Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy wpis w Schufie można usunąć przed terminem?

Napisany przez Paddy007
Hej Forum,

Informacja kredytowa mojej dziewczyny z 2013 roku psuje nam finansowanie budowy. Dom oraz ramy finansowania są już ustalone, a wybór materiałów zakończony.

Chodzi o kwotę 60€ z 2013 roku. Wymaganie zostało zgłoszone 20.06.13 i opłacone 26.06.13. Była to większa suma, uregulowana przez doradcę ds. zadłużenia. 60€ są jedyną kwotą, która do tej pory nie została usunięta. Jednak zostały oznaczone jako uregulowane, co banki niestety nie obchodzi, podobnie jak niska kwota.

Dziś skontaktowałem się z biurem windykacyjnym, które zleciło wpis, aby zobaczyć, czy mogą coś zrobić.

Teraz przeczytałem, że można w określonych warunkach złożyć wniosek o wcześniejsze skasowanie wpisu. Jeśli roszczenie powstało po 2012 roku, jest poniżej 1000€, zostało uregulowane w ciągu 4 tygodni i nie ma tytułu wykonawczego. Trzy z czterech warunków są zdecydowanie spełnione. Co do 4 tygodni, nie jestem jednak pewien. Ponieważ chodziło o większą kwotę, została opłacona później (po pierwszym upomnieniu). Nawet w przypadku doradcy ds. zadłużenia nie można odnaleźć żadnych dokumentów.

Ostatnie roszczenie pochodzi jednak z 20.06., a zapis uregulowania z 26.06. Zapłacono więc szybciej niż w 4 tygodnie, a Schufa i tak nie widziała nic więcej, ponieważ wszystko przedtem zostało usunięte.

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, ponieważ jest to naprawdę obciążające.

Pozdrowienia

PS: Już raz opublikowałem wpis w innym podforum tutaj, co było ewidentnie błędem. Może to zostać usunięte przez administratora. Dzięki

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy masz na piśmie potwierdzenie uregulowania roszczenia od biura windykacyjnego, w twoim miejscu zwróciłbym się bezpośrednio do Schufa z pismem.

Jak wygląda finansowanie budowy? Masz wkład własny na nową budowę?

Napisany przez Paddy007
Więc żądanie zostało oznaczone jako uregulowane w Schufa. Mamy pismo od firmy windykacyjnej. Mamy nieruchomość lub już ją kupiliśmy wraz z kosztami dodatkowymi. To byłby kapitał własny.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Napisałem do Ciebie prywatną wiadomość.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata