Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy / ubezpieczenie na życie / emerytura firmowa

Napisany przez Chris19
Cześć,

planujemy zakup nowego domu. W zeszłym roku już to przeliczyliśmy i pod względem kosztów jest to dobrze finansowalne. Kosztuje 230 000 € plus koszty dodatkowe, około 250 000 € przy wkładzie własnym na poziomie 30 000 €.
Teraz jednak nurtuje mnie jedna kwestia: ze względu na wcześniejsze schorzenia nie mogę uzyskać już ubezpieczenia na życie z dodatkowym ryzykiem. Moja żona z kolei jest dobrze zabezpieczona. Czy banki w ogóle się na to zgadzają, czy koniecznie wymagają zabezpieczenia na wypadek śmierci? A jeśli tak, czy istnieją jakieś alternatywy?

Moje drugie pytanie dotyczy funduszu emerytalnego, który mam w spoczynku, na którym zgromadzono już prawie 11 000 € i który będzie mi wypłacony w przyszłości. Czy mogę w jakiś sposób uwzględnić te środki jako wkład własny? Nie mogę go zwolnić, aby uzyskać teraz te pieniądze.

Pozdrowienia i z góry dzięki

Napisany przez Daukind
ubezpieczenie na życie nie jest wymagane (ale jest oczywiście przydatne, jeśli ktoś sam nie jest w stanie ponieść całego obciążenia hipoteki)

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zazwyczaj nie wymaga się ubezpieczenia na życie od ryzyka. W niektórych przypadkach może to jednak być wymagane przez bank. Ogólnie rzecz biorąc, ubezpieczenie na życie od ryzyka nie jest wymagane przez bank.

Napisany przez NaTwoim13
...i nie można używać przedsiębiorczej emerytury.

Z którego landu pochodzisz? Jak wysokie jest roczne dochodzenie brutto?

Napisany przez Chris19
Ok, dziękuję za odpowiedzi.
Deklarowanie rocznego dochodu brutto jest nieco skomplikowane, ponieważ przez dłuższy czas chorowałem i dopiero niedawno wróciłem do pracy. W zeszłym roku wynosił on około 90 000 €. Stan związkowy: Nadrenia Północna-Westfalia.

Napisany przez NaTwoim13
Następnie powinieneś rozważyć środki pomocowe dla regionów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata