Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie możliwe jest jedynie z jednym partnerem.

Napisany przez Maik41
Cześć,
moja partnerka życiowa i ja zastanawiamy się, czy w ogóle jest możliwe dla nas uzyskanie finansowania.
Niestety, ze względu na moją historię finansową, wypadłem jako współfinansujący.
Moja partnerka życiowa ma 40 lat, jest zatrudniona i przebywa na urlopie rodzicielskim, nie ma żadnych dochodów ze swojego zatrudnienia. Mamy 2 dzieci i nie jesteśmy małżeństwem.
Obecnie mieszkamy wynajmując mieszkanie za około 900€ miesięcznie.
Moje miesięczne dochody netto wynoszą około 2000€.
Moja partnerka życiowa otrzymuje około 2500€ z wynajmu nieruchomości miesięcznie. Na jej domu wielorodzinnym nie ciążą żadne obciążenia.
Nie ma obecnie żadnych kredytów lub innych zobowiązań.
Chodzi o nieruchomość o wartości 250000€.
Dostępne fundusze własne wynoszą około 50000€.
Czy moja partnerka życiowa w ogóle miałaby szansę na uzyskanie finansowania? Dotąd nie zastanawialiśmy się nawet nad finansowaniem nieruchomości. Dlatego na początek pytanie, czy w ogóle jest to możliwe dla nas.

Dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Maik41,

Czy twoja żona pracowała przed urlopem rodzicielskim, jak długo jeszcze potrwa urlop rodzicielski, jak wysoka jest zasiłek rodzicielski i czy wróci do swojego poprzedniego pracodawcy po zakończeniu urlopu rodzicielskiego?

Napisany przez Maik41
Cześć,

Urlop rodzicielski trwa jeszcze około 1 roku. Zatrudnienie u pracodawcy jest możliwe, ale z pewnością tylko na niepełny etat.

Napisany przez NaTwoim13
Czyli obecnie nie ma ważnej umowy o pracę?

Napisany przez Maik41
Oczywiście. Umowa o pracę jest nadal ważna... jedynie moja partnerka, zgodnie z ustaleniami z jej pracodawcą, przebywa na urlopie rodzicielskim. Kiedy ten się skończy, będzie mogła wrócić do pracy. Jeśli zechce, nawet na pełny etat. Jednakże sądzę, że nie będzie to możliwe z naszymi dwójką dzieci, którzy mają 2 i 4 lata. Ponadto, jej pracodawca oferuje również możliwość pracy na część etatu.

Napisany przez Sparky
Jestem może nie ekspertem, ale dane są idealne. Dochody z wynajmu plus zasiłek rodzicielski powinny łatwo przekroczyć 3 tysiące, a zbywalna wartość majątku wynosi około 300 000 EUR. Znajdź doświadczonego doradcę finansowego w swojej okolicy i omów to. Powodzenia

Napisany przez gradius
Witaj Maik41: Oczywiście, to jest jak najbardziej możliwe! Jeśli wprowadzicie Dom wielorodzinny jako wkład własny lub zabezpieczenie, nie ma problemu. Gdybym była na waszym miejscu, z podstawą opłacony Dom wielorodzinny z dochodem czynszowym netto w wysokości 2 500 EUR, w ciągu najbliższych 10 lat moglibyście stać się finansowo wolnymi i multimilionerami, a to bardzo wygodne. Inni nie mieli tak dobrych szans na start i stali się milionerami dwucyfrowymi. Sami zaczęliśmy od 300 tys. EUR po sprzedaży firmy i teraz żyjemy z dochodów z 15 mieszkań w 3 obiektach. Pomimo 70% finansowania, pozostaje około 5000 EUR miesięcznie przed opodatkowaniem. (Chociaż mieszkamy tylko w jednym z mieszkań i nie mamy żadnych długów konsumpcyjnych, tylko inwestycyjne długi). Oznacza to, że zaciągamy długi tylko wtedy, gdy inwestycja przynosi WIĘCEJ dochodów niż kosztuje odsetki i spłatę. Gracie 40 lat, a możecie spokojnie przejść na renczę bogactwa w wieku 50 lat, o ile teraz nie popełnicie błędów (zasadniczo ograniczcie konsumpcję własną).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata