Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie rozbudowy na działce z istniejącym obciążeniem hipotecznym.

Napisany przez KaKlDo
Moja brat jest wciąż w trakcie trwania procesu budowy, który - jeśli wszystko pójdzie dobrze - zostanie zakończony za kilka tygodni. Chciałbym rozbudować Dom mojego brata lub garaż. W przybliżeniu już oszacowałem, ile mógłbym sobie na to pozwolić. Niestety, na działce mojego brata został zapisany dług hipoteczny, ponieważ obecnie jest on finansowany przez bank. Oznacza to, że prawdopodobnie nie uda mi się znaleźć kredytodawcy, który zgodzi się na zajęcie pozycji po banku brata w księdze wieczystej, ponieważ tam jest zapisany bank brata. Bank brata raczej nie przekaże pierwszeństwa w księdze wieczystej innemu bankowi, ponieważ dług hipoteczny służy jako zabezpieczenie. Myślałem o podziale działki, ale bank musiałby się również zgodzić, a wydaje się, że zachowują się ostrożnie i chcą się wypowiedzieć dopiero po ukończeniu budowy domu brata. Niestety pracownicy na miejscu nie mają decyzyjności i wszystko musi być zatwierdzone przez centralę. Myślałem także o finansowaniu przez ten sam bank. Powiedziano mi jednak, że nie zmieni to sytuacji. Innym pomysłem było zaplanowanie rozbudowy jako mieszkania własnościowego. Mój brat byłby wykonawcą, a finansowanie przebiegałoby przeze mnie. Mimo to problem z długiem hipotecznym nadal pozostaje. Jak realne jest znalezienie banku, który udzieliłby mi kredytu? Czy może najlepiej zwrócić się do dobrej starej alei bankowej na wsi? A może uważacie, że łatwiej będzie przekonać bank brata do przekazania mi działki, na której chcę budować? Prawdopodobnie nie jestem pierwszą osobą z tym problemem i będę wdzięczny za kreatywne rozwiązania! Zaczynam martwić się, czy moje plany rozbudowy są możliwe do zrealizowania

Napisany przez 6Bankkaufmann
Na sfinansowanie brata wykorzystano całą działkę i Dom jako zabezpieczenie.

Na pewno pierwszym punktem kontaktu będzie dotychczasowa bank finansujący.

Dobudówka do obiektu brata jest technicznie możliwa i z pewnością będzie sprawdzana.

Inny bank bez znajomości podstawowych danych na pewno nie będzie prowadził analizy. Zwłaszcza że jesteśmy w fazie budowy u Państwa.

Po prostu porozmawiaj z dotychczasowym bankiem finansującym i skontaktuj się z centralą w celu dalszej analizy.

Napisany przez NaTwoim13
O jakim banku mowa jako o finansującym banku brata? Jaki był wskaźnik obciążenia lombardowego? Ile gruntów brata jest zagrożonych wskaźnikiem obciążenia lombardowego?

Czy jest kapitał własny? Na przykład wartość gruntu do oddzielenia dla dotychczasowego banku finansującego można zaoferować/jak osłonę w ramach cesji (można wpłacić tę kwotę oszczędności na koncie w ramach umowy z bankiem oszczędnościowym) jako zabezpieczenie. Oddzielona, bez obciążeń nieruchomość mógłaby być wprowadzona jako kapitał własny do nowego finansowania.

Znając całą sytuację, zwłaszcza wartość nieruchomości - w szczególności wartość do oddzielenia - oraz ich sytuację finansową, można stworzyć modele, które z pewnością pozwolą zrealizować plany. Doświadczony pośrednik finansowy, ewentualnie nawet blisko powiązany z dotychczasowym bankiem ze względu na swoje osiągnięcia, będzie potrafił opracować właściwe koncepcje i przekonać banki do wspólnego rozwiązania!

Napisany przez KaKlDo
Dziękuję za pomocne odpowiedzi. Nie chciałbym koniecznie zawierać umowy o oszczędności budowlanej. Byłoby to moje ostatnie rozwiązanie awaryjne. Pomysł skorzystania z usług doradcy finansowego wydaje mi się zasadniczo dobry. Prawdopodobnie będzie on potrafił przekonać ze względu na wiedzę fachową, co zrobiłbym raczej słabo.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Gdzie mieszkasz w Niemczech?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata