- pn cze 20, 2016 11:44 am
Mój mąż i ja zakupiliśmy sprzęt elektryczny w Saturnie i sfinansowaliśmy go przez bank na 0% 3 miesiące temu. Teraz ten sam bank zaoferował nam pożyczkę w wysokości 3000 euro na 3,6% na 36 miesięcy. Brzmiało to bardzo korzystnie, dlatego poszliśmy na niezobowiązujące spotkanie, aby się zorientować. Podczas rozmowy z bardzo miłym doradcą oboje mieliśmy wrażenie, że otrzymaliśmy bardzo dużo informacji w krótkim czasie. Podsumowując, wyszliśmy i daliśmy się wkręcić w coś więcej, niż planowaliśmy. Kwota pozostała ta sama, czyli 3000 euro, ale dodatkowo dołączył on stary kredyt, co oznacza, że ma on teraz również odsetki. Ponadto okres spłaty jest zdecydowanie zbyt długi, wynoszący 83 miesiące. Nie chcieliśmy brać kredytu na tak długi okres. Na koniec wcisnął nam także ubezpieczenie kredytu na życie. To było kompleksowe podejście, na które w normalnych okolicznościach nie zgodzilibyśmy się. W międzyczasie anulowaliśmy ubezpieczenie na życie, ale część kwoty kredytu wzięliśmy już gotówką, ponieważ mój mąż chce nią uregulować ważny rachunek lekarski, którego ubezpieczenie nie pokrywa. Chcielibyśmy to teraz zmienić. Chcielibyśmy spłacić mały kredyt jednorazową kwotą z nowego kredytu i zmienić kredyt na 3000 euro na 36 miesięcy. Obecnie musimy łącznie spłacić 7700 euro kredytu, przy netto kwocie kredytu 3445 euro. Czy taka zmiana, jaką chcemy, jest jeszcze możliwa? Dziękuję za odpowiedzi.