Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Pobierz środki BSV

Napisany przez Lat
Cześć wszystkim,

Mam krótkie pytanie dotyczące stanu mojego istniejącego kredytu hipotecznego.
Podpisałem kredyt hipoteczny. Kwota kredytu hipotecznego wynosi 21 000 €.
Obecnie zaoszczędziłem na nim prawie 11 000 euro, które są oprocentowane 2%.
Potrzebuję teraz części tego salda na nasze wesele.
Podczas rozmowy telefonicznej z bankiem powiedziano mi, że mogę mieć te pieniądze (4 500 €) za pół roku.
Kwota kredytu hipotecznego zostanie wtedy podzielona i będę mógł nadal dodawać do kredytu hipotecznego.
Jeśli chcę mieć pieniądze wcześniej, zostanie mi na to nałożone 2% opłaty, a pieniądze zostaną przelane na moje konto w ciągu tygodnia.
Czy jest zgodne z prawem, że za wypłatę moich własnych pieniędzy pobierane są dodatkowe 2% opłaty, a bank nadal oszczędza 2% odsetek od tego salda przez cały rok?
Dziękuję za pomoc
Pozdrowienia
Lat

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Lat, czy te 2% to odliczenie z tytułu wypowiedzenia umowy?

Napisany przez BenniG
W jednym z moich umów oszczędności mieszkaniowych istnieje możliwość wypłaty 1 500 € miesięcznie z salda, więcej opłaca się prowizję (0,5% za każdy miesiąc wcześniejszej wypłaty lub coś w tym stylu). W zamian za to płacę corocznie tzw. opłatę za usługi. Bausparkassen opracowują różne warianty w tej kwestii. Czy Twój kredyt hipoteczny jest gotowy do wypłaty i czy chcesz go wypłacić w całości czy też chcesz nadal go wykorzystywać jako produkt oszczędnościowy i finansowy?

Napisany przez Lat
Kobieta nie powiedziała, czy to jest odliczenie od wypowiedzenia.
Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa jest gotowa do alokacji, ale ponieważ nie potrzebuję naprawdę tych pieniędzy, a oprocentowanie kredytu jest dość wysokie, umowa obecnie służy głównie jako produkt oszczędnościowy. Poza tym, na koncie jest jeszcze 2% oprocentowania kapitału...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dzisiaj już nie otrzymuje się 2% odsetek od salda

Napisany przez Lat
To jest mi całkowicie świadome, ale skoro umowa jest z 2002 roku, to oprocentowanie wynosi po prostu 2%...

Moje pytanie dotyczy tylko tego, czy bank ma prawo naliczyć mi te koszty za wypłatę...

Napisany przez Martin79HN
Cześć Lat,

Warto zastanowić się nad następującym rozwiązaniem. Może pożyczyć potrzebne 4500 € od przyjaciół/rodziny/rodziców. Potem zobaczyć, ile uda się ponownie uzyskać na prezentach weselnych.

Konto oszczędnościowe z oprocentowaniem 2% powinno być kontynuowane.

Moim zdaniem opłata bankowa jest uzasadniona. Wüstenrot Bausparkasse również chciał pobierać opłatę (jednak poczekam i nie musiałem płacić opłaty!)

Pozdrawiam,

Martin

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

w Twoim miejscu podzieliłbym umowę. Mówiąc 10 000 euro kwoty depozytu budowlanego i 11 000 euro kwoty depozytu budowlanego. Wpłać 4 500 euro do 10 000 i przejdź fazę przydziału, akceptując przydział z rezygnacją z kredytu. Drugą część z kwotą 11 000 euro na depozyt budowlany możesz dalej oszczędzać.

Jeśli zdecydujesz się natychmiast zrezygnować, będziesz musiał zaakceptować dyskont za rezygnację, albo rezygnując dzisiaj na 6 miesięcy, nie zapłacisz dyskonta.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata