Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Porada dotycząca zabezpieczenia emerytalnego.

Napisany przez Ander53
Cześć,

Mam 29 lat i nie podlegam już obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu.
Wpłaciłem składki emerytalne przez 10 lat.

Chwilowo mam wątpliwości co do właściwej ścieżki postępowania:

Właśnie poprosiłem o przesłanie mi decyzji emerytalnej, ponieważ jeszcze nigdy nie otrzymałem takiego dokumentu. Myślę, że po 10 latach emerytura nie powinna przekraczać 200-250€ miesięcznie. Mam polisy ubezpieczenia na życie w pełnej wysokości (wysokość 4% RV - obecnie 248€) + (roczna kwota ubezpieczenia 1.800€ zgodnie z §40b EstG) = 4776€ rocznie lub 398€ miesięcznie, co powinno zapewnić mi emeryturę w wysokości 1.043,00€. Posiadam ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków w wysokości 2.000€, 2 umowy VWL, kapitał własny 100.000€ na koncie oszczędnościowym oraz następujące ubezpieczenia:

ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnejUbezpieczenie ochrony prawnejUbezpieczenie mieszkaniaUbezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków

Mój agent ubezpieczeniowy sugeruje obecnie zawarcie ubezpieczenia Canada Life GENERATION business jako fundusz wsparcia przed 01.07.2016. (Następnie gwarantowana stopa procentowa 1,5% ma zostać obniżona - nie rozumiem tego). Koszty związane z zawarciem umowy oraz prowizja wynoszą 24.375,39€ !!!!, a miesięczne koszty administracyjne to 5,55€.

W tej chwili zastanawiam się, czy w mojej sytuacji jest to sensowne. Od 6 lat mam dziewczynę, z którą planuję założyć rodzinę i zamieszkać w własnym domu (mieszkanie lub Dom). Obecnie mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu.

Czy mógłby ktoś doświadczony spojrzeć na mój post i udzielić opinii?
Z góry dziękuję

Napisany przez uwehaensch
Mam 29 lat i nie jestem już objęty obowiązkowym ubezpieczeniem społecznym.

Dlaczego? Czy jesteś przedsiębiorcą (samozatrudniony)? Czy jesteś może GGF w spółce z o.o.?
Ogólnie rzecz biorąc, U-Kasse różni się znacznie od standardowych ścieżek realizacji ubezpieczeń zgodnych z przepisami § 3.63 ordynacji podatkowej, tutaj zostały one dobrze podsumowane:
https://www.iww.de/lgp/sozialversiche...erblick-f74118

Kluczowe jest nieograniczone zwolnienie od podatku oraz ewentualnie również od ubezpieczeń społecznych składek. Ale proszę to wszystko omówić z doradcą podatkowym.

To, co zostało ci zaoferowane, to U-Kasse, prawdopodobnie Rosenheimer, oraz ubezpieczenie odwrotne w firmie Canada Life. Moim zdaniem jest to bardzo dobra opcja, Canada Life jest bardzo solidna, a Generation Private (UWP) to bardzo dobre, choć drogie (o tym za chwilę) produkty.
Gwarantowana stopa zwrotu wynosi faktycznie (jeszcze) 1,5%, a od 1 lipca 2016 roku tylko 1,0%. Proszę dokładnie dowiedzieć się, jak działa Generation Private, wtedy będzie jasne, co oznacza ta stopa gwarantowana i jakie warunki muszą być spełnione. Uwaga: ponieważ przeniesienie U-Kasse przy zmianie pracodawcy i prywatne kontynuowanie jest bardzo trudne lub wręcz niemożliwe, moim zdaniem należy tu zachować wyższą precyzję.

Wspomniane koszty zakończenia wskazują na około 1000 euro miesięcznie. Nikt tutaj nie może powiedzieć, czy jest to odpowiednie. Osobiście, biorąc pod uwagę, że wykorzystałeś już standardowy ram bAV, nie postawiłbym wszystkiego na tę samą szynę bAV. Część kosztów można odzyskać w postaci premii po 12 latach trwania i ponownie po pewnym czasie. Jeśli utrzymasz umowę, koszty są średnie, a nawet raczej niskie.

Mam nadzieję, że posiadasz prywatne ubezpieczenie zdrowotne, w przeciwnym razie proszę dokładnie policzyć i przemyśleć, co oznaczają potrącenia w fazie wypłat.

Jeśli chodzi o twoje inne kwestie, chciałbym podać kilka krótkich uwag:
ubezpieczenie niezdolności do pracy w wysokości 2000 euro - wydaje się dość niskie w porównaniu z twoim poziomem dochodów. Czy są tam gwarancje dodatkowego ubezpieczenia, które mogłyby zadziałać?
100 000 euro lokat stałych - czy to dla nieruchomości, czy nie, w takim razie może być bardziej opłacalne inwestować w Fundusze inwestycyjne?
Odpowiedzialność cywilna - co z ubezpieczeniem ochrony prawnej dotyczącym ruchu drogowego, najmu oraz ewentualnie prawa pracy. Jeśli jesteś (G)GF-em, to zwykła ochrona prawna dotycząca pracy nie działa, wtedy potrzebujesz ochrony prawnej umowy o pracę.

W zależności od twojego statusu, można rozważyć ubezpieczenie D & O.

Napisany przez 2Bolitho
Jesteś gotowy na przejęcie odpowiedzialności za swoje finanse nie tylko w teorii (co teraz już robisz), ale również w praktyce? Bardzo polecam wzięcie tej odpowiedzialności na siebie, aby móc prowadzić równorzędne rozmowy z agentami ubezpieczeniowymi lub sprzedawcami oraz innymi osobami. W rzeczywistości temat nie jest tak skomplikowany i czasochłonny. Niemniej jednak podstawowa wiedza finansowa jest wymagana, a wysiłek włożony w zajęcie się tym samemu jest znośny.

Jako punkt wyjścia polecam:

Jestem pewien, że eksperci z branży ubezpieczeniowej w tym forum szczegółowo odpowiedzą na Twoje pytania. Tutaj zgromadziła się grupa bardzo kompetentnych osób.

Napisany przez Couponschneider
Przeczytaj najnowszy post od Tim Schäfer:

https://timschaefermedia.com/durchsch...0-euro-brutto/

Filmik jest całkiem niezły. Poleca on kupowanie akcji wysokiej jakości, konsekwentnie i stabilnie.

Unikaj potworów opłat! Sam praktykuję oszczędzanie w akcje w stylu Tima Schäfera. Kupuję akcje solidnych firm, takich jak np. BASF, Johnson & Johnson i AT&T. Dywidendy rosną. W 2009 roku kupiłem moje pierwsze akcje, ale naprawdę zacząłem w 2011 roku. Od tego czasu znacznie zintensyfikowałem swoje oszczędzanie. Dywidendy pokrywają teraz koszty czynszu, i to po zaledwie kilku latach.

Opłaty, które ponoszę, wynoszą mniej niż jeden procent. U mnie nie ma stałych opłat, takich jak opłaty za prowadzenie depozytu. Trzeba ich absolutnie unikać, podobnie jak opłat, które pozwalają innym iść z twoimi pieniędzmi na spacer. Opłaty pojawiają się tylko przy transakcji, czyli przy zakupie. Sprzedaję bardzo rzadko. Niedawno po raz pierwszy od dwóch lat sprzedałem coś. Ze stratą, bo lepiej zakończyć z przytupem niż żyć w nieskończonym strachu. Mimo to, mój wewnętrzny wskaźnik zwrotu wynosi ponad 9%, biorąc pod uwagę wszystkie inwestycje od 2009 roku. Mam arkusz kalkulacyjny w Calc, w którym jest obliczany wewnętrzny wskaźnik zwrotu.

Napisany przez 2Bolitho
Dziękuję za wskazówkę dotyczącą Tim Schäfera, dotychczas bardziej związany byłem z Olafem Borknerem.

Na blogu Rente mit Dividende niedawno opublikowany został artykuł na ten temat. Pokazuje on, że nawet ciągła inwestycja w akcje Telekomu przyniosłaby zyski. Oto link: https://www.rente-mit-dividende.de/20...-es-geht-doch/ Jednak także inne artykuły autorstwa Alexandra są warte uwagi.

Zasady planu oszczędnościowego przyjąłem na moją stronę finansową (jeszcze w trakcie przygotowań). Oto przebieg oszczędnościowy ($1,200 początkowa inwestycja, $100 miesięczna stawka) dla Johnson and Johnson od 1 stycznia 2010 roku:

Napisany przez Ander53
DLaczego, ponieważ jesteś przedsiębiorcą (samozatrudniony)? Czy jesteś GGF jednej z GmbH itp.? Mam nadzieję, że jesteś ubezpieczony prywatnie na wypadek choroby, w przeciwnym razie proszę dokładnie obliczyć i przemyśleć, co dotyczy potrąceń w fazie wypłaty. ubezpieczenie ochrony prawnej - co z ubezpieczeniem ochrony prawnej dotyczącym ruchu drogowego, najmu i ewentualnej ochrony prawnej związkowej. Jeśli jesteś (G)GF, to standardowe ubezpieczenie pracownicze nie obowiązuje, wtedy potrzebujesz ochrony prawnej umowy o pracę.

Tak, zgodnie - mam - Debeka Tarif n-sb (na kwotę 1.250 EUR) Właściwie nie chciałem znowu narażać się na kolejne ubezpieczenia - dziękuję jednak za wskazówki. Dowiem się więcej na ten temat.

Obecnie mam zainwestowane dodatkowe 60.000 EUR w ETF-y, które odzwierciedlają DAX, obligacje hipoteczne i obligacje skarbu państwa. W tym przypadku mamy do czynienia z kosztem > 0,15% TER. Wypłacający dywidendy, z niemieckim siedzibą.

Czy możecie mi złożyć bardziej aktualne rekomendacje? Spędziłem już godziny online, przyswajając wiedzę o Dirku Müllerze, ale jego książka jest z 2011 roku.

Co sądzicie o tej postaci finansowej Finaz Punk Gerhald Hörhan, który mieszka w wynajmowanym mieszkaniu, ale posiada ponad 100 mieszkań własnościowych?!

Podsumowując wasze wpisy: Inwestować stopniowo i systematycznie w blue chipsy lub podobne bezpieczne akcje, starając się minimalizować koszty utrzymania i mieć nadzieję, że zdołasz je sprzedać zanim coś pójdzie nie tak?!

Napisany przez 2Bolitho
Investment Punk stoi obok mnie, na pewno nie był to mój gust. Bardzo polaryzująco napisany i skupiony wyłącznie na nieruchomościach. Można oczywiście iść tą drogą, ale na pewno nie jest to moje. Posiadanie nieruchomości niesie za sobą większą odpowiedzialność i trzeba się zająć jeszcze więcej rzeczami. Ponadto, dla mnie jako laika, ryzyko jest zbyt duże.

Książka Dirka Müllera może mieć 5 lat, ale poruszane są w niej podstawy, które moim zdaniem nie straciły na aktualności.

Podany przez Ciebie sposób związany z akcjami to mój sposób i moja sprawa. Kiedy kupuję akcję, chcę ją możliwie nigdy więcej nie sprzedawać. Przetrzymuję kryzysy. W przypadku akcji dywidendowych jest to szczególnie łatwe, ponieważ dywidenda zazwyczaj jest wypłacana nawet w czasach kryzysu lub nawet zwiększana. Na przykład Coca-Cola wypłaca dywidendę od 1920 r. i od ponad 50 lat jest ona corocznie zwiększana. Moja stopa zwrotu z kapitału zainwestowanego zwiększa się więc co roku i obecnie wynosi około 10%. Tak, wartość udziałów również wzrosła. Ale gdybym sprzedał, musiałbym zapłacić podatek od zysku, a gdzie miałbym zainwestować resztę, aby uzyskać więcej niż 10%?

(Tutaj znajdziesz odpowiednią książkę o strategii dywidendowej: Alternatywnie, możesz zajrzeć na forum Aktienboard, gdzie istnieje wątek, w którym autor również odpowiada na pytania. Linka tutaj jednak nie zamieszczę.

Napisany przez Ander53
Dziękuję - dzisiaj otrzymałem następującą książkę:

Souverän investieren mit Indexfonds und ETFs: Wie Privatanleger das Spiel gegen die Finanzbranche gewinnen, jednak myślę, że niekoniecznie należy to w 100% do tego sektora, dlatego pozwolę temu wątkowi naturalnie się wygasnąć. Jeśli ktoś zdobędzie nowe spostrzeżenia, proszę je udostępnić.

Dziękuję za wasze sugestie.

Napisany przez Couponschneider
Olaf Borkner mogę polecić. Mam od niego eBook: https://www.amazon.de/Finanzberatung.../dp/B00EDN90Y2

Zawsze noszę ze sobą Kindla i kiedy mi się nudzi, często sięgam po książki inwestycyjne, w tym te Borknera.

Jego filozofia jest taka sama jak Tim Schäfera i moja: kupować akcje wysokiej jakości i zostawiać je na minimum 10 lat.

Dodatkowo:
Poleciłem książkę Borknera, zanim kliknąłem Twój link do polecanej książki.

Mam Johnson & Johnson w portfelu od marca. Włożyłem 5000 €. Pierwszą kwartalną dywidendę otrzymuję w tym miesiącu.

Nie mam dobrej opinii o Dirku Müllerze. Jest on maniakiem złota, lubi snuć teorie spiskowe. Podzielam jego negatywne zdanie na temat posiadania własnego domu. Jego najwięksi fani wierzą w teorie spiskowe, zbierają złoto i prawdopodobnie uważają, że jeśli chodzi o posiadanie własnego domu, to Müller się myli.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata