Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwe jest rozwiązanie umowy kredytu w przypadku częściowej sprzedaży po rozwodzie?

Napisany przez blaudalam
Cześć wszystkim,

mam następujący problem:
Rozwód w 2016 roku, wspólny Dom wpisany w księdze wieczystej po 50%, kredyt nadal trwa.
Teraz chciałabym jednak odkupić swojemu byłemu mężowi 50% udziałów w domu. Bank nie zwalnia jednak mojego byłego męża z odpowiedzialności kredytowej, ponieważ sama nie jestem zdolna kredytowo. Mój nowy partner nie jest akceptowany jako nowy dłużnik, ponieważ bank ogólnie nie zezwala na zmianę dłużników (mimo że mój partner zarabia bardzo dobrze!).
Mój były mąż oczywiście nie chce być wymieniony w umowie kredytowej, jeśli sprzedaje mi swoje 50% udziałów w domu.
Już zasięgnęłam ofert w innych bankach, które mogły by spłacić kredyt.
Ale czy w ogóle mamy prawo do wcześniejszej spłaty kredytu przed upływem pierwszych 10 lat, jeśli mój były mąż sprzedaje mi swoje 50% udziałów? Jako jedna z kredytobiorczyń nadal jestem właścicielką domu, więc nie jest on sprzedawany w całości. Bank może odmówić zgody na prostą zmianę w przypadku konwersji - podczas pierwszej rozmowy telefonicznej z bankiem od razu oskarżono mnie, że chcę dokonać konwersji tylko ze względu na lepsze warunki. Faktycznie nie jest to typowa konwersja, w rzeczywistości jest to spłata kredytu ze względu na sprzedaż (częściową) domu i w związku z tym kara za wcześniejszą spłatę powinna być prawnie ograniczona.

Czy możecie mi pomóc?

Re: Czy możliwe jest rozwiązanie umowy kredytu w przypadku częściowej sprzedaży po rozwodzie?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć blaudalam,

W przypadku częściowej sprzedaży masz zgodnie z § 490 BGB prawo do natychmiastowego wypowiedzenia umowy. Nie ma ustawowego ograniczenia odstępnego, ale bank powinien być odszkodowany za poniesione straty.

Zaproponuj swojemu nieskorymu bankowi okazję, sprawdź oświadczenie o odstąpieniu od umowy i w razie potrzeby odwołaj kredyt - zobaczysz, jak szybko staną się bardziej współpracujący, abyś mógł wyjść z umowy bez płacenia odstępnego. Oświadczenie o odstąpieniu od umowy będzie błędne, jeśli umowa została zawarta przed 2010 rokiem (ale również po tej dacie), co oznacza, że termin odstąpienia nie został rozpoczęty, a do 21.06.2016 roku obowiązuje nadal nieograniczone prawo odstąpienia.

Chętnie sprawdzę twoje oświadczenie o odstąpieniu od umowy za darmo z pomocą naszego prawnika specjalizującego się w prawie bankowym i rynkach kapitałowych, a także pomogę ustalić dalsze kroki.

Napisany przez blaudalam
Cześć, Panie Buhmann,
dziękuję za szybką odpowiedź! Gdzie powinienem wysłać kopię pouczenia o odstąpieniu od umowy?

Gdy wspomniałem o ustawowym ograniczeniu kary za wcześniejsze spłacenie kredytu, miałem na myśli, że istnieją ustawowe przepisy dotyczące jej obliczania. Na przykład muszą zostać uwzględnione dodatkowe wpłaty oraz najwyższy dozwolony wskaźnik spłaty oraz że bank może dochodzić jedynie rzeczywistej szkody.

Napisany przez blaudalam
Czy możemy zerwać umowę kredytową przed sprzedażą domu z powodu nadchodzącej sprzedaży domu? Ponieważ przy notariuszu nie tylko będzie zawierana umowa sprzedaży, ale też obciążenia hipoteczne zostaną zwiększone i wprowadzone dla nowego banku - ale to nie może nastąpić przed zerwaniem umowy z dotychczasowym bankiem.
Czy można zerwać umowę kredytową dopiero po przedstawieniu umowy sprzedaży?

Napisany przez NaTwoim13
Proszę przesłać mi umowę pożyczki na mój adres e-mail. Odpowiem na nią drogą mailową i wesprę Cię w dalszych krokach.

Powinieneś już przestrzegać pewnych zasad i zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Bez uprzedniej konsultacji z obecnym bankiem, nie powinieneś ani sprzedawać udziałów, ani uzyskiwać nowego finansowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata