Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: 200 na emeryturę ??

Napisany przez rheingeist
Cześć

Zawsze czytam o inwestycjach; 200,- miesięcznie przez 20 lat = 130 000,- .. Gdzie proszę, lub jaki fundusz daje taki zwrot.
Czy to prawda, czy tylko puste słowa.

Chcę oszczędzać 200,- miesięcznie w funduszach emerytalnych na moją emeryturę za 17 lat. Tylko nie mogę się zdecydować na jaki. Na pewno mieszany.
Czy ktoś mógłby mi doradzić, gdzie można znaleźć informacje na temat ratingu inwestycji, albo co można polecić.

Dzięki

Napisany przez xlarge
Przy stopie zwrotu 8% rocznie, po 20 latach z miesięczną kwotą 200 € bez potrącenia podatku otrzymasz 117 800 €.
To odpowiada długoterminowemu zwrotowi z DAX.

Po 17 latach masz jednak tylko 86 360 € (z oprocentowaniem składanym) - i oczywiście trzeba zapłacić podatek od zysków kapitałowych itp.
I tuż przed przejściem na emeryturę nie powinno się inwestować 100% w akcje, jeśli pieniądze są potrzebne.

Napisany przez rheingeist
Nie zastanawiałem się nad tym. Dzięki za wskazówkę.
Ale które fundusze faktycznie przynoszą minimum 8% zysku ??

Napisany przez domrepp
Znalezienie funduszu, który pokona tę benchmarku w ciągu tego okresu, będzie trudne, a nawet niemożliwe. To nie jest żaden sekret, że niewielu menadżerów udaje się regularnie przewyższyć swoje wskaźniki porównawcze. Dla mnie to brzmi jak ETF-y, nad którymi warto się zastanowić. 2-3 ETF-y i pokryjesz najważniejsze regiony świata akcjami. Świetna opcja oszczędzania przez plany oszczędnościowe...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata