Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Cena ETF rośnie?

Napisany przez Hans_Two
Cześć,

dlaczego cena jednostki udziałowej ETF rośnie?

ETF-y są funduszami inwestycyjnymi, które na przykład replikują indeks i inwestują w praktycznie te same akcje.
Ale dlaczego wartość ETF rośnie, gdy rosną jego akcje? Wartość ETF może wzrosnąć tylko wtedy, gdy popyt na ten produkt rośnie.

Czy istnieją inwestorzy, którzy stale porównują wszystkie ETF-y z wartościami ich akcji i decydują się na zakup, gdy ETF jest niedoszacowany w porównaniu do akcji? To byłoby bardzo czasochłonne. Czyżby ETF-y nie były praktycznie równoważne z wartościami indeksów bez opóźnień czasowych?

Przepraszam, miałem kilka trudności z poprawnym sformułowaniem moich pytań.
Mam nadzieję, że mój problem ze zrozumieniem został w miarę przejrzysto przedstawiony.

Hans

Napisany przez Cici
Spółki kapitałowe emitujące fundusze codziennie ustalają cenę emisji i odkupu jednostek. Gdyby ceny tych funduszy nie poruszały się równolegle do odpowiednich akcji, stwarzałoby to możliwości arbitrażu dla dużych inwestorów. Rynek zazwyczaj działa na tyle efektywnie, że takie nieefektywności są natychmiast eliminowane. Ponadto, ponieważ większość ETF-ów odnosi się do indeksów, nie trzeba przeliczać ceny każdej pojedynczej akcji, ale można użyć zmiany wartości indeksu jako punktu odniesienia.

Napisany przez Hans_Two
Ok, dziękuję!
Załóżmy, że posiadam udziały w funduszu i nie chcę ich sprzedawać na giełdzie.
Czy fundusz zwróci mi moje udziały, kiedy tylko zechcę? Czy wartość moich udziałów zmienia się proporcjonalnie do wartości akcji, które fundusz posiada?
Czy jestem uprawniony do posiadania tych akcji? (Załóżmy, że to fundusz akcyjny)

Napisany przez Cici

Czy firma inwestycyjna zwróci mi moją udział, kiedy tylko zechcę?

Nie jestem pewien, czy jako inwestor indywidualny możesz bezpośrednio handlować z każdą firmą inwestycyjną. Alternatywnie do giełdy, możesz sprzedać swoje udziały również w handlu bezpośrednim z bankami. Moim doświadczeniem jest to, że tam częściej oferowane są kursy, które bardziej odpowiadają wewnętrznej wartości udziałów funduszy.

Czy wartość mojego udziału zmienia się razem z wartością akcji, które są w portfelu?

Nie, wartość udziału zmienia się wraz z kursami, po których inwestorzy są skłonni sprzedać swoje udziały lub kupować nowe (lub z kursami oferowanymi przez twórców rynku). Jak już wspomniałem, są one zazwyczaj bliskie wewnętrznej wartości udziałów. Jednak czasami może dojść do znaczących odchyleń, które zazwyczaj szybko się rozwiązują.

Czy mam prawo do akcji? (Załóżmy, że to fundusz akcyjny)

Nie. Wiele funduszy nie zawiera dokładnie tych akcji, które faktycznie reprezentują (mowa tu o funduszach ETF pełnorzeczyce vs. opartych na wymianie). Nawet jeśli fundusz zostanie rozwiązany, otrzymasz tylko wypłatę gotówkową z pozostałej wartości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata