Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: konto bankowe bez miejsca zamieszkania?

Napisany przez Finnn
Chciałbym mieszkać w przyczepie kempingowej, ponieważ wynajem mieszkań jest dla mnie zbyt drogi, a nie stać mnie na Dom.
Skoro jednak pieniądze muszą gdzieś trafić, potrzebne jest mi konto bankowe.

Gdzie mogę znaleźć bank, który nie wymaga adresu zameldowania. Niestety, nie mogę zarejestrować się u znajomych. Szukałem już bardzo długo, ale nic nie znalazłem. Czy w ogóle jest to możliwe w Niemczech? Czy gdziekolwiek indziej?

Adres pocztowy mogę uzyskać, ale jak przeczytałem, nie jest on akceptowany przez banki.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Adres zamieszkania, czyli adres do sprawdzenia w Biurze Informacji Gospodarczej (Schufa), jest moim zdaniem konieczny.

Napisany przez Daukind
Każdy bank jest zobowiązany otworzyć konto dla każdego, nawet bez stałego adresu zamieszkania.

Napisany przez 2Escorpio

Adres zameldowania lub adres w bazie danych SCHUFA jest moim zdaniem konieczny.

Cytat od Daukind

Każdy bank jest zobowiązany otworzyć rachunek dla każdego, nawet bez adresu zameldowania.

To prawda... Od czasu rachunku dla każdego / rachunku dla obywatela, bank musi również otwierać konta dla obywateli UE bez rezydencji. - Jednakże musi to być również wpisane w dowodzie osobistym.

Oczywiście nie ma się roszczenia do karty kredytowej i debetu.

Tak, to prawda, że ​​trzeba otworzyć konto dla każdego obywatela UE.
Nie wiedziałem o tym i postanowiłem poszukać informacji, ponieważ to mnie zainteresowało.
Jednak chętnie dowiedziałbym się, jak wygląda takie konto obywatelskie w praktyce i jakie są związane z nim koszty.
Trudno tu znaleźć przykłady praktyczne....

Napisany przez Finnn
To również mnie interesuje. Faktycznie nie potrzebuję karty kredytowej ani debetu. Wystarczy mi zwykłe konto bankowe.

Kiedy zapytałem w swoim banku, powiedziano mi tylko, że potrzebuję stałego miejsca zamieszkania, gdzie mogą przesyłać pocztę (co się praktycznie nigdy nie zdarza) i zwykły adres pocztowy nie jest akceptowany.

A jeśli chce się na przykład otworzyć konto w dowolnym banku online, zawsze są pytane o adres (pole wymagane).

Jak dokładnie i w którym banku można teraz złożyć wniosek o takie konto dla każdego?

Napisany przez Daukind

Jak dokładnie i w jakim banku można teraz złożyć wniosek o konto dla każdego?

Od 19.06.2016 roku każdy niemiecki bank jest zobowiązany do otwarcia konta dla każdego. Nawet bez adresu zameldowania. Więc udaj się do wybranego banku i poproś o otwarcie konta.

@Daukind, to jest właśnie to, o czym mówili Finnn i ja. Nie sądzę, że każdy bank faktycznie to stosuje w praktyce. To tylko moje osobiste zdanie.

Napisany przez Daukind

@Daukind, to jest to, co miał na myśli Finnn i ja. Nie wierzę, że każdy bank faktycznie to wdraża w praktyce. To tylko moje osobiste zdanie.

Jeśli bank łamie obowiązujące prawo, należy to odpowiednio zgłosić. Do Bafin, Rzecznika Bankowego, jak kto woli, również do prasy.

Napisany przez 2Escorpio
Skoro wygląda na to, że już masz konto, sugerowałbym załatwienie tego w swoim własnym banku i odniesienie się do konta publicznego.

konto nie powinno kosztować więcej niż porównywalne modele kont (np. konto debetowe stanowiące najdroższy model banku). Ponieważ już masz konto, warto próbować domagać się kontynuacji tego samego modelu konta....

Śmiało można także poskarżyć się na miejscu. Masz już odpowiedź nie, więc może być tylko lepiej. - Oczywiście bez głośności ani obrażania!

Alternatywnie, wystarczy podać adres swojego istniejącego konta znajomym... Nie jest to wymagane do rejestracji w urzędzie meldunkowym.

Napisany przez Finnn
Cześć,

w międzyczasie zadzwoniłem do banku i porozmawiałem z dwoma różnymi doradcami, którzy dali mi tę samą odpowiedź. Nawet nie wspomniałem o koncie dla każdego. Mianowicie, dla banku nie ma to żadnego znaczenia, jeśli nie mam stałego miejsca zamieszkania. Bank wymaga jedynie adresu do korespondencji, który mogę sobie śmiało pozwolić na 12€ miesięcznie. W związku z tym problem jest dla mnie rozwiązany.

To wszystko działałoby nawet z kontem firmowym.

Mam nadzieję, że ta informacja komuś jeszcze pomoże.

Napisany przez knut
Uważam, że ta informacja jest interesująca i nie spodziewałem się tego. Miałem inny obraz w głowie i myślałem, że rejestracja zamieszkania jest konieczna do otwarcia konta. Ale zdaje się, że konto dla każdego to dość nowe prawo.

Napisany przez 2Escorpio
[cytat=knut">
Informacja jest interesująca i nie spodziewałem się tego. Miałem inne wyobrażenie i sądziłem, że do otwarcia konta potrzebny jest adres zamieszkania. Ale zdaje się, że ustawa dotycząca Konta Dla Każdego jest dość nowa.
[/cytat]
Od czerwca 2016

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata