Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Analizować plany oszczędnościowe w funduszach

Napisany przez husum
Cześć drodzy użytkownicy forum,

dostałem zadanie zanalizowania różnych planów oszczędzania w funduszach inwestycyjnych i złożenia rekomendacji dotyczącej decyzji inwestycyjnej.

W tym celu podane jest następujące scenariusz: Inwestor inwestuje miesięcznie 150 euro w fundusz LBB-PrivatDepot 4 (B) w latach 2013-2016. Opłaty za zakup i sprzedaż nie są uwzględnione.

Ma teraz możliwość wyboru alternatywnych funduszy, które odnoszą się do indeksów. Na przykład:
1) LU0392494562 - na światowy indeks MSCI World
2) LU0274209237 - na indeks europejski MSCI Europe
3) LU0378434582 - na indeks europejski Stoxx Europe 600

Niestety nie mam pojęcia, jak mogę podejść do tego zadania. Czy ktoś z was zna jakiś model ewaluacji, który można wykorzystać do złożenia rekomendacji inwestycyjnej?

Naprawdę bardzo mi pomoglibyście! Niestety, obecnie jestem całkowicie w ciemności :-(

Pozdrowienia,
H.

Napisany przez 2titan1981
Zadaj pytanie osobie ustalającej zadanie, jeśli nie rozumiesz, co masz zrobić. W razie wątpliwości udzieli Ci dodatkowych wskazówek dotyczących tego, jak i co rozwiązać.

Napisany przez 2Bolitho
Właśnie stworzyłem bardzo podobne scenariusz. W moim przypadku są to jednak akcje dywidendowe i rozwój inwestycji rocznej oraz reinwestycja wypłaconych dywidend.

Ten scenariusz znajdziesz na divipedia.de -> Infocenter -> Szczegóły (przy jednej z wymienionych akcji) -> Plan oszczędnościowy
(Projekt jest w fazie beta. Baza danych jest jeszcze bardzo mała, a zakres funkcji nie jest jeszcze pełny.)

Znajdziesz tutaj również artykuł na blogu, który bliżej wyjaśnia zasadę: https://www.rente-mit-dividende.de/20...-es-geht-doch/

Twoim zadaniem będzie odzwierciedlenie miesięcznej inwestycji i uwzględnienie dywidend oraz rozwoju wartości. Na końcu będziesz wiedział, który z wymienionych funduszy najlepiej się rozwijał. Czy można z tego wyciągnąć zalecenie inwestycyjne lub czy to zalecenie należy wyciągnąć, musi być w stanie odpowiedzieć zleceniodawca. Patrzenie w przeszłość nie zawsze pozwala zrozumieć przyszły rozwój.

Napisany przez husum
Dziękuję Ci, Bolitho!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata