Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ryzykować proces sądowy?

Napisany przez glamau
Cześć,
kilka lat temu wpłaciłem znaczną sumę na konto oszczędnościowe, co spowodowało przyspieszenie przydziału i zmniejszenie kredytu.
Bausparkasse przyjęła pieniądze, ale zażądała znacznego odszkodowania za wcześniejszą spłatę.

Teraz usłyszałem o wyroku Sąd Okręgowy w Szlezwiku z dnia 29.1.2004, zgodnie z którym odszkodowanie za wcześniejszą spłatę prawdopodobnie nie byłoby uzasadnione.

Czy to prawda?
Jeśli tak, czy powinienem zwrócić się do sądu?

Dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli zaliczka lub kredyt pośredni został spłacony za pomocą przyznanej umowy budowlanej, a kasa budowlana na to zezwoliła, to nie może żądać odsetek przedterminowych. Albo musiała odmówić płatności na konto budowlane, albo pozostawić przyznany kredyt do dalszej spłaty. Przyznana umowa musiałaby wtedy pozostać nierozwiązana.

Pytanie raczej brzmi, gdzie faktycznie poszły pieniądze. O ile dobrze pamiętam z licznych innych wątków dotyczących tej sprawy, Dom został wówczas zlicytowany przymusowo, lub został to uniemożliwione poprzez spłatę kredytu.

Jeśli zaliczka została wypowiedziana z powodu trudności finansowych, to - zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego - kasa budowlana nie ma prawa do odszkodowania za przedterminową spłatę.

Dopóki wasn twój stan faktyczny klarownie i jasno przedstawiony oraz zrozumiany, nie można udzielić pomocy, ponieważ postępowanie z tamtego czasu nie może być zrekonstruowane.

Napisany przez glamau
Cześć,
dziękuję Ci za odpowiedź.
Bardzo mi przykro, ale straciłem wątek.
Jednakże uważam, że odsetki przedterminowe zostały żądane bezpodstawnie.

Wtedy mogliśmy sprzedać Dom, mając zgodę banku prowadzącego w trakcie trwania postępowania licytacji komorniczej.
Notariusz dokonał transakcji i m.in. zgodnie z wytycznymi kasy oszczędnościowo-kredytowej przelał środki.

Dlatego znaczna kwota została zaksięgowana na ten kredyt hipoteczny;
umowa oszczędnościowa nie była jeszcze przydzielona w tym czasie.

Kasa oszczędnościowo-kredytowa przyjęła kwotę.

Nie wypowiedziała umowy,

w następnych miesiącach raty kredytu były nadal spłacane.

Zostały zażądane znaczne odsetki przedterminowe.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata