Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt samochodowy Santander

Napisany przez Taucher
Cześć,

Mój przyjaciel wziął w 2008 roku kredyt samochodowy w firmie Santander.

Kwota kredytu: 28450,00€
RSV: 4302,00€
Oprocentowanie nominalne m-c: 0,393% m-c: 12341,82€
Opłata manipulacyjna 3,5%: 1146,32€
Całkowita kwota: 46240,14€

Do spłaty w 96 ratach od 01.08.2008 r. Wysokość miesięczna: 482,00€.

Chciałbym zauważyć, że oprocentowanie w wysokości 12341,82€ jest bardzo wysokie, to aż 37% wartości pożyczki.

W ciągu lat pojawiły się trudności z płatnościami z powodu bezrobocia i długotrwałej choroby (RSV oczywiście nie płaciło). Termin płatności był 15. dnia miesiąca, a monition dochodziło zawsze już 17. lub 18. dnia, z początkową opłatą przypominającą 40,00€. Obecnie te opłaty spadły do 12,95€.
Teraz, 15.07.2016 r., ma zapaść ostatnia rata. Kwota ta ma wynieść teraz aż 15500,00€. Na telefon, pytając jak to możliwe, usłyszałem, że przecież to była duża pożyczka. Jednak udało mi się zażądać wyciąg z konta. Mam nadzieję, że przyjdzie w najbliższych dniach.
Co myślicie o oprocentowaniu i opłatach? To graniczy z lichwą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Napisany przez MagicMike
Cześć nurku,

najpierw chciałbym wyjaśnić sytuację:

Kwota kredytu: suma kredytu 28k + RSV 4k + opłata manipulacyjna 1k Czy tak jest?

Czy od początku kredyt był spłacany? Jeśli tak, to w jakim stopniu?

Ostatnia rata wynosi 15k euro, więc wygląda na to, że przez 96 miesięcy nic nie zostało spłacone. Dlaczego zawiera się taki kontrakt

Dziwne też, że stopa procentowa jest podawana miesięcznie. 0,393% * 12 miesięcy daje właściwie 4,71%, ale wtedy nigdy nie uzyskamy miesięcznej raty w wysokości 482 euro.

Powinna ona wynosić poniżej 300 euro.

Jeśli obliczymy stopę procentową dla kredytu uwzględniając wysokość raty, kwotę kredytu i pozostały dług - dla mnie wynosi ona 13,21 procent.

Pozdrowienia Mike

Napisany przez Taucher
Cześć MagicMike,

zgodnie z umową ostatnia rata wynosi również 482,00€. Jednakże, otrzymaliśmy informację pocztą, że ostatnia rata wynosi 15500,00€. Dlaczego nie mogli mi tego powiedzieć przez telefon? Dlatego czekam na wyciąg z konta. Jeśli chodzi o odsetki, to uważałbym 13,21% za lichwę. Nie rozumiem również dlaczego odsetki są podawane miesięcznie.

Napisany przez Daukind
Kto zmusił cię do akceptowania lichwiarskich odsetek?

Napisany przez Taucher
Myślę, że takie komentarze teraz także nie są pomocne, jak już wspomniałam, mój przyjaciel podpisał umowę 8 lat temu. Moje pytanie brzmi, czy w tej sprawie możemy jeszcze coś zrobić.

Napisany przez Daukind
Nie, nie możesz. Być może możesz coś zrobić w sprawie opłaty manipulacyjnej. Oprocentowanie jest dalekie od lichwy. Szczególnie 8 lat temu było to normalne dla osób o słabej zdolności kredytowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata