Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy pouczenie o odstąpieniu od umowy jest błędne? WHEN ubezpieczenie rentowe)

Napisany przez glamau
Cześć,
chciałem dodatkowo zabezpieczyć część finansowania domu poprzez fundusz emerytalny.

Po wpłaceniu składek przez kilka lat, zdecydowałem się zrezygnować z ubezpieczenia i otrzymałem tylko część wpłaconych składek z powrotem.
Spojrzałem na pouczenie o odstąpieniu i zauważyłem odstępstwa od obowiązującego prawa.
Złożyłem odstąpienie i poprosiłem o rozwiązanie umowy, ale ubezpieczyciel odmówił.

Również rzecznik ubezpieczonych odmówił, argumentując, że termin na odstąpienie już minął;
ponadto nie ustalono jeszcze w orzecznictwie, czy w przypadku, gdy pouczenie znajduje się w samej polisie, polisa musi być wymieniona w samym pouczeniu czy wystarczy, że jak w moim przypadku, odniesienie do pisanego oświadczenia ubezpieczyciela jest jeszcze niewłaściwe - powiedział rzecznik.

Niejasne jest także, czy model polisy narusza prawo UE.

Moja uwaga do rzecznika, że według wyroku Sądu Najwyższego z 5.11.14 pouczenie musi wymagać formy pisemnej odstąpienia, a w moim przypadku tego brakuje, została odrzucona, od 2001 roku odstąpienie może być dokonane w formie tekstowej, chociaż te umowy pochodzą z lat 1997 i 2005.

Niestety chodzi o tylko kilka tysięcy euro, co dla mnie jest dużą kwotą, czy istnieje adwokat specjalizujący się w prawie ubezpieczeniowym, który zainteresowałby się tą sprawą?

Czy ktoś ma pomysł, co jeszcze mogę zrobić?

Dziękuję.

Re: Czy pouczenie o odstąpieniu od umowy jest błędne? WHEN ubezpieczenie rentowe)

Napisany przez 3eugh
Cześć i dzięki za Twój wkład.

Choć dotyczy to pytania o ewentualne odwołanie ubezpieczenia funduszu emerytalnego, tutaj w poddziale Odwołanie Joker z umów kredytów hipotecznych znajdują się prawdziwi eksperci z tego tematu, więc myślę, że tutaj otrzymasz lepszą pomoc niż w dziale Finansowanie budowy. A temat Odwołanie jest Ci również znany.

Możesz także zostawić komentarz ze swoim pytaniem na stronie test.de.

Przepraszam, że sam nie mam dla Ciebie konkretnej odpowiedzi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata