Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Wypowiedzenie zmiennej pożyczki o zmiennej stopie procentowej.

Napisany przez Jeanette
Hej,

czy mogę wypowiedzieć umowę kredytu zmiennoprocentowego bez konieczności zapłacenia odszkodowania za wcześniejszą spłatę?

Chodzi o kredyt ratalny, który jest w trakcie wykonywania przez kolejne prawie 10 lat, a jego stopa procentowa jest dostosowywana co kwartał. Z umowy kredytowej nie wynika możliwość wypowiedzenia umowy.

Z kolei w Ogólnych warunkach udzielania kredytów i pożyczek taką możliwość już jest: tam jest napisane, że kredyty zmiennoprocentowe mogę wypowiedzieć w każdym czasie, zachowując trzymiesięczny okres wypowiedzenia. Niestety te warunki nie są dołączone do samej umowy i nie mogę być pewien, czy dokładnie te warunki zostaną zastosowane do tej konkretnej umowy.

Zbadałem ten temat i nieustannie natknąłem się na ogólne stwierdzenie, że kredyty zmiennoprocentowe są wypowiedzialne przez kredytobiorcę z okresem wypowiedzenia trwającym od trzech do sześciu miesięcy.

Tego, czego nie znalazłem: czy to jest warunek umowy, czyli zależy to od tego, co jest zawarte w konkretnej umowie i jej załącznikach? Czy też jest to warunek niezmiennej ustawy, itp.?

I: czy mogę to zrobić w każdej chwili, zachowując wymagany okres wypowiedzenia, czy dopiero po dostosowaniu oprocentowania? Jeśli to drugie: czy jest konieczne, żeby stopy procentowe faktycznie zmieniły się, czy wystarczy, że czas na dostosowanie został osiągnięty?

I: czy w przypadku takiej wypowiedzi faktycznie nie muszę płacić odszkodowania za wcześniejszą spłatę lub innych opłat?

Byłoby świetnie, gdyby ktoś mógł mi pomóc.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy to kredyt zmienny czy kredyt z ustalonym oprocentowaniem?
Jeśli w umowie kredytowej jest termin wypowiedzenia wynoszący 3 miesiące, to jest to również możliwe dla Państwa.
Przy spłacie kredytu zmiennego nie trzeba płacić odszkodowania za wcześniejszą spłatę.
Chętnie możecie Państwo również anonimowo zamieścić stronę tytułową umowy kredytowej, abyśmy mogli zobaczyć, czy jest na 10 lat na stałe, czy zmienny.

Napisany przez Jeanette
Dziękuję za odpowiedź, na którą chciałbym teraz odpowiedzieć. Niestety w tej chwili nie mam możliwości zeskanowania.

Oto fragment z umowy:
Stopa procentowa nominalna wynosi 3,2% rocznie i jest zmienna.
Kredytodawca jest uprawniony do zwiększenia stopy procentowej zgodnie z opisaną poniżej procedurą oraz zobowiązany do obniżenia stopy procentowej w ten sam sposób. Uprawnienie i zobowiązanie banku do zmiany stopy procentowej odnosi się do zmiany stopy odniesienia.

Następuje opis, jak odbywa się orientacja na trzymiesięczny EURIBOR jako stopę odniesienia na koniec każdego kwartału.

Proszę daj mi znać, jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji.

Jednakże w umowie nie ma zapisu, który umożliwiałby mi wypowiedzenie jej z okazji zmiany warunków lub faktycznej zmiany. Tylko w załączniku Ogólne warunki kredytów i pożyczek to jest uregulowane. Jednak nie mogę dokładnie powiedzieć, czy załącznik faktycznie odnosi się do tej umowy.

@Jeanette, jeśli tam jest napisane Euribor, to oznacza, że nie masz wiążącej stopy procentowej. W takim przypadku możesz spłacić kredyt w dowolnym momencie bez dodatkowej opłaty za wcześniejszą spłatę.

Napisany przez Jeanette

@Jeanette, jeśli tam pisze Euribor, to nie ma ustalonych odsetek.
Możesz więc spłacić kredyt w dowolnym momencie bez dodatkowych opłat.

Czy to dotyczy niezależnie od tego, co jest określone w umowie dotyczącej spłat, dodatkowych wpłat, odszkodowań za wykupienie kredytu itp.?

@Jeanette, trzeba rzucić okiem na umowę, aby upewnić się.

Ale jeśli jest wspomniane Euribor, to oznacza, że nie ma wiązania oprocentowania, a oprocentowanie jest zmiennie lub związane z 3-miesięcznym Euriborem.

Napisany przez Jeanette
Cześć Panie Hillermann,

Dziękuję bardzo za Pana szybką i pomocną odpowiedź.

Oczywiście, do tego służy forum.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata