Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zainwestować 100 000 euro.

Napisany przez Privateer
Cześć drodzy parafianie,

moja babcia ma 86 lat (dziadek i mój ojciec zmarli), posiada Dom i 100 000 euro na koncie oszczędnościowym. Teraz zastanawiamy się, jak najlepiej zainwestować te pieniądze, w przypadku gdy musiałaby trafić do domu opieki lub gdy euro zawali się, ale jednocześnie pozostając płynną z myślą o pobycie.
Powiedziała, że chciałaby powierzyć mi zarządzanie tymi pieniędzmi, pytanie tylko, jak je ulokować, aby zapewnić jej zabezpieczenie, a jednocześnie zabezpieczyć się przed upadkiem euro. Bylibyście w stanie podać mi kilka wskazówek?

Napisany przez domrepp
Tak, z mojego punktu widzenia są 2 możliwości - a co innego można by oczekiwać przy takich założeniach!!?

1. Krótkoterminowa impreza lub nawet tylko lokata terminowa, ponieważ mimo że naturalnie życzyłbym jej wszystkiego, w wieku 86 lat nie można zakładać, że pozostaje jeszcze 20+ lat. Wówczas musisz szybko zająć się pieniędzmi, chyba że możesz przetrwać miesiące/lata za pomocą innych środków.

2. (Moim zdaniem bardzo mało prawdopodobne, nawet w przypadku Brexitu)...euro rzeczywiście się zawali, wtedy pomyśl o złocie. Ostatnio ze względu na niepewności (Brexit, banki centralne, Chiny) osiąga ono nowe szczyty. Oczywiście trzeba by się zastanowić nad formą inwestycji w złoto, ale jeśli nadejdzie kryzys, złoto na pewno się przyda. Uważam jednak, że w Twoim przypadku jest to niewłaściwa decyzja...

W sumie, oczywiste jest, że przy tych założeniach należy iść drogą ostrożności!! Wszystko inne byłoby samobójstwem, nawet jeśli pod względem zysku byłoby to niezadowalające!!

Napisany przez Cici

pytanie brzmi tylko, jak zainwestować, aby była zabezpieczona, ale jednocześnie chroniona przed kryzysem euro.

Zdefiniuj ściśle, co rozumiesz przez kryzys euro. Rozpad unii walutowej? Kryzys euro wobec dolara? Kryzys na rynku akcji euro itp.

W przeciwnym razie zgadzam się z domreppem, wszystko na rachunku oszczędnościowym/depozycie terminowym, być może trochę spekulatywnej ilości złota włączonej.

Napisany przez Martin79HN
Cześć Privateer,
zależy to od wysokości dochodu (renty, renty wdowiej)!
Koszt domu opieki wynosi od 2000 do 2500 € miesięcznie jako udział własny

Istnieje także kwestia domu, który zostanie bez właściciela. (gdy babcia trafia do domu opieki)
Kto przejmie Dom i jaka jest konieczność remontu?

Ile osób odziedziczy później?
To może również wpłynąć na wybór formy inwestycji.

Zakładam teraz po prostu, że wszystko odziedziczą Państwo później.
- Czy chcieliby Państwo w przyszłości przejąć Dom?
- Jaka jest wartość tego domu? (bez obciążeń/brak długów)
- Jakie są potrzeby remontowe domu przed sprzedażą lub przejęciem?

Może warto rozważyć coś w ten deseń:
100 tysięcy złotych na koncie oszczędnościowym:
Podział
Pozostawić 50% na koncie oszczędnościowym
Wpłacić 25% na konto oszczędnościowe na cele budowlane (jednorazowo) w przyszłości przekazać konto oszczędnościowe z niskim oprocentowaniem kredytowemu z super oprocentowaniem. (suma kredytowa około 50t-60t)
Inwestować 25% w fundusz akcyjny / ETF

To moje przemyślenia.

Pozdrawiam

Martin

Napisany przez Martin79HN
Jeśli teraz widzisz eurokrach, powinieneś zainwestować część maks. 25-50% w złoto lub diamenty.
Podczas inwestowania w diamenty trzeba uważać, bo często się przepłaca!
Sprawdź ceny na różnych platformach.
Moim zdaniem, kamienie inwestycyjne powinny mieć 1,0 karata lub więcej (szlif, kolor, czystość itp. mają wiele czynników!)
Kup dobry kamień i schowaj go do sejfu/skrytki bankowej. (przy kupnie biżuterii zwykle przepłacamy!)
Dom aukcyjny normalnie odpada, bo prowizje są zbyt wysokie.
Są także sprzedawcy diamentów, którzy oferują diamenty w uczciwych cenach.
Jakie aktualne certyfikaty posiada diament?
Złoto i diamenty = związane z kursem dolara nie może teraz być złym pomysłem jako dodatek

Napisany przez MC Muffin

Cześć drodzy użytkownicy,

moja babcia ma 86 lat (dziadek i mój ojciec zmarli), posiada Dom i 100 000 euro na koncie oszczędnościowym. Teraz zastanawiamy się, jak najlepiej zainwestować te pieniądze, w przypadku gdy musiałaby pójść do domu opieki lub gdy euro uległoby załamaniu, ale nadal pozostając płynnym środkiem na pobyt.
Powiedziała, że chciałaby mi powierzyć pieniądze do zarządzania, pytanie tylko jak najlepiej je ulokować, aby była zabezpieczona, ale jednocześnie chroniona przed załamaniem euro. Może możecie dać mi kilka wskazówek w tej sprawie?

Istnieją instrumenty finansowe, które odzwierciedlają strategie uwzględniające takie kwestie, jak na przykład: https://nutzer.comdirect.de/inf/zert...TION=148153386

Napisany przez MagicMike
[QUOTE=MC Muffin;130074]Są papiery wartościowe, które odzwierciedlają strategie uwzględniające takie rzeczy jak na przykład. https://nutzer.comdirect.de/inf/zert...TION=148153386[/QUOTE

Produkt, które wymieniłeś, koordynujesz zapewne sam. Jest to Wikifolio, czyli produkt stworzony przez prywatne osoby.

Z opłatą zarządzania w wysokości 0,95% nie jest to tania przyjemność.

Długoterminowy sukces wygląda inaczej! Spadki cen powyżej 20%. To nie jest konserwatywna inwestycja!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata