Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Co zrobić?

Napisany przez Angi
Cześć drodzy użytkownicy forum!

Szukam porady.
Jestem właścicielką domu (200m2 powierzchni mieszkalnej) i dwóch działek (2x500m2). Obecnie opiekuję się moim mężem (69 lat), który jest ciężko chory na demencję (stopień opieki II). Mieszkamy (bez wynajmu) w moim domu.
Nasz syn (49 lat) mieszka ze mną w domu. Jest nieżonaty, ale w związku.

Teraz zastanawiam się, co mam zrobić, gdy mój mąż umrze, a ja zostanę sama. Moja renta wdowiec nie będzie wysoka, więc nie bylibyśmy w stanie utrzymać się, oraz utrzymać Dom i działki z własnych środków. Byłabym zmuszona polegać na wsparciu mojego syna.

Jaka byłaby dla mnie najbardziej opłacalna strategia postępowania?
sprzedać wszystko - a potem? - co zrobić z pieniędzmi?

Napisany przez 2titan1981
Twój syn mógłby to przejąć, przecież pewnego dnia odziedziczy ten Dom. A może płaci czynsz? Czy jest zgodny z lokalnymi stawkami czynszu? Jeśli nie, to będzie to również Twoja emerytura.... Bądź może sprzedać mu z dożywotnim użytkowaniem, wtedy będziesz mogła mieszkać tam, dopóki żyjesz, i nikt nie będzie mógł Cię stamtąd wyrzucić. W końcu, może się zdarzyć, że będziesz potrzebować opieki na poziomie III, wtedy i tak będziesz potrzebować pomocy swojego syna.

Napisany przez Angi
Nie, mój syn nie płaci czynszu - gdy jest to konieczne, pomaga nam.

Dziękuję za wskazane mi możliwości - ale co by było, gdybym wolał sprzedać. Jak najlepiej zainwestować pieniądze, aby mieć z nich jak najwięcej - po prostu na konto oszczędnościowe?

Napisany przez 2titan1981
Jeśli chcesz bezpiecznie ulokować pieniądze, to nie pozostaje wiele opcji poza lokatą bankową z odsetkami stale wyższymi od inflacji. Prawdopodobnie będzie to bank internetowy, a nie tradycyjna placówka. Następnie zalecam sprawdzenie niemieckiego podatku od zysków kapitałowych oraz rozważenie ulokowania środków w kraju skandynawskim. Warto także rozważyć lokaty terminowe przy tych samych warunkach.

Jeśli sprzedałbyś Dom, warto rozważyć mieszkanie asystowane, wtedy może nie trzeba będzie ponownie się przeprowadzać....

Napisany przez EasyD
Dwa rzeczy, które przychodzą mi na myśl, bez znajomości skali, o której mówisz, Angi:

1. W przypadku rent dla wdów istnieją kwoty wolne od potrąceń (obecnie np. 771,14 € miesięcznie w byłych landach zachodnich), na które trzeba zwrócić uwagę. Jeśli przekroczysz je, na przykład z tytułu najmu, odsetek czy własnej renty, to będą miały miejsce obniżki. Planując odpowiednio takie rzeczy, można uniknąć takich irytujących sytuacji.

2. Jak finansowo się ustawiają, jeśli opieka nad mężem stanie się droższa? Na przykład gdy będzie musiał trafić do domu opieki. Czy mogą sobie pozwolić na ten dodatkowy miesięczny ciężar finansowy czy będą być może musieli szybko sprzedać własność? Czy istnieją majątki, które należałoby ochronić, zanim powiat zgłosi roszczenia związane z zwiększonymi kosztami opieki?

Napisany przez Angi

Jeśli sprzedałbym ten Dom, zrobiłbym coś w rodzaju opieki nad mieszkaniami, wtedy może nie trzeba byłoby się przeprowadzać....

..też już o tym myślałem....dzięki.

Napisany przez Angi

Dwa rzeczy, które przychodzą mi teraz do głowy, nie znając jednak skali, o której mówisz, Angi:

1. W przypadku rent wdowich istnieją kwoty wolne od potrąceń (obecnie np. 771,14 € miesięcznie w byłych landach związkowych), o których należałoby pamiętać. Jeśli takie kwoty, np. z wynajmu, odsetek czy własnej renty, zostaną przekroczone, nastąpią potrącenia. Wyważone planowanie może pomóc uniknąć takich przykrych sytuacji.

2. Jak sytuacja finansowa wygląda, jeśli opieka nad mężem stanie się droższa? Na przykład jeśli będzie musiał przejść do domu opieki. Czy będą Państwo w stanie sprostać temu dodatkowemu miesięcznemu obciążeniu czy może będziecie zmuszeni szybko sprzedać nieruchomość? Czy istnieje majątek, który należałoby chronić, zanim powiat zechce nakładać opłaty z powodu zwiększonych kosztów opieki?

Na razie nie mam własnej renty, przynajmniej jeszcze nie złożyłam wniosku. ubezpieczenie płaci składki rentowe za mnie z tytułu opieki. Obecnie mam już 5 lat kompletne.
Dochodu z wynajmu ani odsetek nie ma obecnie.

W przypadku konieczności umieszczenia męża w domu, musiałabym sprzedać, jeśli syn finansowo nie wesprze mnie.

Pytanie brzmi, jak bardzo zainteresowany jest mój syn dziedzictwem, na które musiałby wydać pieniądze, zanim mógłby zacząć z tego korzystać.

Co do kwot wolnych od potrąceń w kontekście renty wdowiej, oznacza to, że nie otrzymałabym już renty, gdybym sprzedała Dom i grunt?

A co z zasiłkiem socjalnym dla mnie, gdybym była wdową, czy mogę ubiegać się o świadczenia, pomimo posiadania domu? W takim przypadku nie musiałabym sprzedawać.

Dziękuję za informacje!

Napisany przez Oushe1968
Tak, myślę, że to naprawdę możliwe @titan

Napisany przez brainy
Kiedy skończysz 5 lat, powinieneś jak najszybciej złożyć wniosek o emeryturę. Za każde dziecko przyznawane są dodatkowe 2 lata (emerytura matek). Zadzwoń do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, umów się na spotkanie, zapytaj, co należy przynieść ze sobą i złoż już wstępny wniosek o emeryturę ustnie!

Otrzymasz 60% renty wdowiej. Jeśli Twoja emerytura jest poniżej kwoty wolnej od potrąceń, to nie będzie ona zmniejszana dalej.

Jeśli Dom jest spłacony, to czy to nie wystarczy?

W ostateczności sprzedaj działki lub cokolwiek jako rentę dożywotnią.

Twój syn jest już wystarczająco dorosły, by zadbać o siebie sam.

Napisany przez BenniG
Jaśnie radzę ci po prostu porozmawiać ze swoim synem. Do wyjaśnienia jest, czy chce mieszkać w przyszłości ze swoją żoną w 200-metrowym domu, czy uważa, że jest za duży/zbyt drogi. Jak dużo wart jest Dom? Jakie są miesięczne koszty? Czy można się spodziewać kosztów związanych z modernizacją/utrzymaniem - i kto mógłby je pokryć? Na jakich działkach znajdują się nieruchomości? Grunty budowlane, tereny oczekujące na inwestycję czy pola/łąki i jaką wartość posiadają? Sprzedaż wszystkiego od razu na pewno nie jest konieczna, ale gdy zostaniesz zmuszony do natychmiastowej sprzedaży, może to być katastrofalne. Więc najpierw ustal z synem, jakie są jego cele mieszkaniowe.

Napisany przez Angi

Gdy już będziesz miał(a) 5 lat, powinieneś(powinnaś) jak najszybciej złożyć wniosek emerytalny. Za każde dziecko otrzymasz przysługujące 2 lata („emerytura matczyna”). Zadzwoń do ZUS, umów się na spotkanie, zapytaj, co musisz przynieść i już teraz złoż wstępnie ustny wniosek emerytalny!

Jako wdowa otrzymasz 60% renty. Jeśli Twoja emerytura jest poniżej kwoty wolnej od potrąceń, to nie zostanie ona dalej obniżona.

Jeśli Dom jest spłacony, to czy nie wystarczy?

W skrajnych przypadkach sprzedaj działki lub wszystko na zasadzie renty ustanowionej.

Twój syn jest „już” wystarczająco dorosły, żeby zadbać o siebie.

Najpierw dziękuję za odpowiedzi.

Jeśli chodzi o złożenie wniosku o emeryturę. Czy wypłacane będą dwie renty? Czyli renta wdowia plus moja własna emerytura. Zawsze myślałem, że jedna z tych rent zostanie odjęta i obawiałem się, że renta wdowia mogłaby zostać wtedy zlikwidowana. Moja własna emerytura po 5 latach musi być niska, myślę.

Tak, Dom i działki są nieobciążone.
Obie działki mają po 500 m². Mogę je sprzedać oddzielnie. Zastanawia mnie, czy cenowo nie byłoby korzystniej sprzedać wszystko razem.

Napisany przez Angi

Powinieneś po prostu porozmawiać z synem.
Trzeba ustalić, czy chce mieszkać z żoną w przyszłości w 200-metrowym domu, czy to dla niego za duże/za drogie.
Jaka jest wartość domu?
Jakie są miesięczne koszty? Czy można się spodziewać kosztów związanych z modernizacją/konserwacją - i kto mógłby je ponieść?
Jakiego rodzaju grunty to są? Teren budowlany, ziemia oczekiwana pod zabudowę czy pola/łąki, i jaką wartość posiadają?

Sprzedać wszystko od razu na pewno nie jest konieczne, ale jeśli wpadasz w sytuację, że musisz sprzedać wszystko natychmiast, to katastrofa.

Więc najpierw ustal z synem, jakie są jego cele mieszkaniowe.

Próbowałem porozmawiać z synem, ale nie jest pewny.
Chciałby, żeby Dom i grunt były dla niego emeryturą, ale nie ma zamiaru zajmować się pracą, którą Dom i grunt wymagają. Wolą spędzać czas wolny w weekendy z dziewczyną.
Jego dziewczyna również nie ma ochoty pracować. Nawet sama pozostawia swoje ubrania na podłodze, gdy się rozbiera. (jak podaje mój syn, to dzisiaj jest normalne)

Grunty są oba terenami budowlanymi, w dobrej lokalizacji... jedno z nich jest narożne.
Miesięczne koszty wynoszą około 500 EUR...komin, ubezpieczenia, woda, prąd, odprowadzanie ścieków, podatki od nieruchomości, wywóz śmieci... (standardowe opłaty, jakie ponosi się również przy mieszkaniu)
Dla syna przystępne. Większe naprawy również nie obciążają go finansowo, dobrze zarabia...

Napisany przez Oushe1968
No cóż... jeśli może sobie na to pozwolić, to dobrze. Jeśli nie, to nie ma sprawy... W takim razie sprzedałbym to, po prostu.

Napisany przez brainy
Istnieją 2 emerytury. Jeśli druga emerytura jest niska, to także nic nie jest zaliczane. Więc jest więcej. Prawdopodobnie około 150 EUR, ewentualnie z dodatkowymi okresami składkowymi, takimi jak wykształcenie. Więc jak najszybciej złożyć wniosek emerytalny telefonicznie!

Twojego syna powinieneś raz na zawsze postawić na nogi, jak to się mówi, i być może docenić to, co dotychczas zostało zrobione, ewentualnie w testamencie, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

Napisany przez lolania

Witajcie drodzy użytkownicy forum!
Jaka byłaby dla mnie najbardziej opłacalna decyzja?
sprzedać wszystko - a potem co zrobić z pieniędzmi?

Witam

Tak, sprzedaj wszystko, a następnie zainwestuj w bezpieczne źródło dochodu. Na przykład na rachunek oszczędnościowy. Zanim jednak to zrobisz, powinieneś się lepiej zorientować lub zapytać kogoś, kto się na tym dobrze zna. Mam jednak propozycję, która moim zdaniem brzmi całkiem nieźle. (Mimo to, proszę najpierw skonsultować się z doświadczonym przyjacielem/doradcą/kolegą, nie podejmować pochopnych decyzji!) Aktualnie (albo nawet od dłuższego czasu, nie jestem pewien) Consorsbank ma ofertę zmiany, w ramach której można uzyskać 2,5% oprocentowanie na rachunku oszczędnościowym, co przy odpowiednio dużej kwocie byłoby opłacalne. Jeśli ze sprzedaży uzyskasz więcej niż 20000, będziesz musiał otworzyć dodatkowe rachunki oszczędnościowe LUB poszukać innych inwestycji. Zawsze dobrze jest stawiać na kilka koni. W tak ważnych kwestiach, moim zdaniem, warto skonsultować się z doradcą, tutaj możemy podać tylko wstępne informacje, z których sam będziesz musiał coś zrobić.

Pozdrowienia

Napisany przez Angi

Istnieją 2 emerytury. Jeśli druga emerytura jest niska, to nic nie jest doliczane. Jest więc więcej. To zapewne około 150 EUR, ewentualnie dodając do tego okresy kwalifikacyjne takie jak edukacja. Więc do jutra koniecznie złożyć wniosek emerytalny telefonicznie!

Powinieneś zmotywować swojego syna, jak to się mówi, i być wdzięczny za dotychczasowe wydarzenia, ewentualnie to uczynić w testamencie, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

Zadzwoniłem już do kasy chorych, mam termin na 10 sierpnia, więc emeryturę zainicjowano, dziękuję za pomoc, bo sam bym tego jeszcze nie zrobił.

Mój syn w końcu wyprowadza się 1 sierpnia.
W tej chwili interesuje się on domem i gruntem. Myślałem też o zmianie w testamencie.

Dzięki wszystkim!

Napisany przez Angi

Cześć

Tak, sprzedać wszystko i ulokować na bezpiecznej inwestycji. Na przykład na koncie oszczędnościowym. Zanim jednak to zrobisz, powinieneś lepiej się zorientować lub zapytać kogoś, kto się na tym zna. Mam jednak propozycję, która moim zdaniem brzmi całkiem dobrze. (Jednakże najpierw skonsultuj to z doświadczonym przyjacielem/doradcą/kolegą, nie podejmuj pochopnych decyzji!) Obecnie (lub nawet od dłuższego czasu, nie wiem) Consorsbank ma ofertę wymiany, dzięki której można zabezpieczyć sobie 2,5% oprocentowania na koncie oszczędnościowym, co oczywiście byłoby opłacalne przy odpowiedniej kwocie. Jeśli pochodzi to z kwoty wyprzedaży większej niż 20 000 €, musisz otworzyć dodatkowe konta oszczędnościowe LUB szukać innych form inwestycji. Zawsze lepiej postawić na kilka koni. W tak istotnych kwestiach z mojego punktu widzenia warto skonsultować się z doradcą, my tutaj możemy jedynie dostarczyć Ci wstępnych informacji, z których będziesz musiał coś zrobić sam.

Pozdrowienia

Według biegłego powinienem się liczyć z kwotą od 280 000 do 340 000 €.

Dziękuję za wskazówkę!

Napisany przez BenniG

Mój syn w końcu wyprowadza się 1 sierpnia.
W tej chwili interesuje się domem i gruntem. Myślałam już o zmianie testamentu.

Dzięki wszystkim!

On wyprowadza się, ale interesuje się domem i gruntem, to jakoś nie pasuje.
Co zamierzasz zrobić (prawdopodobnie w przyszłości) samotnie z 200 metrami kwadratowymi?
A może teraz szuka czegoś, co również mogłoby Ci się podobać, abyś mogła tam w przyszłości zamieszkać?
Co chcesz zmienić w testamencie? Wydziedziczyć go? Czy są inni potomkowie?

Napisany przez Angi
Tak więc mój syn wyprowadził się, teraz mieszkam tylko z moim chorym mężem w moim domu.
Jeszcze daję radę z pracą i nie, nie ma więcej dzieci.
Musiałam radzić sobie z pracą w domu i w ogrodzie sama, kiedy mój syn jeszcze tu mieszkał. Nic mi nie pomagał.
Wręcz przeciwnie, jego różne dziewczyny sprawiały mi dodatkową pracę. (Pranie - zakupy - sprzątanie jego mieszkania z łazienką - z tego powodu mieliśmy tak często kłótnie).
Jeśli coś jest nie tak, przychodzi teraz, ale nigdy nie miałam od niego zbyt dużo pomocy.

Zastanawiam się teraz, czy złożenie wniosku o własną emeryturę nie będzie dla mnie wadą.
Mój mąż płaci już 174 E na ubezpieczenie zdrowotne przy małej emeryturze, co jeśli teraz dostanę swoją emeryturę (100 lub 150E), będę musiała również płacić składki na ubezpieczenie zdrowotne, wtedy nie zostanie mi nic, a wadą będzie to, że będę musiała samodzielnie pokrywać opłatę za leki, które mój mąż dostaje bezpłatnie ze względu na swoją chorobę.

Ponadto moja matka mieszka w domu opieki ze swoją małą emeryturą, urząd pyta co 2 lata, czy mam coś do oddania. Czy samodzielna emerytura zmieniłaby to w jakiś sposób?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata