Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy podczas wnioskowania o kredyt pojawia się wpis w Schufie?

Napisany przez Globsch
Cześć kochane Forum!

Mam krótkie pytanie, które właśnie mi się nasuwa: Czy złożenie wniosku kredytowego powoduje odpowiadający wpis w Schufa?

Złożyłem wniosek o kredyt w kilku instytucjach - nie chcę brać wszystkich kredytów od razu, chcę najpierw zobaczyć, kto zaoferuje mi ofertę, a w razie wyboru wybrać najlepszą ofertę.

Czy teraz powoduje to wpis w Schufa? Dobrze by było, żeby teraz wszystkie banki nie myślały, że biorę kredyty wszędzie i nie jestem w stanie ich spłacić.. w końcu zrobiłbym sobie sam na złość?

Pozdrawiam,!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zapytanie o warunki kredytowe w Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung (SCHUFA) nie ma negatywnych konsekwencji w porównaniu z zapytaniem o kredyt. Ponowne składanie zapytań o kredyt w SCHUFA może wpłynąć na twój tzw. wynik w systemie Schufa. Obecnie instytucje kredytowe rzadko korzystają z informacji o zapytaniach kredytowych.

Jeśli chcesz tylko zapytać o warunki kredytowe, partnerzy umowy przekazują te informacje do SCHUFA w ramach Zapytanie o warunki kredytowe. To zapytanie nie wpłynie na twój wynik w systemie. Twoja korzyść: Możesz w przyszłości pytać o warunki kredytów i porównywać je, nie informując nowej instytucji o twoich dotychczasowych zapytaniach dotyczących warunków kredytowych.

Napisany przez Globsch
Dziękuję za Twoją opinię!

Być może źle się wyraziłem: Mówiąc zapytanie o kredyt, miałem na myśli wypełnienie i przesłanie formularzy internetowych. Na początku są one niezobowiązujące. Chodzi o kredyty studenckie, takie jak KfW Bildungskredit, DKB Studenten-Bildungsfonds, Studienkredit der Sparkasse, Studienkredit der Deutsche Bildung. Do niektórych załączyłem różne dokumenty dotyczące mojej osoby. Na koniec chciałbym jednak zdecydować się tylko na jedną pożyczkę.

Czy dobrze rozumiem, że moje szanse na kredyt w ten sposób nie zostały jeszcze ograniczone?

Napisany przez peer
Jak już wspomniałem, wniosek warunkowy (neutralny dla wyniku) różni się od wniosku kredytowego (negatywny dla wyniku). Nie wiem, o co dokładnie chodzi z tymi formularzami, nie znam ich. Czy złożyłeś wniosek o kredyt celowo, czy tylko zapytałeś o warunki?

Napisany przez Globsch
Myślę, że wysłanie moich formularzy i żądanych dokumentów było już wnioskiem?

Niemniej jednak były one niezobowiązujące. Z tego, co zrozumiałem, po złożeniu wniosku o kredyt najpierw otrzymuje się umowę od banku (wraz z warunkami, stopą procentową, okresem kredytowania itp.), którą trzeba podpisać. Jednak i ta umowa nie jest jeszcze wiążącą ofertą ze strony banku - najpierw jest ona jeszcze sprawdzana, a dopiero w przypadku pozytywnego wyniku sprawdzenia dojdzie do udzielenia kredytu.

Zanim więc otrzymałbym kredyt, w każdym przypadku konieczne byłoby kolejne działanie z mojej strony (np. moje wiążące podpisanie umowy). Jednak do tego momentu jeszcze nie doszło.

Za każdym razem, gdy udzielasz podpisu dla Schufa lub wyrażasz zgodę na zapytanie Schufy, kredytodawca, czyli bank, staje się aktywny. To wydarzy się już po wysłaniu formularza.

Napisany przez Globsch
Dokładnie, jestem świadom, że przeprowadzana jest weryfikacja w Biurze Informacji Gospodarczej. Ale czy w raporcie widnieje informacja Pan Kowalski złożył u nas wniosek o kredyt w wysokości XYZ,00 €, co sprawia, że ​​pożyczkodawcy widzą te wpisy i wnioskują, że biorę w ich oczach zbyt wysoki łączny kredyt? To właśnie chcę możliwie uniknąć.

Okej, rozumiem, nie, ta informacja jest tylko neutralnie zgłoszona w Schufa i nie jest widoczna. Tylko w przypadku wykonania zostanie zgłoszony kredyt ratalny, liczba rat kredytowych, itp.

Napisany przez Globsch
Okay!

Dziękuję za informacje!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata