Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualizacje i rozszerzenia w środowisku forum.

Re: Ocena emerytury

Napisany przez Duddi
Witajcie,

ostatnio zająłem się moim zabezpieczeniem emerytalnym, chociaż myślałem, że jestem w dobrej sytuacji (przynajmniej według mojego agenta ubezpieczeniowego ;-)). Jednak w ostatnim czasie coraz więcej mówi się o ETF-ach i akcjach, więc zastanawiam się, czy moje obecne zabezpieczenie emerytalne jest aktualne.

Krótko o mnie: 44 lata, singiel, bez dzieci

Oto 3 produkty, o które chodzi:

ubezpieczenie na życie kapitałowe w Nürnberger Versicherung (Taryfa: N2168/100*M)

(oprocentowanie gwarantowane: 2,0%, część środków jest inwestowana w fundusze, dowiedziałem się o tym dopiero po zapytaniu, niestety nie dowiedziałem się, jakie to są fundusze)

Data zakończenia: 01.02.2037

Podpisane w lutym 2002 r., do tej pory regularnie opłacane raty, rozpoczęte od 100 euro miesięcznie, obecnie 124,99 euro miesięcznie

Wpłacone kwoty: około 18 000 euro, wartość wykupu według informacji z 24.02.16 r. (w tym nadwyżka): 14 752 euroUbezpieczenie na życie z funduszami inwestycyjnymi w Nürnberger Versicherung (Taryfa: NF2110*M)

Skład portfela:

DWS Akkumula 30%

M&G Global Basics Fund A 30%

DWS Top 50 Asia 20%

Threadneedle European Sel. 20%

Rozpoczęcie fazy wypłat 01.05.2036

Podpisane w lutym 2002 r., do tej pory regularnie opłacane raty, rozpoczęte od 100 euro miesięcznie, obecnie 124,99 euro miesięcznie

Niestety muszę przyznać, że z powodów osobistych musiałem wypłacić większą kwotę i obecnie w polisie ubezpieczeniowej pozostało około 4000 euroFREELAX - ubezpieczenie emerytalne odroczone Standard Life

Podpisane w listopadzie 2004 r., do tej pory regularnie opłacane raty, rozpoczęte od 50 euro miesięcznie, obecnie 75 euro miesięcznie

Data świadczenia: 01.11.2038

Wpłacone kwoty: około 7 300 euro, wartość wykupu na dzień 31.08.2015 r.: 7 789,58
Ogólne pytania dotyczące wszystkich 3 produktów:

Czy powinienem zrezygnować z ubezpieczeń (i jeśli tak, z których) i zainwestować dostępne teraz środki w ETF-y, czy po prostu zostawić wszystko tak, jak jest (w przypadku wszystkich 3 produktów wypłata jest zwolniona z podatku)

Dynamika działa nadal we wszystkich 3 produktach (jednak tylko zwiększam co roku, czy to ma sens?)

Czy powstaną koszty, jeśli zrezygnuję z ubezpieczenia (jeśli tak, na pewno to także zmniejszy wypłatę na końcu umowy, czyż nie?)

Dziękuję z góry za przeczytanie, Wasze sugestie i wskazówki

Pozdrowienia
Duddi

Napisany przez MagicMike
Cześć Duddi,

uciążliwy temat dotyczący ubezpieczeń. Szkoda, że polisa na życie z gwarantowanym oprocentowaniem rozwija się tak źle. (Wartość wykupu < Wpłacone pieniądze)

Czysty produkt funduszowy również nie sprawował się lepiej... Te produkty są niestety pełne ukrytych opłat i prowizji, co negatywnie wpływa na ich rozwój.

Dwa lata temu stanąłem przed podobną decyzją i zdecydowałem się na ETF-y, ponieważ są one tańsze w porównaniu do tradycyjnych funduszy, takich jak te, które znajdują się w Twoich polisach na życie.

Wrzuciłem dla Ciebie wykres, co by się stało, gdybyś w roku 2000 zainwestował w ETF DAX za pomocą planu oszczędnościowego (stałe 100 euro miesięcznie).

W związku z wyborem ETF-ów doradzał mi wtedy płatny doradca finansowy, który kosztował mnie 180 euro. Jestem bardzo zadowolony z rozwoju (stan na dzisiaj). Jeśli chcesz, mogę przekazać Ci jego dane kontaktowe.

Koszty związane z likwidacją umów nie pojawiają się bezpośrednio. Jednak musisz nadal opłacać coroczne opłaty, mimo że nie wpłacasz już nowych środków. Są one od razu pobierane z Twojego salda. Kiedyś zrezygnowałem z dwóch umów i jedną zawiesiłem, ale nie można tego uogólnić. Decyduje konkretna umowa.

Wycofałbym dynamikę z wszystkich umów, bo tylko pośrednik zarabia na swojej prowizji za dynamikę. W końcu inflacji nie ma, dlatego dynamika również nie ma sensu moim zdaniem.

Mam nadzieję, że moje wskazówki Ci pomogą.

Pozdrawiam

Mike

Napisany przez Duddi
Cześć Mike,

Dziękuję za wskazówki. Możesz mi przesłać adres swojego doradcy honorowego? Mam pytanie odnośnie listy: czy porównujesz obie kolumny z tymi samymi funduszami?
Czy również zrezygnowałeś z polisy na życie?

Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie
Duddi

Napisany przez MagicMike
Cześć Duddi,

szukam danych kontaktowych.

Na powyższym wykresie porównywane są identyczne fundusze. Jedyna różnica polega na tym, że w lewej kolumnie została dokonana jednorazowa wpłata na początku w wysokości 16 700 euro, a następnie nie dokonywano już żadnych płatności na ETF, podczas gdy w prawej kolumnie dokonywane były miesięczne raty bez jednorazowej wpłaty.

Kiedyś miałem 2 ubezpieczenia na życie, jedno zrezygnowałem, a drugie zostało zawieszone.

Pozdrowienia,

Mike

Napisany przez Duddi
Cześć MagicMike,

Przepraszam za opóźnioną odpowiedź!
Dziękuję jeszcze raz za wyjaśnienie twojego przeglądu!

Pozdrowienia
Duddi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata