Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Ocena zabezpieczenia emerytalnego

Napisany przez Duddi
Cześć wszystkim,

Ostatnio zająłem się moim ubezpieczeniem emerytalnym, chociaż myślałem, że jestem dobrze zabezpieczony (przynajmniej według mojego agenta ubezpieczeniowego ;-)). Ale ostatnio coraz więcej mówi się o ETF-ach i akcjach, więc zastanawiam się, czy moje obecne zabezpieczenie na starość jest nadal aktualne.

Krótko o mnie: 44 lata, singiel, bez dzieci

Oto 3 produkty, o które mi chodzi:

Ubezpieczenie na życie kapitałowe w Nürnberger Versicherung (taryfa: N2168/100*M)

(gwarantowany oprocentowanie: 2,0%, część środków jest inwestowana w fundusze, dowiedziałem się o tym dopiero po zapytaniu, jakie to są dokładnie fundusze, nie dowiedziałem się)

Wygaśnięcie: 01.02.2037

Zawarte w lutym 2002 roku, do tej pory regularnie opłacane raty, rozpoczęte od 100 euro miesięcznie, obecnie 124,99 euro miesięcznie

Wpłacone wartości: około 18.000 euro, wartość wykupu według informacji z 24.02.16 (w tym nadwyżki): 14.752 euro

Ubezpieczenie na życie z funduszami inwestycyjnymi w Nürnberger Versicherung (taryfa: NF2110*M)

Skład portfela:

DWS Akkumula 30%

M&G Global Basics Fund A 30%

DWS Top 50 Azja 20%

Threadneedle European Sel. 20%

Początek okresu wypłaty 01.05.2036

Zawarte w lutym 2002 roku, do tej pory regularnie opłacane raty, rozpoczęte od 100 euro miesięcznie, obecnie 124,99 euro miesięcznie

Niestety muszę zaznaczyć, że z powodów osobistych musiałem wypłacić większą kwotę i obecnie pozostało około 4.000 euro w portfelu ubezpieczeniowym

FREELAX - ubezpieczenie na życie odroczona od Standard Life

Zawarte w listopadzie 2004 roku, do tej pory regularnie opłacane raty, rozpoczęte od 50 euro miesięcznie, obecnie 75 euro miesięcznie

Data emerytury: 01.11.2038

Wpłacone wartości: około 7.300 euro, wartość wykupu na 31.08.2015: 7.789,58

Ogólne pytania dotyczące wszystkich 3 produktów:

Czy powinienem wypowiedzieć ubezpieczenia (i jeśli tak, które) i zainwestować dostępne obecnie pieniądze w ETF-y czy po prostu kontynuować wszystko tak, jak jest (we wszystkich 3 produktach wypłata zwolniona podatkowo)

Wszystkie 3 produkty wciąż są dynamiczne (jednak tylko raz w roku zwiększam rachunki, czy to ma sens?)

Czy ponoszę koszty, jeśli zawieszę ubezpieczenie (jeśli tak, na pewno zmniejszy to wypłatę na końcu umowy, prawda?)

Z góry dziękuję za poświęcenie uwagi, Wasze sugestie i wskazówki

Pozdrowienia

Duddi

Napisany przez florianmeier
Odpowiedź na to pytanie nie jest do końca dla mnie jasna.

Tylko moja opinia na ten temat:

+ rzeczywiście chodzi o stare ubezpieczenia zwolnione z podatku
- pomimo znacznego wzrostu na giełdzie, zwolnione z podatku dochody są niewielkie albo wręcz nieistniejące. (Nawet mój głupi Fundusz Riester zyskał +50% w tym czasie!)
- oczywiście produkty są zoptymalizowane pod kątem prowizji dla pośrednika, bo gdzie jest ta pieniądze.

Aby móc podjąć późniejszą decyzje, warto dowiedzieć się, jak wysokie są wypłacone i (jeszcze) należne prowizje oraz koszty poszczególnych produktów.

Mogę sobie wyobrazić -ale to tylko przypuszczenie-, że wynik będzie taki: wszystko anulować, ponieważ koszty odpowiadają zwolnionym z podatku dochodom, z których w końcu i tak się nic nie ma.

Napisany przez Cici
To samo pytanie zostało już zadane w innym wątku.

Napisany przez Duddi
Cześć florianmeier,

dziękuję za Twoją ocenę!
Jeśli zdecydowałbym się zrezygnować, czy powinienem zainwestować całe pieniądze od razu, czy może gdzieś je zdeponować i regularnie wpłacać do planu oszczędzania w ramach ETF-ów?
Czy zawarcie umowy Riester byłoby dla mnie także opcją?

Pozdrawiam
Duddi

Napisany przez Matthew Pryor

Czy Riester-Vertrag byłby dla mnie również opcją?

Skąd mamy to wiedzieć?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata