Re: Finansowanie rozbudowy na działce z istniejącym obciążeniem hipotecznym.
Napisany przez KaKlDo -
- wt lip 12, 2016 6:00 pm
Moja brat jest wciąż w trakcie trwania procesu budowy, który - jeśli wszystko pójdzie dobrze - zostanie zakończony za kilka tygodni. Chciałbym rozbudować Dom mojego brata lub garaż. W przybliżeniu już oszacowałem, ile mógłbym sobie na to pozwolić. Niestety, na działce mojego brata został zapisany dług hipoteczny, ponieważ obecnie jest on finansowany przez bank. Oznacza to, że prawdopodobnie nie uda mi się znaleźć kredytodawcy, który zgodzi się na zajęcie pozycji po banku brata w księdze wieczystej, ponieważ tam jest zapisany bank brata. Bank brata raczej nie przekaże pierwszeństwa w księdze wieczystej innemu bankowi, ponieważ dług hipoteczny służy jako zabezpieczenie. Myślałem o podziale działki, ale bank musiałby się również zgodzić, a wydaje się, że zachowują się ostrożnie i chcą się wypowiedzieć dopiero po ukończeniu budowy domu brata. Niestety pracownicy na miejscu nie mają decyzyjności i wszystko musi być zatwierdzone przez centralę. Myślałem także o finansowaniu przez ten sam bank. Powiedziano mi jednak, że nie zmieni to sytuacji. Innym pomysłem było zaplanowanie rozbudowy jako mieszkania własnościowego. Mój brat byłby wykonawcą, a finansowanie przebiegałoby przeze mnie. Mimo to problem z długiem hipotecznym nadal pozostaje. Jak realne jest znalezienie banku, który udzieliłby mi kredytu? Czy może najlepiej zwrócić się do dobrej starej alei bankowej na wsi? A może uważacie, że łatwiej będzie przekonać bank brata do przekazania mi działki, na której chcę budować? Prawdopodobnie nie jestem pierwszą osobą z tym problemem i będę wdzięczny za kreatywne rozwiązania! Zaczynam martwić się, czy moje plany rozbudowy są możliwe do zrealizowania