Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Tani broker do długoterminowego inwestowania w akcje.

Napisany przez jack-bean
Witajcie,

ponieważ jestem tu nowy, chciałbym się krótko przedstawić: jestem aktywny na rynku online brokerskim praktycznie od początku lat 90., kiedy to zacząłem inwestować w fundusze i obligacje, co pozwoliło mi zgromadzić pewne niewielkie bogactwo. W międzyczasie miałem również kilka razy akcje, a teraz znów mam ochotę zainwestować kilka tysięcy euro na dłuższą metę. Zauważyłem jednak w porównaniu brokerów, że moje obecne banki (DB maxblue, DAB i DKB, gdzie aktualnie mam tylko konto) nie są już tak (lub w ogóle) korzystne pod względem kosztów zakupu. Może przy długim okresie inwestycji nie jest to aż tak istotne, ale kiedy chcę kupić kilka akcji za 500 €, sama już minimalna opłata za transakcję wynosi 1%, co musi zostać odrobione. Potem znów 1% przy sprzedaży. A pomiędzy chciałbym być może przeprowadzić rebalansowanie... no cóż, wszystko to idzie w kieszenie bankierów, którzy i tak mają już sporo.

Widzę, że na wielu stronach porównujących DE Giro wypada najlepiej, ale zdają się nie działać w pełni uczciwie i zgodnie z prawdą https://www.amsterdamtrader.com/2016/...d-foolish.html

Oczywiście mogę teraz przejrzeć listę porównań brokerów od najtańszego i dalej, ciężko pracować nad badaniami, aż znajdę naprawdę solidnego. Z drugiej strony chciałbym poznać opinie ludzi, którzy rzeczywiście korzystają z danych brokerów i są z nich zadowoleni. Wiele stron porównujących brokera wydaje się porównywać głównie ceny i podstawowe funkcje, prowadząc od razu (pewnie za hożą prowizją) do rejestracji u danego brokera. Dlatego podajcie nazwy tych niedrogich brokerów, z których rzeczywiście korzystacie!

Aha, moje akcje są międzynarodowe, ale (jak dotąd) tylko z rozwiniętych rynków, takich jak Europa i USA (nawet chińskie gwiazdy, takie jak Baidu, można kupić na zachodnich giełdach, o ile się nie mylę).

Cieszę się na odpowiedzi!
Jack

PS: nie chcę odbiegać od tematu brokera, ale jeśli ktoś chciałby skomentować Baidu, to krótko: kto myśli o Google, Microsoftzie i Facebooku, ten może, powinien lub nawet musi pomyśleć o Baidu. ;-)

Napisany przez Cici

Teraz zauważyłem w porównaniu brokerów, że moje obecne banki (DB maxblue, DAB i DKB, gdzie obecnie mam tylko konto osobiste) nie są już tak tanie, jeśli chodzi o koszty transakcyjne. Może to nie jest tak istotne przy długotrwałym inwestowaniu, ale jeśli chcę kupić kilka akcji za może tylko 500€, to już sam minimalny koszt zlecenia jest stratą 1%, która musi zostać odrobiona. A potem kolejne 1% przy sprzedaży. A następnie może chcę zrobić rebalansowanie...

Ile akcji chcesz kupić i jaka ma być suma inwestycji? Można kupić akcje za 500 euro, jeśli ma się bardzo długi horyzont inwestycyjny. 1% prowizji to niewiele z długoterminowej perspektywy, ponieważ w przypadku większości akcji codzienne wahania kursów są często wyższe. Ale rebalansowanie z tak niskimi kwotami nie ma sensu ani pod względem opłat, ani pod kątem optymalizacji zwrotu.

Poza tym sprawdź flatex, byli dość tanie w przeszłości.

Napisany przez brainy
Poza opłatami za zagraniczne dywidendy, flatex jest bardzo godny polecenia. Szczególnie przy nieco większych kwotach, bardzo korzystny.

Jeśli chcesz prowadzić poważne transakcje, Interactive Brokers lub niemieckie (drogie) filie takie jak Lynx czy Captrader nie są złym wyborem. Niestety są dosyć drogie, jeśli handlujesz dużymi kwotami, wynoszącymi pięć lub nawet sześć cyfr.

Nie przekonuje mnie również degiro.

Uważam, że kupowanie akcji za 500 EUR to zabawa.

Napisany przez jack-bean
Cześć Cici,
dziękuję za odpowiedź!

Myślę, że w tym roku chciałbym rozłożyć około 5000 € na 5 do 10 wartości i robić to od czasu do czasu, gdy zaoszczędzę sumę tej wielkości lub zlikwidowane zostaną inne inwestycje.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata