Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu bez własnych środków finansowych

Napisany przez Blume89
Witam wszystkich,

Mój mąż (35 lat) i ja (28 lat) obecnie mieszkamy w domu rodziców w własnym mieszkaniu. Mamy już jedno dziecko, drugie już wkrótce, a tutaj po prostu robi się za ciasno.

Chcielibyśmy kupić Dom/pół domu. Wynajęcie również byłoby dla nas opcją, ale tutaj praktycznie nie ma takiej możliwości (bardzo wiejski region), a z różnych powodów nie możemy i nie chcemy stąd się wyprowadzać.

Znaleźliśmy teraz pół domu tutaj, w naszej wsi, który kosztuje 138 000 €, jest bardzo zadbany i nam odpowiada.

Mamy doradcę finansowego, któremu już przekazaliśmy wszystkie dokumenty, itd.
Niestety nie mamy żadnego wkładu własnego.
Mój mąż ma od około 6,7 lat rachunek oszczędnościowy na budowę. Ale ponieważ w jego dotychczasowym życiu nigdy nie było naprawdę chęci posiadania własnego domu, przez pewien czas nie wpłacał tam nic, albo tylko bardzo niewiele. Teraz oczywiście wrócił pełną parą, ale minie jeszcze trochę czasu zanim będzie z tego można skorzystać. Jest oszacowany na 40 tys. € i zostanie gotów do wykorzystania po osiągnięciu 12 tys. €. Na pewno udałoby nam się to do przyszłego roku, ale właśnie teraz znaleźliśmy ten Dom i to prawdziwe szczęście!

Jednak z powodu braku wkładu własnego musielibyśmy sfinansować nie tylko cenę domu, ale także koszty dodatkowe, które wynoszą około 20 tys. € (sam pośrednik 5,95% plus 6,5% podatek od nabycia nieruchomości).

Nasz doradca finansowy powiedział nam, że nie ma zbyt wiele nadziei i musielibyśmy jakoś sfinansować koszty dodatkowe z wkładu własnego.

Czy naprawdę żadne bank nie zgodziłby się sfinansować tych kosztów? Byłoby to bardzo przykre, gdyby to stanowiło przeszkodę.

Proszę, nie krytykuj mnie za brak wkładu własnego. W życiu nie wszystko da się zaplanować, a do około roku temu my oboje nie myśleliśmy nawet o posiadaniu własnego domu, ponieważ prowadziliśmy zupełnie inne życie.

Być może ktoś może mi coś doradzić w tej sprawie.

Dziękuję!

Napisany przez lilomo
Cześć, dziś podpisałem umowę na 110% finansowanie. Jedyny bank, który złożył nam ofertę, to Sparda. Jednak tylko dlatego, że jestem urzędnikiem i program wycen banki wskazał wartość domu prawie o 100 000 euro wyższą niż cena zakupu. Liczyliśmy tylko z moją pensją wraz z zasiłkiem rodzinny (4200 euro netto). Decyzja o posiadaniu dzieci została podjęta. Jeśli więc nie macie bardzo pewnych miejsc pracy i nieruchomość nie jest w doskonałym stosunku ceny do jakości, to może być trudne.

Pozdrowienia

Napisany przez Daukind
W zasadzie pożyczka podporządkowana, na przykład w przypadku Hanseatic, powinna być możliwa do zrealizowania.

Napisany przez finanzierung

Proszę nie pouczać mnie o braku zaoszczędzonych środków.

Co oznacza pouczenia?
Jak dotychczas wyglądało Wasze życie? Czy zawsze wydawaliście wszystko do ostatniego centa?

Ogólnie rzecz biorąc:
Kwota zakupu, o której mowa, byłaby przystępna przy odpowiednich dochodach, a jeśli musicie pożyczyć 160 000 EUR, to być może miesięcznie będziecie musieli przeznaczyć około 700 EUR na to. Dodając koszty dodatkowe (około 400 EUR?) oraz rezerwy na konserwację (200-300 EUR), należy kalkulować miesięczne koszty domu na około 1 400 EUR. Przy czteroosobowej rodzinie z przyszłościowy dochód netto powinien wynosić co najmniej 3000 EUR. Czy tak jest w Waszym przypadku?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata