Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oferta finansowania domu jednorodzinnego

Napisany przez Markus-2015
Cześć wszystkim,

jestem tuż przed zakupem nieruchomości i nie jestem pewien co do dwóch ofert finansowania, dlatego liczę na wasze wsparcie :-)

Krótko i zwięźle:

Potrzebna kwota finansowania: 314000

Oferta 1:

pożyczka ratalna 250 000 €, 30 lat stabilności oprocentowania, dodatkowa spłata 12500 €, Oprocentowanie nominalne: 2,31, Rata miesięczna: 900 €
pożyczka ratalna 64 000 €, 10 lat stabilności oprocentowania, dodatkowa spłata 3200 €, Oprocentowanie nominalne: 1,3, Rata miesięczna: 176 €

Oferta 2:

50 000 KfW, 10 lat stabilności oprocentowania, Oprocentowanie nominalne: 1,4, Rata miesięczna: 157 €
pożyczka ratalna: 158 000, 30 lat stabilności oprocentowania, Oprocentowanie nominalne: 2,2, Rata miesięczna: 600 €
Umowa oszczędnościowo-kredytowa: 90 000 €, Oprocentowanie nominalne: 1,99, Rata miesięczna: 351 €

Informacje dotyczące umowy oszczędnościowo-kredytowej:

pożyczka:
90 000 €, Oprocentowanie nominalne: 1,99
Rata: 150 €

Umowa oszczędnościowa:
90 000 €
Stopa zwrotu na oszczędności: 0,100
Stabilna stopa nominalna dla pożyczki budowlanej: 2,15
Rzeczywisty roczny procentowy koszt kredytu: 3,140
Rzeczywisty roczny procentowy koszt przedpłaty: 2,69
Po 15 latach następuje przydział: Miesięczna rata po 15 latach: 360 €

W przypadku wariantu 2 jest naprawdę wiele %, przez które trudno mi się przebić....

Co byście mi zalecali?

Dziękuję za wsparcie

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ogólnie Markusie, jeśli czegoś nie zrozumiesz po spotkaniu, zadaj pytanie ponownie.
Jeśli wciąż nie rozumiesz, to może ten produkt nie jest dla Ciebie.
Albo może doradca nie wyjaśnił go poprawnie.
W końcu doradcy różnią się między sobą.
Trzydziestoletni okres prowizyjny brzmi dość interesująco z mojego punktu widzenia.

Napisany przez wise
Jak dokładnie wyglądają dodatkowe spłaty w pierwszej wersji? Co dzieje się z pozostałym saldem mniejszego kredytu po 10 latach? Czy może być za niskie jego spłaty?

Podejrzewam, że są Państwo jeszcze bardzo młodzi?

W ofercie 2 brakuje 16 tys. EUR. Dlaczego? Wysoki efektywny oprocentowanie wskazuje, że umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe niesie za sobą dość duże koszty dodatkowe. W jaki sposób one się kształtują?

Umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe według mnie jest słaba. Można to zrobić lepiej. Pierwszy kredyt rozpoczynający umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe powinien mieć jeszcze potencjał pod względem stosowanego oprocentowania.

Jeśli masz za dużo oprocentowań, polecam najpierw się zorientować na ten temat. To rozwiązuje się bardzo szybko.

Dziękuję za odpowiedzi ;-)

Dodatkowa spłata w wariancie 1 następuje raz do roku.
kredyt o krótszym okresie spłaty (10 lat) zostałby spłacony poprzez rachunek oszczędnościowy Riester wart 53000 €, na który do tej pory oszczędzono już 18000 €.

Dodatkowe koszty BSV :
Opłata za otwarcie: 900 €
Agio/Disagio/Opłata BSV: 1065 €
Łączne koszty kredytu: 27857 €
Łączne odsetki od pożyczki hipotecznej: 9630 €
Opłata za umowę: 111 €
Łączne odsetki od oszczędności: 276 €

W wariancie 2 brakuje 16000 €. Istniejące konto oszczędnościowe Riester zostałoby zlikwidowane/podzielone, a zgromadzone środki zostałyby użyte do finansowania.

Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
O czym w ogóle rozmawiamy, jeśli chodzi o poziom obciążenia kapitałem? Procenty nie mogą być w żaden sposób ocenione na podstawie dostępnych informacji.

Umowa oszczędnościowa w przypadku wariantu 2 wymaga zbyt wysokich wpłat (205 euro) przy zbyt słabym oprocentowaniu kredytu (2,15%). Agio jest zbędne, a opłaty zdecydowanie zbyt wysokie! Wüstenrot?

Rozwiązaniem może być rozwiązanie umowy Riester i wykorzystanie jej jako kapitału własnego, ale trzeba wiedzieć, jaki jest obecny koszt zakupu i jak wygląda relacja kapitału własnego!

Cena zakupu łącznie (podatek od nieruchomości, notariusz): 343000

Kapitał własny wynosi 30000 lub 48000 euro. W zależności od tego, czy riester zostanie rozwiązany, czy nie...

Napisany przez NaTwoim13
Dla oszacowania warunków konieczne jest ustalenie stopnia obciążenia, dlatego ważne jest poznanie ceny zakupu. Rozdziel koszty na poszczególne elementy tak, aby koszty całkowite minus kapitał własny dały potrzebę finansowania.

Cena zakupu: 317000

+ 27000 Koszty dodatkowe (notariusz + podatek od nabycia nieruchomości)
- ok. 40000 Kapitał własny

Napisany przez NaTwoim13
W jakim mieście?

Proszę ustalić kwotę 30 000 euro, następnie 48 000 euro, jeśli Riester zostanie rozwiązany, a na koniec 40 000 euro. Jaka suma teraz jest prawidłowa?

Teraz dokładnie ;-)

Plan finansowania:
Cena zakupu 317000
+ Koszty dodatkowe: 27000 (Notariusz, podatek od nabycia nieruchomości)
Remont: 0€

Kapitał własny:

32000 gotówką
Umowa oszczędzania Riester w wysokości 53000 € (dotychczas oszczędzono 18000€).

Czy to wystarczy? ;-)

Napisany przez NaTwoim13
Świetnie.

Zakładając, że Riester BSV zostanie użyty jako kapitał własny, jakie miesięczne raty odsetkowe i kapitałowe mieliby Państwo na myśli?

Planowane jest również zlikwidowanie planu Riester Bausparkasse!

Pożądana miesięczna rata: 1000 euro lub niższa! (obie opcje spełniają warunek do tej pory ok. 1070 euro)
Więc zakładając następujący cel:
Spłata 2% i możliwość dodatkowej spłaty + 30 lat stabilności oprocentowania przy miesięcznej racie < 1000 euro

Cześć,

potrzebuję ponownie Waszych porad :-)
Liczby są teraz konkretne ;-)!!

Otrzymałem teraz ofertę od dużej niemieckiej firmy ubezpieczeniowej:

Cena zakupu nieruchomości: 317 000€
Potrzeba finansowania: 343 000€ (w tym podatek od zakupu nieruchomości i koszty notarialne)
Kapitał własny: 48 000€

W związku z tym pozostaje potrzeba finansowania w wysokości 295 000€. Otrzymana przeze mnie oferta proponuje mi kwotę 253 600€ na 30 lat przy oprocentowaniu 1,82% i comiesięcznej racie 854€. Brakuje mi więc jeszcze 41 400€.
20 000€ mogę dostać przez kasę oszczędnościowo-budowlaną.

Pozostaje nadal reszta w wysokości: 21 400€.!!

Co w takim przypadku można zrobić?
Co w ogóle jest możliwe w kontekście wpisu do księgi wieczystej? (KfW itp....)

Macie jakieś porady?

Dziękuję za pomoc.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@[Markus2015], zazwyczaj otrzymuje się od banku ubezpieczenie tylko wtedy, gdy całe finansowanie jest zabezpieczone. To oznacza, że ubezpieczyciel, który wystawił ci ofertę, miał już dokumenty dotyczące zabezpieczonego finansowania. Dlaczego bank lub ubezpieczyciel nie może pokryć reszty, na przykład poprzez KfW?

Brakujące 21400 € mogłyby zostać pokryte przez moich rodziców. Jednak mam wątpliwości i szukam alternatyw... Moje pytanie brzmi... czy kfw jest w ogóle możliwe w tej konstelacji??

Napisany przez NaTwoim13
Mężczyzna, specjalista od bankowości, KfW jest uwzględnione w limicie obciążeniowym, oczywiście otrzymuje tam także finansowanie z KfW, ale nie z ich warunkami pierwszego rzędu! Ale przecież wszystko to już wiesz!!

@Markus-2015

Chcesz grać w Lidze Mistrzów z przeciętnymi graczami, wywołujesz ich, ale nawet nie zakwalifikowałeś się tam.

Skąd i jak zdobywasz środki z budżetu mieszkaniowego? Masz oszczędności z budżetu mieszkaniowego?

Czy twoi rodzice lub ktoś inny mogą zaoferować dodatkowe zabezpieczenia w postaci nieruchomości?

Napisany przez C. Andreas
Następnie zmniejsz sumę oszczędności mieszkaniowych do 41 000 euro i wprowadź Woon Riester do alokacji. Można to przyspieszyć poprzez zmianę wariantu w ramach jednego pakietu ubezpieczenia. Przypuszczam, że jest Pan w LBS. Oprocentowanie oszczędności mieszkaniowych nie ma znaczenia, ponieważ dotacje i możliwość odliczenia podatkowego nadal będą obowiązywać.
W związku z tym roszczenie kredytowe byłoby czyste, co oznaczałoby mniejszy wskaźnik obciążenia hipotecznego.

Witajcie.

najpierw wielkie dzięki za Wasze wsparcie.

Teraz czas opuścić Ligę Mistrzów i wrócić do lokalnej ligi :-)

Mam ofertę, która bardzo mnie interesuje:

Cena nieruchomości: 317 000€
Zapotrzebowanie finansowe: 343 000€ (w tym podatek od nabycia nieruchomości i koszty notarialne)
Kapitał własny: 48 000€

Pozostaje zatem zapotrzebowanie finansowe w wysokości 295 000€.

Propozycja finansowania:

1. kfw 50 000€ na 10 lat Efektywna stopa roczna 1,31% Miesięczna rata 155€
2. pożyczka mieszkaniowa ratalna 158 000€ Efektywna stopa roczna 2,2% na 30 lat, miesięczna rata 596€
3. Umowa oszczędnościowo-kredytowa na spłatę kapitału 90 000€ Miesięczna rata 336€ (po alokacji 360€)

Szczegóły umowy oszczędnościowo-kredytowej:

kredyt bankowy na 15 lat i 5 miesięcy: 90 000€ Stała oprocentowanie zadłużenia: 1,79, Oprocentowanie odsetek 134€, beztroskie spłacanie

Kasa oszczędnościowo-kredytowa:
Kwota umowy: 90 000€
Stopa procentowa dla oszczędności: 0,01%
Stałe oprocentowanie zadłużenia z kasy oszczędnościowej: 2,15%
Efektywna stopa roczna zadłużenia z kasy oszczędnościowej: 3,14
Miesięczna rata na oszczędzanie: 202,50€
Miesięczna rata po alokacji: 360€

Koszty dodatkowe:
Opłata za zawarcie umowy: 900€
Składki na ubezpieczenia ryzyka: 2 618€
Suma kosztów kredytowych: 25 157€
Suma odsetek od pożyczki z kasy oszczędnościowej: 9 629€
Agio/Disagio/Oplata za BSV: 1 065€
Prowizja za umowę: 111,60€
Suma odsetek od oszczędności: 276,96€
Łączne koszty: 38 959€

Spróbowałem oszacować łączne koszty (bez zmiennej kfw po 10 latach) dla tego projektu. Wychodzi mi:

kfw (10 lat): 5 600€
pożyczka mieszkaniowa ratalna: 56 646€
BSV: 39 000€

Łączne koszty dla projektu: 101 246€

1. Czy moje liczby są prawie poprawne, czy może przeoczyłem coś istotnego!!?????
2. Czy ta oferta jest ok???

Serdecznie dziękuję za Wasze wsparcie!!!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Markus-2015,

kto miałby móc tu udzielić im szczegółowej odpowiedzi? Zaoferowałem im swoje wsparcie, a oni ponownie pytają tutaj. Bez indywidualnego przeanalizowania dokładnych liczb, nie mogą otrzymać tutaj uzasadnionej odpowiedzi.

Nie rozumiem również, dlaczego między innymi nie odnoszą się do odpowiedzi od mnie i Christiana Andreasa jako specjalistów! Podejście w ich ostatnim komunikacie dotyczącym oferty dotarcia do Ligi Mistrzów nie było złe, czyli obniżenie limitu zabezpieczenia kredytu. Pytanie brzmi, skąd ma pochodzić brakujące pieniądze, w tym celu udzieliliśmy odpowiedzi, ale także zadaliśmy pytania, które prowadzą do odpowiedzi. Zamiast na nie odpowiadać i uwzględniać je, wracają do ligi okręgowej.

1) Z jakiego regionu (ze względu na środki finansowe regionu) pochodzą?
2) Dlaczego nie podzielą umowy Riester na 2 umowy, z których jedną przydzielą do dochodowego kredytu?
3) Dlaczego nie skorzystają z subwencjonowanych funduszy KfW?
4) Czy środki/gotówka własna (nie chodzi o środki z umowy Riester) znajdują się w BSV?
5) Co kryje się za stwierdzeniem, że 20 000 euro otrzymam od kasy oszczędności mieszkaniowych???

Nie mam złych intencji, ale jeśli potrzebują profesjonalnej pomocy i chcą usłyszeć uzasadnione opinie, to powinni także konkretnie odpowiedzieć na te pytania lub skorzystać z bezpośredniej pomocy, w przeciwnym razie usłyszą tylko, że oferta jest - ponieważ nie wszystko zostało sprawdzone i wykorzystane - zła, przynajmniej z mojej strony.

I dlatego właśnie pytam tutaj: Dlaczego ta oferta jest zła??

A co najważniejsze... nie potrzebuję tutaj propozycji finansowania, nawet jeśli teraz stając się tego powiedzenia niepopularny ;-) Ale mogę z tym żyć.....

Napisany przez NaTwoim13
To dlaczego pytają tutaj??? Aby otrzymać odpowiedzi, które nie są solidne, nie mogą im indywidualnie i punktualnie pomóc?

Chcą aby ocenić ofertę, kto ma im to zagwarantować?

Dlaczego nie odpowiadają na moje pytania???

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata