Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zapis hipoteki odziedziczony WHEN obciążenie na mieszkaniu?)

Napisany przez Martin79HN
Cześć przyjaciele finansów,

mój brat i ja odziedziczyliśmy po 50% zastawu hipotecznego. (od dziadków (dłużnicy syn do ojca (naszego dziadka)

Zastaw hipoteczny jest zapisany na mieszkanie ojca. (Zastaw hipoteczny nigdy nie został spłacony, mój brat i ja nie chcemy dochodzić zastawu od ojca.)

Teraz w przyszłości, po 1-3 latach, przewiduje się sprzedaż, przejęcie lub wynajem mieszkania.
Jeśli teraz brat albo ja nie zgodzimy się na skreślenie zastawu hipotecznego,
to sprzedaż mieszkania będzie praktycznie niemożliwa? Zastaw hipoteczny odpowiada wartości mieszkania.

Istnieje dokument, który potwierdza istnienie zastawu hipotecznego!
Mój brat i ja (dziedzice zastawu hipotecznego) moglibyśmy dochodzić roszczenia poprzez zbycie. (Nie chcemy odbierać mieszkania ojcu!)

Pytanie:
Poprzez zastaw hipoteczny mogę się sprzeciwić.
I powiedzieć: Nie zgadzam się na sprzedaż mieszkania, mieszkanie będzie wynajęte. (jestem w posiadaniu 50% zastawu hipotecznego)

Miałoby to skutkować tym, że pomimo braku finansowego wsparcia od rodziców, przychody z najmu
mogłyby być zrekompensowane. Mój brat i ja musielibyśmy wtedy wesprzeć finansowo.

Dzięki temu mamy jednak apartament do wynajęcia, który jest bardzo atrakcyjny pod tym względem!

Czekam na rady/informacje.

Napisany przez NaTwoim13
Powiedz mi Martin79HN, czy sam to wszystko wymyślasz??? To chyba - tak sądzę - twój 15 wątek!!!

Ty sam, rodzice, dziadkowie, ogólnie.......

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tutaj najpierw trzeba ustalić, czy zobowiązanie bankowe leżące za zastawem nieruchomości zostało w pełni spłacone, czy nie.
Jeśli pożyczka zostanie spłacona, to zastaw - w przeciwieństwie do hipoteki - nie jest automatycznie usuwany.
Dlatego zastaw można ponownie wykorzystać jako dodatkowe zabezpieczenie dla nowych pożyczek.
Dlatego chciałbym ustalić, czy istnieją jeszcze zobowiązania bankowe, czy też nie.

Tło:
Mój dziadek kupił mieszkanie dla mojego ojca.
Jednakże mój dziadek chciał mieć zabezpieczenie (ma różne osobiste powody, np. zwiększenie kosztów budowy itp.) dlatego została ustanowiona hipoteka.

Księga wieczysta wygląda następująco:
Ranga 1: Volksbank (hipoteka istnieje, ale roszczenia zostały w pełni spłacone, zgoda na skreślenie/ dokument jest dostępny)
Ranga 2: Dziadek, który zmarł w 2011 (Ranga 2 = nie bank!)

Ze względu na odmowę dziedziczenia przez ojca, wnuki =
mój brat i ja również staliśmy się spadkobiercami hipoteki.

Jestem świadomy, że taki konstrukt jest nietypowy.
Na nieruchomości nie ma żadnych zobowiązań bankowych oprócz hipoteki,
którą odziedziczyliśmy ja i mój brat.

Posiadamy dokumenty i pisma potwierdzające, że nasz ojciec
za życia dziadka otrzymał już swoją zachowek i dodatkowe pieniądze.
Naszemu dziadkowi zależało, aby część majątku przekazać obu wnukom. (stąd ten konstrukt)

Moje pytanie brzmi:
Czy mam możliwość uniemożliwienia sprzedaży? Ponieważ nie wyrażam zgody na skreślenie hipoteki?
Ja i mój brat moglibyśmy teraz prawnie przejąć mieszkanie w całości. Ale dopóki nasza
własna matka mieszka w nim bezpłatnie, nie jest to rozważane.

Przepraszam, ale u nas wszystko jest trochę w nieładzie.

Napisany przez NaTwoim13
Ale napisałeś w innym wątku, że mieszkanie należy do ich rodziców, a teraz należy do niej i jej brata, ponieważ dziadek przekazał to wnukom na mocy odrzucenia ojca?

Kto jest właścicielem? Powinni być nią i jej brat, czyli nie tylko odziedziczyli dług hipoteczny????

Witam, Panie Noelmaximie,

istnieje duże mieszkanie i małe mieszkanie.

Właścicielem dużego mieszkania jest ojciec (dług hipoteczny w Volksbank jest uregulowany, dług hipoteczny od dziadka)
Właścicielem małego mieszkania jestem ja, które nabyłem od mojego brata poprzez podział spadku (mieszkanie jest wynajmowane)

Dług hipoteczny w drugiej linii (duże mieszkanie) odziedziczyliśmy z bratem po dziadku. Jednak do tej pory nie stawialiśmy żądań ojcu! Ważne jest dla nas, aby finanse rodziców były w porządku. Jednak z powodu wyprowadzenia matki z domu opieki (duże mieszkanie) sytuacja jest teraz otwarta.

Mój brat i ja moglibyśmy dochodzić roszczeń z tytułu hipoteki i przejąć mieszkanie. Odrzucenie spadku w 2011 roku nie powinno być negatywnie interpretowane dla naszego ojca i pod pewnymi warunkami mógłby on nawet ubiegać się o wsparcie w opiece lub zasiłek opiekuńczy. (Przed tym wszystkim musiałyby zostać wypłacone wszystkie polisy na życie = ubezpieczenia pogrzebowe i odzyskane oszczędności). W 2011 roku nasz ojciec jeszcze nie przebywał w domu opieki i nie było tego w planach.

Temat jest bardzo skomplikowany (zbliża się do doradcy podatkowego).

Dziadek (dziadek) wybrał tę konstrukcję, ponieważ było widoczne, że syn (nasz ojciec) w końcu nie będzie mógł samodzielnie utrzymać się finansowo. Ważne jest również pytanie, czy chce się pójść moralnie drogą urzędu pomocy społecznej, wsparcia w opiece. Nasz zmarły dziadek sam ukończył kiedyś naukę na bankiera i później piastował stanowisko kierownicze. Dlatego też hipoteka została ustanowiona dla jego własnego zabezpieczenia (na słowie, uderzeniu na mieszkaniu). Roszczenie z tytułu hipoteki zwiększa się nawet z roku na rok. (6% odsetki)

Napisany przez guest
Przynależność rzeczowa jest początkowo jedynie zabezpieczeniem. Aby to zabezpieczenie miało sens, musi istnieć odpowiedni roszczenie. Bez roszczenia zasadniczo nie da się nic zrobić w przypadku przynależności rzeczowych. Czy dziadek pozostawił roszczenie przeciwko swojemu synowi (ojcu wnuków), czyli właścicielowi dużego mieszkania? Tylko w takim przypadku cokolwiek można zrobić. Kolejna sprawa do wyjaśnienia to: na co te pytania, czego tak naprawdę planujesz. Co w ogóle chcesz zrobić. Czy ojciec wnuków/właściciel dużego mieszkania chce je sprzedać? A jeśli nie chce, ale wnuki chcą to zrobić? A poza tym, oczywiście trzeba ustalić, co się stanie, jeśli jutro w Dortmundzie coś się stanie. Ponieważ to musi być pilnie uwzględnione w czysto fikcyjnych rozważaniach ... Gość

Napisany przez xlarge
Czy w przypadku dziedziczenia (podstawowej) szkoły, może być wskazane odrzucenie spadku?

@xlarge, nie rozumiem tego zdania.
Dostaję coś w spadku, czy nie?

Napisany przez xlarge
Czy dziedziczenie długu nie jest raczej czymś negatywnym?

@xLarge, Teoretycznie możesz również odziedziczyć zastaw hipoteczny na nieruchomości, a za zastawem nie ma już żadnych roszczeń.
Wszystko zależy od indywidualnej sytuacji.

Ja i mój brat odziedziczyliśmy zastaw hipoteczny (roszczenie ojca). Czy mamy zamiar dochodzić tego roszczenia, to pytanie pojawi się, gdy matka wyprowadzi się z mieszkania (gdzie obecnie mieszka za darmo). Następnie będzie odpowiedni moment, aby zastanowić się nad przyszłością mieszkania. Sprzedaż, wynajem, kto przejmie mieszkanie? Aktualnie nie jest to najgorsza lokata kapitału. Brexit - nie spodziewałem się tego. Czy zgoda na skreślenie zastawu nie będzie problemem? Cel: 1) Wynajem - ja i mój brat w przyszłości, co jednak spowoduje konieczność silnego wsparcia rodziców co miesiąc. 2) Sprzedaż. 3) Samodzielne przejęcie mieszkania (mało prawdopodobne). Życzę udanego weekendu.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego wnuki odziedziczają dług hipoteczny, a dziecko nieruchomość???

Napisany przez rebrun
Ja tak to rozumiem:
Ojciec jest właścicielem mieszkania, ale wtedy pożyczył pieniądze od dziadka na zakup, a dziadek zabezpieczył to jako obciążenie hipoteczne na mieszkaniu!
Ojciec nigdy nie spłacił długów wobec dziadka! Dziadek umarł i przekazał to wnukom. Nie chcecie jednak wyegzekwować tych zobowiązań.
Ojciec jest w domu opieki, a mama mieszka w nieruchomości bezpłatnie, ale w przyszłości również trafi do domu opieki.
Czy naprawdę musicie wspierać swoich rodziców? Jakie więc są twoje dochody/majątek? Jeśli sam nie masz więcej niż wolne kwoty, to nie musisz utrzymywać swoich rodziców.
Najpierw sprawdziłbym, w jaki sposób muszę wspierać swoich rodziców. Wtedy będzie można lepiej zobaczyć, co zrobić.

Xlarge: Jeśli dziedziczysz (obciążone hipoteką) nieruchomości, czy nie powinieneś odrzucić spadku? Jeśli dziedziczysz dług, to niekoniecznie jest to pozytywne, prawda?
Hipoteka to zobowiązanie! Oznacza to, że jeśli osoba jest wpisana w hipotekę na nieruchomość, to właściciel tej nieruchomości jest winny pieniądze temu, kto jest wpisany w hipotekę.
Na przykład bank wpisuje pożyczkę, którą ci daje, w hipotekę. Dlaczego miałbym odrzucić hipotekę jako spadek?? Właściciel nieruchomości z hipoteką jest mi winny pieniądze!! Hipoteka jest negatywna tylko wtedy, gdy odziedziczysz nieruchomość, a hipoteka stanie się twoim długiem wobec innej osoby/banku.

Napisany przez NaTwoim13
W takim razie wnuczęta muszą również odziedziczyć roszczenie dziadka wobec ojca jako spadkobiercy zastawu!! W przeciwnym razie odziedziczą jedynie prawo do blokowania zastawu lub do przeliczenia na nowo wartości zastawu na Dom, pod warunkiem, że właściciel podpisze oświadczenie o celu.

Cześć, rebrun dobrze zrozumiał sprawę.
Ojciec otrzymał pieniądze na zakup mieszkania od ojca (naszego dziadka) w formie darowizny.
Mieszkanie znacznie podrożało (dziadek znów pomógł finansowo).
Jednak zabezpieczył się poprzez hipotekę drugiego rzędu.

Wypowiedź Pana Noelmaxim:
Tak, posiadamy dokument i akt notarialny, w którym opisano całą sytuację.
Jednak teraz to my decydujemy, czy dochodzimy roszczenia wobec ojca.
Kwestia ma również związek ze wcześniejszymi darowiznami dla ojca (od dziadka).

Dziadek chciał pozostawić pieniądze dla wnuków.
Dlatego postąpił w ten sposób.

Hipoteka pierwszego rzędu istnieje, ale bez roszczeń.
W drugim rzędzie ja i mój brat dziedziczymy hipotekę.

Wypowiedź rebruna:
Ani mój brat, ani ja nie jesteśmy zobowiązani do płacenia alimentów.
Jeśli spojrzymy teraz tylko z punktu widzenia korzyści podatkowej,
moglibyśmy odebrać ojcu mieszkanie i on musiałby starać się o zasiłek opiekuńczy.
Odrzucenie spadku przez ojca nie może być negatywnie interpretowane,
ponieważ wtedy nie był jeszcze w domu opieki i pod względem finansowym było wszystko w porządku.

Postępujemy teraz w sposób moralny:
- Matka nadal mieszka za darmo
- Ojciec w domu opieki
Tak długo, jak sytuacja pozostała taka, jak jest teraz, ja i mój brat,
będziemy udzielać wsparcia w niewielkim zakresie.

Jeśli matka będzie musiała trafić do domu opieki, sytuacja się zmieni.
Może teraz widzicie, że u nas nie jest tak prosto.

Pozdrowienia
Martin

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego jako posiadacz zastawu hipotecznego mogą odebrać mu tę nieruchomość?

Mogą dochodzić roszczenia związane z zastawem hipotecznym, ojciec nie płaci, co może prowadzić do rozpoczęcia licytacji komorniczej, ale początkowo nie mogą mu nic odebrać.

Pan Noelmaxim,

masz rację!
Nasz ojciec otrzymuje rentę poniżej 200€.
Tylko dzięki emeryturze matki finanse są jakby w miarę w normie.

Zarówno mój brat, jak i ja, mamy dobre relacje z rodzicami.
Brat i ja mamy również pełnomocnictwo ogólne dla rodziców po śmierci.
Matka i ojciec mają wzajemne pełnomocnictwo.

Poza tym, moja babcia miała pełnomocnictwo ogólne dla dziadka po jego śmierci. (obaj zmarli niestety w 2011)
Mam pełnomocnictwo ogólne dla babci po jej śmierci.
Prawnie to nadal obowiązuje. (ale to inna sprawa)

Pozdrowienia

Martin

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata