Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy ubezpieczenia na życie są istotne pod względem podatkowym?

Napisany przez testfahrer
Cześć czytelnikom.
Ponieważ w zeszłym roku sprzedałem moje polisy ubezpieczeniowe pośrednikowi z Luksemburga, to już niedługo pojawi się kwestia związana z opodatkowaniem.

Dochód wyniósł prawie 300 000, co jest około 6000 euro więcej niż Wartość Ujawniona Kapitału ERGO.
Polisy te miały być użyte do spłacenia kredytów hipotecznych i po zakończeniu okresu zabezpieczeń w zeszłym roku zostały one wykorzystane do spłaty tych kredytów.
W ten sposób najpierw spłaciłem moje prywatne mieszkanie, a następnie około 140 000 euro zostało przeznaczone na spłatę kredytu związanego z wynajmowaną nieruchomością.

Wszystkie ubezpieczenia istniały od 1999/2000 roku.
W Waszej opinii, czy istnieje ryzyko związane z opodatkowaniem w tym przypadku, i co mogę/zrobić w razie czego??

Pozdrawiam AK

Napisany przez Oushe1968
Interesujące pytanie, więc się podpinam, żeby nie przegapić odpowiedzi.

Napisany przez testfahrer
W prywatnym kontekście otrzymałem sprzeczne i wzajemnie sprzeczne odpowiedzi.

Jeśli to dobrze rozeznaję, w razie wątpliwości po 16 latach trwania, chodzi o to, czy otrzymasz więcej niż wpłaciłeś.

Z logicznego punktu widzenia to pasuje, ponieważ byłoby to praktycznie zyskiem.

Jednak na pewno nie będzie tak, że otrzymasz więcej niż wpłaciłeś.

Kolejnym mankamentem byłoby skorzystanie ze ulg podatkowych w minionym czasie, chociaż uważam to za nieistotne, ponieważ składki głównie powinny być zarejestrowane jako oszczędności (i ponieważ istnieją wartości maksymalne), chociaż teraz nie jestem dokładnie pewien.

To jednak ogólnie trochę skomplikowane. Ale mój doradca podatkowy teraz się tym zajmie. Tak czy inaczej.

W każdym razie skorzystałem z okazji i wszystko, co wartość papierowa, zamieniłem na rzeczywistość lub rzeczową wartość.

Dla informacji: nabywcy polis na życie dają duże obietnice z zaliczkami od 15% do KW itp. itd.

Ale potem przychodzi rzeczywistość i nagle mamy zaledwie 1%... ha-ha-ha-ha... wtedy postawiłem jedno przeciwko drugiemu i udało mi się osiągnąć co najmniej 2%.

I uparci byli jak diabli.

Ta miła pani rzeczywiście próbowała, chociaż już wysłałem podpisane dokumenty konkurencji pocztą, aby przyciągnąć mnie do siebie.

Ale przynajmniej wyżekstrahowałem dodatkowo około 6 milionów, bo inaczej sprzedaż do ERGO byłaby tylko na KW. 6 milionów to jednak 6 milionów.

To były moje pieniądze na wakacje.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata