- ndz maja 22, 2016 6:23 pm
Hallo, czy ktoś może mi powiedzieć, jak oblicza się stopę procentową w przypadku zmiennej pożyczki, gdy zależy ona od trzymiesięcznej stopy EURIBOR? Na przykład ostatnia ustalona stała stopa procentowa w przypadku pożyczki wynosiła 4,95% z datą wygaśnięcia odsetek na 30.12.2015 r. Bank komentuje to w ten sposób: Jeśli ostatnia opublikowana średnia miesięczna stopa EURIBOR-Dreimonatsgeld wzrośnie o co najmniej 0,25 punktu procentowego w porównaniu do średniej miesięcznej stopy ustalonej przy zawieraniu umowy lub podczas ostatniej zmiany warunków umowy, bank może zwiększyć stopę procentową, uwzględniając swoje źródła refinansowania zgodnie z rozsądkiem (§ 315 BGB); w takim sam sposób bank obniży stopę procentową zgodnie z rozsądkiem, jeśli średnia miesięczna stopa EURIBOR-Dreimonatsgeld zmniejszy się o co najmniej 0,25 punktu procentowego. W ustalaniu świadczenia bank będzie się kierował kształtowaniem stóp procentowych, które obowiązywały przy zawieraniu umowy. Znalazłem też przegląd stóp trzymiesięcznego EURIBOR, ale nie do końca rozumiem, jak dokładnie oblicza się stopę procentową: https://de.euribor-rates.eu/euribor-z....asp Jak wysoka będzie zmienna stopa procentowa w dniach 30.01.2016, 30.02.2016, 30.03.2016 i 30.04.2016? Zapytuję, ponieważ chcę wiedzieć, czy bank prawidłowo obliczył stopę procentową od 30.12.2015 r.?