Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zabezpieczenie kredytu pojedynczym mieszkalna zamiast całego domu.

Napisany przez kubischprimitiv
Cześć
mamy w posiadaniu wielorodzinny Dom (5 jednostek mieszkalnych) i chcielibyśmy przebudować poddasze. Kilka lat temu wymieniliśmy już dach i zrobiliśmy wszystko, co było możliwe finansowo, aby przygotować się do rozbudowy. Ponieważ kredyty są teraz bardzo korzystne, chcielibyśmy wziąć kredyt w wysokości 80 000 €. Chcielibyśmy zaoferować jako zabezpieczenie nie cały Dom (wartość około 600-700 tys. €), ale jedną mieszkanie. Aby to zrobić, mieszkanie to musi zostać odseparowane. Moje pytanie brzmi więc, czy jest możliwe odseparowanie mieszkania i jeśli tak, do kogo powinienem się zgłosić. Już byłem zainteresowany informacjami i natrafiłem na deklarację niezależności. Czy ktoś może mi powiedzieć, co jeszcze jest potrzebne i gdzie w przybliżeniu znajdują się koszty tego procesu?
Pozdrowienia
M.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Musisz podzielić Dom na różne lokale mieszkalne. W tym celu zostanie sporządzona notarialna deklaracja podziału, w której zostaną opisane wszystkie lokale mieszkalne. Następnie dla każdego z mieszkań zostanie utworzona własna księga wieczysta. Najłatwiej będzie, jeśli skontaktujesz się bezpośrednio z notariuszem działającym w Twojej okolicy.

Napisany przez NaTwoim13
Nie, nie wszystkie mieszkania muszą być dzielone osobno. Można także podzielić jedno od drugiego według wielkości i utworzyć odpowiedni udział współwłasności.

Dziękuję za odpowiedź. Czy możesz mi powiedzieć, jakie są orientacyjne koszty? Czy warto zatrudnić notariusza do sporządzenia oświadczenia o podziale?

Notariusz najpierw przygotowuje oświadczenie o podziale. Później urząd ksiąg wieczystych wydaje poszczególne wyciągi z ksiąg wieczystych.

Napisany przez Daukind
Koszty notarialne: https://www.haufe.de/recht/deutsches...HI1439234.html

Napisany przez NaTwoim13
Pytanie, które się pojawia, dotyczy wartości zastawu oddzielnego mieszkania. Dlatego trzeba również oszacować, jaka będzie wartość mieszkania w takim przypadku. Poziom obciążenia finansowego będzie wtedy wyższy, co skutkuje gorszymi warunkami. Dlaczego cały Dom nie może służyć jako zabezpieczenie?

Cześć,

Cały Dom nie powinien służyć jako zabezpieczenie, ponieważ uważam, że w przypadku problemów byłoby łatwiej nie stracić całego domu, a jedynie „tylko” mieszkanie. Wartość domu przewyższa kwotę kredytu znacznie.

Jak można się zabezpieczyć w inny sposób?

Napisany przez NaTwoim13
Cały Dom naturalnie, ale pilna odpowiedzialność dotyczy tylko 80 000 euro, osobiście odpowiadasz swoim całym majątkiem. W razie problemów, jako właściciel domu, odpowiadasz i spłacasz dług w wysokości 80 000 euro zastawu hipotecznego plus odsetki z księgi wieczystej. Jeśli jesteś niewypłacalny z powodu 80 000 euro, zawsze możesz podzielić się i spłacić dług.

Przepraszam za moją niewiedzę, ale to (pomimo mojego wieku) mój pierwszy kredyt i nie chcę tego spieprzyć.

Poprzez wynajem generuję dodatkowe dochody w wysokości około 800 euro. Lokalizacja nieruchomości jest bardzo dobra, więc nigdy nie było tam problemów z pustostanem ani z wynajmem. Ryzyko niewypłacalności przy rat amortyzacyjnych w wysokości około 600 euro jest więc dość małe. Jednak niedługo przechodzę na emeryturę, która nie jest specjalnie hojna. Więc w pewnym sensie jestem zależny od dochodów z najmu.

Jeśli jednak bank jest wpisany w księdze wieczystej (dla całego domu) i dojdzie do trudności finansowych lub nawet całkowitej niewypłacalności, czy wtedy bank nie będzie mógł od razu zająć nieruchomości (popraw mnie, jeśli się mylę)? Czy wtedy będę jeszcze miał czas i prawo do podziału nieruchomości, aby przejąć jednostkę mieszkalną?

Architekt polecił mi również specjalistę od finansowania budowy (prawdopodobnie darmowego dla mnie). Czy takie coś ma sens?

Jeśli można zabezpieczyć pożyczkę na mieszkaniu, to czy jest to dobra decyzja.
W przypadku potrzeby gotówki można łatwo sprzedać bez obciążenia inne mieszkania.
Uważam, że obciążenie całego domu w przypadku przyszłej sprzedaży poszczególnych mieszkań o wartości rynkowej od 80 000 do 600 000 EUR nie jest taktycznie mądre.

Napisany przez schunckt
Warto zauważyć, że noelmaxim ma rację co do opcji podziału we wspólnocie mieszkaniowej jedynie w przypadku problemów finansowych. W końcu opłaty nie są niskie. Przed złożeniem oświadczenia o podziale należy również sporządzić zaświadczenie o samodzielności lokalu.

Jeśli nie ma innej zastawy, to w przypadku tylko 80 tys. € pożyczki w stosunku do wartości 600 tys. € możliwe są najlepsze warunki!

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann

Proszę to uzasadnić!

Otrzymują Państwo zdecydowanie lepsze warunki, całe koszty podziału nie są adekwatne do zysku z odsetek i oczywiście po faktycznym podziale jest możliwy. Bank nie musi udzielać 10% rabatu, jeśli zaoferuje Państwu warunki z bonifikatą 60%, to później będą mogli Państwo dokonać podziału i sprzedaży zgodnie z tymi warunkami.

Nie można udawać, że banki dążą do przymusowej licytacji. Znajdź doświadczonego, rzetelnego i niezależnego pośrednika finansowego, który po ocenie wszystkich tła i wartości nieruchomości, pomoże Państwu w wyborze właściwego banku i indywidualnie przedstawi szanse i ryzyko.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata