Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy zamknięcie umowy riestera mieszkaniowego i wsparcie emerytury pracowniczej jest możliwe?

Napisany przez Endverbraucher
Cześć drodzy forumowicze,

mam kilka pytań, ponieważ mimo wielu wysiłków i czytania nadal nie jestem zbyt mądry.

Mam funduszowy ubezpieczeniowy plan emerytalny Riester w Volkswohl-Bund. Jest on w moim posiadaniu od 2007 roku. Ponieważ chcemy teraz kupić Dom, chciałbym wypłacić oszczędności z niego (według ubezpieczyciela około 7800 euro) na cele związane z Wohnriester. Dodatkowo, w zeszłym roku podpisałem umowę emerytalną firmową z Ergo. Składki wynoszą 40 euro od płatności wynagrodzenia od pracodawcy (VWL) i 60 euro własnego wkładu. Naszym pomysłem teraz jest wzięcie pieniędzy z Riester, zawieszenie składek w umowie oraz przekazanie wsparcia Riester dla emerytury firmowej. W tym roku urodziło nam się także drugie dziecko, co zwiększa dopłaty.

Czy jest to w ogóle możliwe z dopłatą do emerytury firmowej, jeśli już mam inny kontrakt Riester? Chodzi mi również o to, że chciałbym pozbyć się tego kontraktu Riester, nawet jeśli będę musiał zapłacić podatek od wartości dodanej dla Wohnriester w wieku emerytalnym.

Pozdrowienia
Konsument końcowy

Re: Czy zamknięcie umowy riestera mieszkaniowego i wsparcie emerytury pracowniczej jest możliwe?

Napisany przez 2titan1981
Czy jesteś w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym (PKV) czy też w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym (GKV)? Czy twój pracodawca oferuje Riester jako BAV? Spróbuję policzyć, czy nie opłaca się spłacać kredytu szybciej, ponieważ oznacza to uzyskanie pewnej stopy zwrotu w postaci odsetek, które nie są naliczane, gdy spłacasz kredyt szybciej.

Cześć,

jestem pracownikiem objętym ubezpieczeniem zdrowotnym. ubezpieczenie emerytalne również zawarłem ze względu na pracownicze programy socjalne. Moja żona policzyła, że jest znacznie bardziej opłacalne niż emerytura Riester oferowana przez Volkswohlbund. Dlatego teraz funkcjonuje ona na kwocie bazowej. Ponowne skrócenie emerytury pracowniczej i zainwestowanie zaoszczędzonej kwoty w spłatę pożyczki byłoby również dodatkową opcją, którą również rozważamy.

Ponieważ jako ubezpieczony zgodnie z prawem, musisz płacić składki społeczne dwukrotnie w ramach Riester i BaV - zarówno w fazie oszczędzania, jak i w fazie wypłaty. Tylko w przypadku czystego Riester lub BaV płacisz tylko raz. Przy zmianie pracy do innego pracodawcy mogą również wystąpić problemy. Ale na pewno specjalista potrafi to wyjaśnić, jak i wszystkie inne pułapki, które nie zostały jeszcze wymienione.

Mężczyzna zażyczył sobie, aby jego żona również miała ciekawe emerytalne warunki. Czy przy bezpłatnych składkach nie ma opłat administracyjnych? Czy prawdziwe jest, że istnieje bonus partnerski w przypadku dwóch umów? Czy jest on udzielany, gdy jedna jest zawieszona?

Napisany przez xlarge
Trzeba dokładnie przyjrzeć się temu, ile zostało wpłacone od 2007 do 2016 roku? (Wkład własny, dopłata od państwa, (i korzyść podatkowa w rocznym rozliczeniu)) - jeśli teraz po około 9 latach udało się zaoszczędzić 7800€, oznacza to około 866€ rocznie. Jeśli w przyszłości na 2 dzieci będą przychodziły dodatki (2x300€?) oraz dodatkowy wkład własny (154€) od państwa, trzeba sprawdzić, ile trzeba będzie samemu uiszczać.

Obecnie nie miałbym potrzeby osobistej zawarcia ubezpieczenia.

Być może istnieje bonus partnerski w firmie ubezpieczeniowej - trzeba sprawdzić w warunkach umowy.

Nie wydaje mi się, aby to zależało od roku budowy nieruchomości - nie słyszałem dotychczas o takim związku.

W przypadku pracy dorywczej, sprawdź, czy kobieta płaci składki emerytalne - taniej nie można zdobyć lat składkowych w obowiązkowym systemie emerytalnym.

Co stoi w warunkach umowy odnośnie kosztów? Tam jest napisane, jak będą postępować opłaty administracyjne....
Bonus partnerski rozumiem tak, że w przypadku małżeństwa, gdy jedno z partnerów (niepracujący) wpłaca swoją podstawową kwotę 60€ do osobistego rachunku Riestera, może otrzymać dofinansowanie. To działa również wtedy, gdy tylko partner niepracujący odkłada tę kwotę podstawową na swój rachunek Riestera i otrzymuje dopłaty dla siebie i dzieci.
Jeśli dochód jest niski, może się zdarzyć, że dla głównego dochodowca nie ma sensu opłacać składki na Riestera...
To jednak powinna zrobić osoba, która ma codzienny kontakt z tym tematem i konkretne zamiary sprzedaży produktu Riestera.

Napisany przez uwehaensch

Właśnie sprawdziliśmy, że nie możemy użyć pieniędzy na cele mieszkaniowe, ponieważ dotyczy to tylko nieruchomości z 2007 roku lub nowszych. Dom, który chcemy kupić, pochodzi z 2000 roku.

Skąd masz tę informację?

Przepraszam, źle to zrozumiałem. Muszę się wycofać. Nieruchomość kwalifikująca się do dofinansowania musi zostać zbudowana lub zakupiona w 2007 roku. Ale przecież ta nieruchomość zostanie teraz zakupiona. Prawdopodobnie zdecydujemy się na Riester do celów mieszkaniowych. Jeszcze raz prześwietlę regulamin.

Pozdrowienia
Konsument końcowy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata