Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestować pieniądze dla dzieci.

Napisany przez sagamai
Cześć, jestem tutaj zupełnie nowy i kompletnie się nie orientuję. Jestem samotnym rodzicem i niestety nie mogę oszczędzać zbyt wiele dla moich dzieci. Chciałbym oszczędzać 40€ miesięcznie na każde dziecko. Chciałbym to robić przez dłuższy czas (15 lat) i z niskim ryzykiem. Jest mi tylko znane konto oszczędnościowe, które bank polecilibyście mi wybrać? Czy istnieją inne sposoby na ulokowanie pieniędzy dla moich dzieci? Z góry dziękuję za waszą pomoc.

Re: Inwestować pieniądze dla dzieci.

Napisany przez 2Bolitho
Co miesięczne 40 euro nie jest tak mało. 15 lat razy 12 miesięcy razy 40 euro daje 7 200 euro. Nieźle jako kapitał początkowy.

Największym ryzykiem jest utrata siły nabywczej w ciągu tych 15 lat. Przy założonej inflacji na poziomie 2%, za 7 200 euro twoje dzieci mogłyby kupić tylko rzeczy o wartości około 5 350 euro. Oznacza to, że w ciągu tego czasu straciłbyś siłę nabywczą o prawie 2 000 euro, czyli oszczędzałbyś na próżno przez 4 lata i 2 miesiące.

Zwykłe oszczędzanie na książce oszczędnościowej nie pomoże temu przeciwdziałać, ponieważ obecnie praktycznie nie ma żadnych oprocentowań. Z kontem oszczędnościowym lepiej, ale również tam prawdopodobnie pojawi się utrata siły nabywczej.

Moim pomysłem byłby plan oszczędzania w ETF-ach. Są to plany oszczędnościowe, które odwzorowują rynek akcji. Koszty są stosunkowo niskie i jeśli pieniądze nie muszą być wypłacone dokładnie na 18 urodziny, w przypadku spadku na giełdzie można po prostu poczekać nieco dłużej.

W tym forum jest wiele informacji na temat planów oszczędnościowych z wykorzystaniem ETF-ów. Wyszukaj funkcji wyszukiwania. Lub po prostu poszukaj w Google.

Na przestrzeni dowolnych 20 lat giełdy praktycznie zawsze rozwijały się pozytywnie. Oczywiście nie ma żadnej gwarancji, ale partycypuje się dość bezpośrednio w wzroście gospodarczym i nie jest się zależnym od polityki stóp procentowych. W związku z tym uważałbym to za ryzyko możliwe do oszacowania. Podczas gdy w oszczędzaniu na książce oszczędnościowej z największym prawdopodobieństwem poniosę oszacowane straty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata