Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatek od spadku - Co się z tym wiąże?

Napisany przez Pfauenauge
Cześć,

Moja babcia zmarła kilka tygodni temu. Przez długi czas cierpiała na demencję i była przeze mnie opiekowana. Dlatego moja mama i wujek postanowili mnie uwzględnić w spadku. Nie wiem dokładnie, jak duża będzie ta kwota. Moja mama powiedziała jednak, że moja babcia miała sporo do przeznaczenia, co byłoby wystarczające, abym mógł coś zbudować dla mnie i mojej córki (jesteś samotną matką). Zgodnie z https://www.steuerklassen.com/erbschaftssteuer/ kwota wolna od podatku wynosi 100.000,00 EUR dla klasy podatkowej I. Ja jestem w klasy podatkowej II. Czy ta informacja dotycząca kwoty wolnej od podatku jest poprawna? Czy istnieje inny limit?

Pozdrawiam

Napisany przez credere
Cześć,

nie jestem specjalistą od prawa podatkowego dotyczącego spadków, ale po prostym przeczytaniu tabel widzę, że należysz wyraźnie do klasy podatkowej I, z kwotą wolną od podatku w wysokości 200 000,00 euro. Skąd masz kwotę 100 000,00 euro?
Jeśli spadek będzie większy, można z pewnością zrealizować dodatkową kwotę wolną od podatku poprzez darowiznę Twojej matki na Twój rzecz.

Pozdrowienia

Napisany przez Daukind
Jak to ma działać, jeśli babcia już nie żyje? Albo jest testament, albo obowiązują dziedziczenie ustawowe. Nie można po prostu wciągnąć kogoś do spadku (trzecia osoba).

Napisany przez viktor
Przez długi czas cierpiała na demencję i była przeze mnie opiekowana i pielęgnowana. Dlatego moja matka i wujek postanowili uwzględnić mnie w spadku.

Matka i wujek (spadkobiercy) postanowili, że wnuczka powinna otrzymać pewną część spadku ze względu na jej poświęcenie i służbę.

Napisany przez credere

matka i wujek (spadkobiercy) podjęli decyzję. Wnuczka powinna, ze względu na swoje poświęcenie, otrzymać część spadku, coś odziedziczyć.

Nie, Daukind ma rację. Jeśli spadkodawca nie określił tego w testamencie, spadkobiercy nie mogą nic zmieniać w dziedziczeniu ustawowym (poza np. odrzuceniem spadku).
Pozostaje zatem tylko darowizna.

Pozdrowienia

Napisany przez Pfauenauge
Wierzę, ale nie jestem zakwalifikowany do klasy podatkowej 1. Ale ze względu na moje samotne wychowywanie zostałem umieszczony w klasyfikacji 2. Dlatego

Czy w takim razie podatek od spadku mnie w ogóle nie dotyczy? Nie mam pojęcia, co jest napisane w testamencie. Termin jeszcze nie został ustalony.

Napisany przez xlarge
Klasa podatkowa podatku dochodowego, o ile mi wiadomo, nie ma nic wspólnego z klasą podatkową odziedziczenia ani klasą podatkową od podatku drogowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata