Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Lepsza inwestycja niż konto oszczędnościowe?

Napisany przez MrSpeedy
Cześć,

Ponieważ oprocentowanie na koncie oszczędnościowym stopniowo maleje, szukam lepszej formy lokowania pieniędzy. Obecnie mam pięciocyfrową kwotę na koncie oszczędnościowym. Nie potrzebuję tych pieniędzy w tej chwili i zastanawiam się, jak je lepiej zainwestować. Wystarczyłoby mi, aby trzecią część kwoty trzymać na koncie oszczędnościowym jako zapasowy fundusz i z resztą zrobić coś innego. Co byście zrobili? Lub, jak byście się ustawili?

Dzięki

Napisany przez 2titan1981
To zależy od tego, jak długo nie będziesz go potrzebować, jakie ma być ryzyko i jak szybko chcesz odzyskać pieniądze.

Napisany przez MrSpeedy
Jedną trzecią natychmiast dostępną, a dwie trzecie w formie inwestycji nie byłoby złym pomysłem. Znajomy zainwestował swoje pieniądze w akcje naftowe dwa miesiące temu (ponieważ cena ropy była bardzo niska) i teraz zastanawia się nad sprzedażą swoich udziałów...

Napisany przez 2Bolitho
Cześć,
chcę być jak najbardziej zaangażowany w wzrost gospodarczy i dlatego inwestuję bezpośrednio w akcje. Głównie w spółki dywidendowe.

Alexander niedawno zbadał na swoim blogu Rente mit Dividende, jaki efekt miałoby regularne inwestowanie w akcje Telekomu. Wyniki możesz znaleźć na jego stronie: www.rente-mit-dividende.de/2016/05/22/die-deutsche-telekom-ag-oder-es-geht-doch/

Ja sam włączyłem ten system oszczędzania jako funkcję na mojej stronie, która wkrótce zostanie oficjalnie uruchomiona, i stanie się integralną częścią centrum danych dotyczącego akcji. Oto podgląd akcji Johnson & Johnson

P.S.:
Więcej informacji na temat inwestowania możesz znaleźć w tych podstawowych książkach:
Finanse:
Gospodarka:
Strategia dywidendy

Nie wspomniałeś jeszcze, jakie ryzyko chcesz podjąć.

i na jak długo chcesz zainwestować środki.

Czy chcesz ryzykować swoimi pieniędzmi tak jak Twój znajomy, który szybko stracił dużą część swoich funduszy (na stałe)? Czy wolisz inwestować z ryzykiem, że w okresie inwestycji może dojść nawet do spadków powyżej 30%, ale z czasem wrócą one do zysku.

Grając, musisz być zawsze na bieżąco, jako amator możesz liczyć na bolesne straty...

Napisany przez MrSpeedy
Ok, jako załącznik wolałbym raczej wariant o niskim ryzyku. Pod względem czasu, 2-3 lata zawsze byłyby niezłe.

Przy okresie inwestycji od 2 do 3 lat i niskim ryzyku w grę wchodzą jedynie lokaty terminowe i obligacje oszczędnościowe.

Napisany przez karstenfinanzen
Muszę się z tym nie zgodzić! Platformy crowdlendingowe oferują również możliwość uzyskania dobrego zwrotu w określonym czasie! Sprawdź informacje na temat Giromatch. Są one obiecujące z perspektywy inwestora.

Napisany przez Dandei
Ale są jednak lepsi dostawcy niż Giromatch. Przykładem może być Crosslending. Oferuje krótsze okresy trwania i lepsze stopy zwrotu.

Napisany przez karstenfinanzen
wyższe stopy zwrotu mogą wiązać się z większym ryzykiem... Trzeba to rozważyć indywidualnie. Nie można ogólnie stwierdzić, co jest lepsze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata