie brzmi, czy te wady są warte podróży? Czasami podróż może być ważniejsza niż brak długów. Warto dokładnie zastanowić się nad kosztami i dodatkowymi ryzykami przed zaciągnięciem kredytu konsumenckiego. W końcu będziesz musiał spłacać długi jeszcze długo po powrocie do domu.

Napisany przez xlarge
Podstawowa zasada: Brak kredytu na konsumpcję - wyjątek: kredyt pozwala w przyszłości zarobić więcej pieniędzy niż bez kredytu (finansowanie 0% patrz powyżej) - jeśli nie planuje się w średnim okresie większego finansowania (nieruchomość) - lub ewentualnie na (obyłoby się bez tego) podróż poślubną.
Zdecydowanie nie powinno się żyć na kredyt długoterminowo - wakacje/samochód/meble finansowane i wynajmowanie mieszkania... to zbyt drogie na dłuższą metę.

Napisany przez viktor
Jeśli jesteś całkowicie pewny, że będziesz mógł spłacić kredyt, dlaczego nie skorzystać z tej możliwości?
Bo czas jest tak cenny, a nigdy nie wraca.

Napisany przez Nussplunder
Cześć,

zawsze postępuję zgodnie z zasadą, że pozwalam sobie tylko na to, na co mnie stać. Nie zadłużam się. Jeśli nie mam pieniędzy, to oszczędzam.

Pozdrawiam

Napisany przez Wiggles
Aktualnie nie wahałbym się wziąć kredytu, aby spłacić go w ciągu roku, po to, by w kolejnym roku wziąć nowy kredyt. Znam też kilka osób, które robią to co roku na nowo.
Czy to przynosi jakąś korzyść.. wątpię. Nie wydaje się swoich pieniędzy, więc może dla niektórych jest łatwiej opłacić droższe wakacje?

Napisany przez Salvo
W żadnym wypadku! albo mogę sobie pozwolić na podróż z własnej kieszeni, albo po prostu muszę zostać w domu. To proste.

Napisany przez viktor
Albo stać mnie na podróż z własnej kieszeni, albo muszę po prostu zostać w domu.

Bardzo zdrowe, zdyscyplinowane podejście. Niemniej jednak istnieją sytuacje, takie jak czas, wiek, pogarszająca się kondycja fizyczna, choroba, które uzasadniają podróż na kredyt.

Zgodnie z zasadą: teraz albo nigdy.

...ale nie zapominaj o takim przypadku: milioner przepuścił całe swoje majątku, ponieważ lekarz przepowiedział mu bardzo krótki czas życia.

Napisany przez Pfauenauge
Cześć,
postępuję dokładnie tak samo. Jeśli nie mam pieniędzy na podróż, po prostu oszczędzam i wyjeżdżam w następnym roku.
Pozdrawiam

Napisany przez Salvo

bardzo zdrowe i zdyscyplinowane podejście.
Jednak istnieją sytuacje, takie jak czas, wiek, pogarszająca się niemoc, choroba, które zalecają podróż na kredyt.
Pod hasłem: teraz albo nigdy

... ale nie zapominaj o przypadku milionera, który roztrwonił całe swoje bogactwo, ponieważ lekarz przewidział mu bardzo krótki czas życia.

Ale czy w tych sytuacjach nadal można dostać kredyt? Banki naprawdę rozważają WSZYSTKO obecnie...

Napisany przez Finnn
Wezmę kredyt tylko w nagłym wypadku, a nie dla zabawy lub z nudów.

Napisany przez knut
Nie, to wydaje mi się mało sensowne. kredyt moim zdaniem ma sens tylko wtedy, gdy daje nam coś trwałego w dłuższej perspektywie. Z podróży mamy, co prawda, w idealnym przypadku piękne wspomnienia, ale żadnej konkretny i trwały korzyść finansowy. Na przykład z samochodu można korzystać przez wiele lat.

Napisany przez Assetbacker
Nigdy nie przyszłoby mi do głowy finansowanie moich wakacji kredytem, nawet jeśli stopy procentowe są obecnie tak niskie jak od dawna.

Napisany przez tivopu

nie wpadłbym na pomysł finansowania moich wakacji kredytem, nawet jeśli oprocentowanie jest tak niskie jak od dawna nie było.

Tak to wygląda. Można szybko wpaść w prawdziwy błędny krąg.

Napisany przez dirkmueller
jasne NIE!

Napisany przez ProfFF
Podróż i ogólnie aktywności rekreacyjne powinny zawsze być traktowane jako dodatek. Jeśli nie ma pieniędzy, należy skoncentrować się na najważniejszych rzeczach. Trzeba po prostu ustawić priorytety. Ponadto mogę sobie wyobrazić, że banki nie udzielają kredytów na tego rodzaju wydatki. Oczywiście wszystko zależy od rodzaju podróży i wysokości kredytu. Ale dlaczego zadłużać się na coś takiego. Jeśli nie mam pieniędzy, albo wybieram tylko małą podróż, zgodnie z możliwościami portfela, albo oszczędzam, aż będę mógł sobie na to znowu pozwolić.

Napisany przez Amanda14
Nie, nie zrobiłbym tego. Wolałbym zrobić sobie przerwę w podróżowaniu na 1, 2 lata, aby mieć wystarczająco pieniędzy na podróż w trzecim roku.

Napisany przez Akino
Również zdecydowane NIE z mojej strony. Nie pozwoliłbym sfinansować podróży za pomocą kredytu, wolałbym nawet nie podróżować przez rok!

Napisany przez Vermittler
Również ode mnie jasne nie.
Bolitho trafił już gwoździem w gowę pierwszą odpowiedzią.

Napisany przez Lars04
Moim zdaniem jednoznacznie NIE. Tylko po to, by mieć ładne wakacje przez 1-2 tygodnie, spłacać długi przez miesiące? Do tego dochodzą jeszcze odsetki, choć niskie.

Ponadto uważam, że przyjemniej jest jechać na wakacje z moimi oszczędnościami. Można z dumą powiedzieć: Zasłużyłem/am sobie na te wakacje!!!

Napisany przez Bitte
Znam wielu ludzi, którzy biorą małe pożyczki na wakacje, nic złego w tym. Ja należę do ludzi, którzy mówią, ok, pojedę na wakacje za 5 lat, ale na Dominikanę, Kubę itd. W tym czasie odkładam sobie rocznie 900 euro, czasem tylko 500 euro, ale zawsze wystarczyło. To wszystko kwestia osobistego podejścia, czy naprawdę musisz jechać na wakacje czy nie.

Napisany przez JacobGoma
Jak już wcześniej wspomniano (i żeby to jeszcze raz podkreślić), nie zaciągnąłbym kredytu na podróż. Chyba że zostałoby mi jeszcze 3 miesiące życia. Brak kredytu na konsumpcję to dobry slogan, który warto zapamiętać.

Napisany przez Jeannye
Mogę tylko powtórzyć: kredyty konsumpcyjne nie są zalecane. Dlatego radzę każdemu kupować tylko to, na co stać go gotówką. kredyty są pierwszym krokiem w kierunku biedności

Napisany przez Bitte
kredyty konsumpcyjne nie są zalecane.

Uważam jednak, że konieczne jest dokładne zrozumienie pojęcia konsumpcji, co ono oznacza!!

Samochód także stanowi konsumpcję!! Inne meble także są konsumpcją!! Telewizory LED, itp.

Napisany przez Charisama
Nie wziąłbym kredytu na podróż. Zamiast tego, na określony czas, w którym chcę zaoszczędzić pieniądze na podróż, minimalizowałbym swoje wydatki i ewentualnie sprzedał zbędne meble itp. Dodatkowo odłożyłbym stałą kwotę z pensji i również zaoszczędził. W ten sposób zarabiasz na podróż i masz zebrane pieniądze. Wtedy można jechać na urlop. Myśl o spłacie kredytu po urlopie byłaby dla mnie raczej obciążająca.

Napisany przez Lars04
Samochód osobowy to także konsumpcja! Inne meble to konsumpcja! Telewizory LED, itp. itd.

Podróż kończy się po 14 dniach, a mimo to płaci się za nią, samochód jeździ się przez kilka lat, a z mebli można korzystać przez całe życie. Uważam, że to wystarcza jako porównanie kredytu konsumpcyjnego. Ale dobrze, każdy musi to ostatecznie sam zdecydować, dla mnie taka opcja nie wchodzi w grę.

Napisany przez knut
Podróże powinny być planowane z wyprzedzeniem. Najlepiej jest na to oszczędzać. Nie wyobrażam sobie, że osoba będzie mogła spokojnie spędzić urlop, gdy będzie równocześnie martwić się o raty kredytu.

Napisany przez Caspar2020
Z biznesowego punktu widzenia kredyt nigdy nie powinien przekraczać przewidywanego okresu użytkowania finansowanego obiektu.
Nie ma znaczenia, czy chodzi o nieruchomość, samochód czy kuchnię.
Dlatego wakacje na kredyt w ogóle się nie liczą.

Napisany przez FragHarry
Nigdy nie wziąłbym kredytu na czysty luksus.

Napisany przez richtermelly
Chętnie bym pojechał w podróż, ale tylko gdy uzbieram wystarczające pieniądze. Nigdy nie wziąłbym kredytu na podróż, wolę oszczędzać pieniądze.

Napisany przez Bombbu
Raczej nie wziąłbym kredytu na podróż. Tylko jeśli jestem pewien, że mogę go szybko spłacić (np. z premii świątecznej).

Napisany przez 30Dollar
Nie, nie zrobiłbym tego, chyba że WIEM, że mogę to spłacić.

Napisany przez Malapascua
Jako dorosły osoba dobrze zarabiająca, na pewno nie wchodzi w grę, ale w czasie studiów zdecydowanie bym to zrobił. Nie dla czegoś tak nudnego jak Australia, gdzie jeździ każda mała dziewczynka, ale coś naprawdę egzotycznego na kredyt byłoby na miejscu.

Napisany przez JonasSchiller
Absolutnie nie! Zawsze należy unikać zadłużenia konsumenckiego!

Napisany przez MacMoney
Nie zrobiłbym tego, nie cieszyłbym się podróżą, wiedząc cały czas, że tak naprawdę nie mogę sobie na nią pozwolić. Za każdy wydany euro miałbym wyrzuty sumienia.

Napisany przez Simon88
Nigdy, wątpię, że większość ludzi by to zrobiła. Czy ktoś tutaj zna kogoś, kto to zrobił?

Napisany przez andreasun
Nie! Absolut nicht!!! to się po prostu nie opłaca. Zwłaszcza że negatywne wpisy w rejestrze dłużników będą cię w przyszłości ścigać, a podróż nie może być tak wspaniała, żeby brać za nią kredyt. Lepiej oszczędzaj trochę dłużej albo sprzedaj stare rzeczy, ale na pewno nie bierz kredytu na podróż!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata