Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Odsetki od kredytu bieżącego za niewykorzystane środki kredytowe.

Napisany przez hai3009
Cześć,

Dzisiaj otrzymałem pismo od mojego Sparkasse, w którym napisano, że od października bank będzie pobierał ode mnie 1% od udzielonej linii kredytowej na rachunku bieżącym, nawet jeśli jej nie wykorzystam!

Uważam to za wyłudzanie.

Informacja: Chodzi o konto biznesowe, które istnieje od 10 lat.

Jestem zły na takie działania i teraz zwracam się do ekspertów tutaj: Czy istnieją jakieś alternatywy poza zerwaniem umowy związane z koniecznością zmian? Czy muszę pogodzić się z moim losem?

Czy istnieje w ogóle bank, który nie pobiera za to odsetek?

Pozdrowienia

Horst

PS. Świetne forum, muszę się nim bliżej zainteresować!

Napisany przez credere
Cześć Horst,

to już od kilku lat powszechna praktyka w obszarze firm i klientów biznesowych. Oczywiście są również klienci, którzy dotąd uniknęli tego rodzaju opłat, jednak banki będą musiały stopniowo wprowadzać je również w kontekście utrzymującej się polityki niskich stop procentowych.
Opłata w wysokości 1% za niewykorzystaną część kredytu jest jeszcze w porządku, ale w moim przypadku klienci płacą za to 3%.
Jednym z powodów jest to, że banki muszą faktycznie zabezpieczać odpowiednie środki na zadeklarowane linie kredytowe, które można w każdej chwili wykorzystać (zgodnie z przepisami nadzorczymi) - oznacza to, że bankowi faktycznie kosztuje pieniądze, gdy masz kredyt obrotowy, nawet jeśli go nie wykorzystujesz. Przelicz to na tysiące klientów i wówczas powstają znaczne kwoty.
Moja rada brzmi więc: pozostań przy swoim banku, jeśli jesteś z niego w innych kwestiach zadowolony.

Pozdrowienia

Napisany przez hai3009
Dziękuję za miłą, obszerną i dobrze uzasadnioną odpowiedź!

Masz rację i powinienem się uspokoić oraz pozostać w Sparkasse. Natychmiast zrezygnuję z kredytu lub nie będę z niego korzystać. Myślę, że można go aktywować także w krótkim terminie. Porozmawiam z moim doradcą bankowym.

Pozdrowienia

Horst

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata