Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy i Schufa oraz wiele pytań

Napisany przez musketierhase
?Sprawdzanie wstępne zasadniczo zakończyło się pozytywnie. Jednakże pojawia się komunikat ostrzegawczy. *Prawdopodobnie wynika to z różnic w danych przechowywanych przez SCHUFA.

Proszę poprosić SCHUFA o własne sprawozdanie. Następnie razem je zobaczymy i możemy zakończyć weryfikację, aby potwierdziła to bank.......?

Szanowni Użytkownicy Forum!
Nie sądziłam, że kiedykolwiek będę uczestniczyć w forum finansowym. Jednak desperacja rośnie.
Najpierw krótka charakterystyka:
Rodzina 2 dzieci
Stałe umowy o pracę w diecezji w publicznej służbie społecznej.
Dochód netto 3944 euro plus 368 EUR zasiłku rodzinny.
Koszt budowy wraz z wszystkim bez banku: 350 000
Kapitał własny 30 000.

Teraz pierwszy problem.
Mam 2 zakończone negatywne wpisy w SCHUFA.
Oba dotyczą sklepów internetowych, raz kwota 79 euro, raz 158 euro.

Niestety do tej pory nie zwracałem uwagi na sprawę SCHUFA. Szczerze mówiąc, nie wiedziałem nawet dokładnie, co to jest.....
teraz dostałem list od bankowej damy:
?Patrz powyżej. Niestety nie można wstawić tekstu i zawsze przemieszcza się na górę! Przepraszam.?

Co to teraz oznacza? Jak już wspomniałem, poprosiłem o samodzielne sprawozdanie i zobaczyłem wpisy.
W szczególności, co oznacza ostatnie zdanie.
Ponieważ spotkanie w banku jest dopiero we wtorek, pytanie tu i teraz brzmi: czy teraz możemy zapomnieć o naszym projekcie budowlanym?

Ponadto mam pytania dotyczące obu wpisów: oba wpisy nie zostały dokładnie ujęte.
W jednym kwota opłacona nie zgadza się, w drugim brak wpisów o częściowych płatnościach.
Czy mam szansę na usunięcie nieprawidłowych wpisów?

Chętnie odpowiem na kolejne pytania.

Z poważaniem

MUSZKIETERZAJCIE

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Zając Muszkieterze,

Przy zapisywaniu niezasadnej roszczenia i potwierdzaniu tego faktu, wpis ten może zostać usunięty, ale w przypadku zasadnego, zatytułowanego roszczenia nie będzie to możliwe. W takim przypadku wpis ten zostanie usunięty po trzech latach od uregulowania (z dniem 1 stycznia kolejnego roku).

Ogólnie rzecz biorąc, taki wpis stanowi kryterium dyskwalifikujące i trudno będzie uzyskać pozytywną opinię kredytową. Jeśli są Państwo klientem swojego banku, w wyjątkowych sytuacjach może to skłonić go do pominięcia tego faktu. Pozostaje pytanie, o jakim banku mowa i jakie są jego możliwości przekroczenia kryteriów wykluczenia. Prawnie dla banku stanowi to duże ryzyko, ponieważ w przypadku problemów z płatnościami i ewentualnej egzekucji nieruchomości byliby Państwo odwołać, że taki rozwój wydarzeń był do przewidzenia, ponieważ mieliście Państwo już wcześniej obciążenia. W związku z tym sędzia mógłby nawet przyznać im rację, a ewentualna szkoda nie musiałaby być pokryta przez Państwa, lecz przez bank.

Teraz wszystko zależy od dobrej woli i kompetencji banku, czy chce on wspierać Państwa plany.

W najgorszym przypadku istnieje bank, który akceptuje negatywne wpisy w bazie BIK aż do 1000 euro przy 80% obciążenia. Jednakże na podstawie zgłoszonego kapitału własnego nie jestem w stanie określić, czy spełniacie Państwo ten warunek, choć na pewno istnieją sposoby na jego poprawienie, między innymi poprzez wsparcie finansowe z regionalnych funduszy - które i tak powinni Państwo skorzystać - gdzie możliwe byłoby pominięcie wpisów dla banku w związku z niższym ryzykiem, co z kolei sprawia, że byłby on bardziej skłonny do ich akceptacji ze względu na mniejsze ryzyko.

Napisany przez musketierhase
Szanowny Panie Noelmaxim!
Serdecznie dziękuję za Pańską obszerną i dobrze zrozumiałą odpowiedź.

Pisze Pan, że tytuł wykonawczy musi być uzasadniony. Jednakże nie jest on wypełniony poprawnie. A dokładniej, nie ma wymienione dwóch rat, które zostały opłacone.
Nie wnosiłem sprzeciwu, tylko opłaciłem wszystko od razu.
Czy mimo tego mogę żądać usunięcia wpisów, ponieważ po prostu wszystkie liczby są nieprawidłowe?
Pozdrowienia!

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli wobec postanowienia o wykonaniu nie zostanie złożony sprzeciw, staje się ono prawomocne i może być wykonane.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata