Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: BUZ zakończone, otwarte pytania

Napisany przez Syro
Witajcie Kochani, podpisałem umowę z Debeką i byłem zadowolony, ale później dostałem jeszcze kilka informacji i ponownie przejrzałem swoją umowę. Moja umowa wygląda następująco: Emerytura starcza od 67. roku życia Osoba ubezpieczona: Początek ubezpieczenia: 01.08.2016 00:00 (CET) Okres odroczenia: 45 lat Rozpoczęcie emerytury: 01.08.2061 Okres płacenia składek: 45 lat Gwarantowana miesięczna emerytura: 94,01 EUR Gwarantowana kwota odstępnienia: 33.250,92 EUR Fundusz inwestycyjny do inwestowania nadwyżek w okresie odroczenia iShares STOXX Europe 600 UCITS ETF (DE), ISIN: DE0002635307 Standardowe ubezpieczenie dodatkowe od niezdolności do pracy (BUZ-S (01/15)) Okres płacenia składek: 38 lat Czas trwania ubezpieczenia: [38 lat Składka na ubezpieczenie BUZ wygasa od 01.08.2054 r., ponieważ czas trwania ubezpieczenia w BUZ kończy się w tym terminie.] ubezpieczenie dodatkowe od niezdolności do pracy obejmuje umowę do 01.08.2054 r. Uznanym na ten dzień świadczeniom z ubezpieczenia dodatkowego od niezdolności do pracy przy odpowiednich warunkach udziela się najdłużej do 01.08.2059 r. Czas trwania świadczenia: [43 lata Jeśli po wystąpieniu niezdolności do pracy następuje zwolnienie z obowiązku płacenia składek, to po zakończeniu czasu trwania świadczenia z ubezpieczenia dodatkowego od niezdolności do pracy należy jednak wznowić płatność składek na główne ubezpieczenie oraz na ewentualnie zawarte ubezpieczenia dodatkowe, nawet jeśli nadal istnieje niezdolność do pracy. Mechanizm świadczenia: Klauzula 25-75% Świadczenie w przypadku niezdolności do pracy w pełnej wysokości od stopnia niezdolności do pracy wynoszącego co najmniej 75 procent lub świadczenie proporcjonalne do stopnia niezdolności do pracy, jeśli wynosi on co najmniej 25 procent. W przypadku mniejszego stopnia niezdolności do pracy nie przysługuje prawo do świadczenia. Miesięczna renta z tytułu niezdolności do pracy:748,93 EUR796,65% W przypadku niezdolności do pracy następuje zwolnienie z obowiązku płacenia składek na główne ubezpieczenie oraz na ubezpieczenia dodatkowe oraz wypłacana jest miesięczna renta. Zabezpieczenie na wypadek śmierci Świadczenie w razie śmierci w okresie odroczenia:33.250,92 EUR gwarantowana kwota odstępnienia Świadczenie w razie śmierci w okresie emerytury:gwarantowana kwota odstępnienia pomniejszona o wypłacone gwarantowane renty ubezpieczenie dodatkowe od następstw nieszczęśliwych wypadków (UZV (01/15)) Czas trwania ubezpieczenia: 45 Oznacza to teraz, że mogę skorzystać z ubezpieczenia od niezdolności do pracy tylko do 60 roku życia, czy tylko do tej daty muszę wpłacać składki, ponieważ czas trwania ubezpieczenia od niezdolności do pracy wynosi 38 lat, a czas trwania świadczenia 43 lata, czy muszę płacić składki do 60 roku życia i mogę skorzystać z ubezpieczenia od niezdolności do pracy do 65 roku życia? Nie potrafię tego zrozumieć. Czas trwania świadczenia musi zostać mi wyjaśniony tutaj. Nawet z klauzulą 25-75% to dziwne. Powiedziano mi, że od 50% możliwe jest pełne korzystanie, ale teraz tutaj jest napisane, że od 25% jest to częściowe, a od 75% pełne. Jestem czeladnikiem nauczyciela przemysłowego. Przez pierwsze 5 lat musisz płacić tylko 79,50, a potem, wierzę w wzrost do 113. Bardzo dziękuję z góry za pomoc! Pozdrowienia dla Fabiana

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,
oznacza to, że przypadek niezdolności do pracy musi wystąpić do 01.08.2054 r. Jeśli stanie się to później, nie będziesz już otrzymywać świadczeń. To jest niekorzystne. Zazwyczaj ubezpieczenie od niezdolności do pracy powinno obowiązywać do maksymalnego możliwego wieku końcowego.
Debeka oferuje 2 różne modele świadczeń. Normalny model z 50%, w którym obowiązuje zasada wszystko albo nic. Lub reżim stopniowy, który oznacza, że renta jest wypłacana proporcjonalnie do stopnia ustalonej niezdolności do pracy, do 75%. W przypadku 50% otrzymasz tylko połowę ubezpieczonej renty, a dopiero od 75% pełną rentę. To także niekorzystne.

Napisany przez uwehaensch
Czas trwania BIUZ jest zbyt krótki, reguła 25-75 to bzdura, renta BI za niska (poniżej poziomu zasiłku Hartz-IV) i zdecydowanie za droga, a dodatkowe ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków zupełnie zbędne i drogie.
Dlaczego BIUZ? Rozdziel ryzyko i oszczędności emerytalne - wszystko inne jest niefleksyjne i równie drogie.
To jest zdecydowanie za drogie. Lepsze byłoby czyste BI o odpowiedniej wysokości świadczenia i czasie trwania (od 1000 do 67 lat za około 35 euro), można też rozważyć zmniejszenie początkowej składki (= Starter-BI, miesięczna składka początkowa poniżej 20 euro). Oprócz tego elastyczny i znacznie tańszy plan oszczędzania w funduszu ETF.

Napisany przez EasyD
Dodatkowo do Matthew:
Według mnie dziwne jest również konstrukt w przypadku zwolnienia ze składek, które mogą działać maksymalnie do 65. roku życia, ale po tym czasie trzeba zapłacić składki na ubezpieczenie emerytalne przez kolejne dwa lata.

I jako specjalista ds. zakupów przemysłowych na pewno nie ma sensu oszczędzać przy siedmiu latach w ubezpieczeniu na wypadek niezdolności do pracy, ponieważ w przypadku naprawdę korzystnych warunków zawodowych można je bardzo tanio zabezpieczyć.

Napisany przez Syro
Cholera, to sobie już myślałem. Gdzie mogę uzyskać taką ubezpieczenie na życie, o której wspomniał uwehänsch? Bo szczerze mówiąc, nie mam pojęcia :/ Dobre jest zawarcie planu oszczędnościowego ETF Fund w Flatex, prawda? Ważne jest, żeby klauzula wyłączenia obejmowała sytuację, że nie będziesz już musiał chodzić na seans do kina bez nóg....

Pozdrowienia
Fabian

Napisany przez Syro
Chętnie poproszę Was o sugestie, ważne jest dla mnie, jak już wspomniałem, aby ta klauzula, która w przyszłości mogłaby sprawić kłopoty, nie była zawarta. Byłoby świetnie, gdyby całość mieściła się w granicach cenowych uwehänscha. Ważne byłoby również poznanie informacji na temat okresu wypowiedzenia mojego obecnego pakietu. Podpisałem go kilka tygodni temu, a płatności miałyby zacząć się 01.08, więc moje dwutygodniowe wypowiedzenie już minęło, ale pieniądze jeszcze nie wpłynęły, jak już wspomniałem, to pakiet BUZ z ubezpieczeniem od nieszczęśliwych wypadków, ubezpieczeniem na wypadek niezdolności do pracy oraz ubezpieczeniem na życie.

Chciałbym zmienić na tanie ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków do 67. roku życia, bez klauzuli, opiewające na kwotę 1000€, możliwe do dostosowania do wyższych kwot, gdy skończę szkolenie na przedstawiciela handlowego i będę zarabiał więcej, a więc będę musiał zabezpieczyć więcej. Chciałbym otrzymać pełne świadczenie co najmniej od 50%, ponieważ od 75% życie prawdopodobnie przestaje być wartościowe...

- Data urodzenia 21.07.1994
- Niepalący
- fabianb94@web.de
- brak chorób i ekstremalnych działań sportowych itp.

Sugestie można przesyłać tutaj lub prywatnie. Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli bylibyście w stanie mi pomóc. Już zupełnie nie ogarniam tego labiryntu.

Inwestowanie w fundusze ETF byłoby na pewno najbardziej elastycznym rozwiązaniem dla mnie jako praktykanta i osoby o niskich dochodach... Ale na co postawić? MSCI Worlds, euro Stoxx 600 czy może jednak Arero? Ponownie brakuje mi doświadczenia w zrównoważonej portfelowej strategii, która ma zapewnić pewność, ale jednocześnie posiada potencjał generowania odsetek. Będę wdzięczny za sugestie, z pewnością za kilka tygodni zamieszczę również wiadomości na ten temat w innych miejscach. Myślałem o Flatex.

Pozdrawiam, Fabian

Po pierwsze, termin na odstąpienie wynosi 30 dni, więc możesz z tego skorzystać, jeśli chcesz.
To, czego chcesz (co uważam za bardzo rzadkie kryteria wyboru), zasadniczo proponuje również Debeka:

Chciałbym przełączyć się na korzystne ubezpieczenie od niesprawności do 67. roku życia, bez klauzuli, na 1000 €, z możliwością dostosowania do wyższych kwot, jak tylko zakończę moje szkolenie jako technik handlowiec przemysłowy i zacznę więcej zarabiać, co wymagałoby większego zabezpieczenia. Chciałbym również otrzymać pełną wypłatę w przypadku niepełnosprawności na poziomie co najmniej 50%, ponieważ przypuszczalnie życie nie będzie warte życia od 75% niepełnosprawności...

To nie jest trudne zadanie, z twoim planowanym zawodem zakończenie ubezpieczenia na 67. lat nie powinno stanowić problemu. Zwykle można później dopłacić do ubezpieczenia, gdy wejdziesz na rynek pracy, i wtedy zaczyna się wyłanianie lepszych ofertodawców. Należy pamiętać o okresach, w których można zgłosić prośbę o zwiększenie ubezpieczenia po zajściu zdarzenia (dobrzy oferenci 6 miesięcy, Debeka 3), należy zwrócić uwagę na to, do jakiego stopnia można zwiększyć kwotę itd.
Jednak powinny być także brane pod uwagę zupełnie inne kwestie. W skrócie: W tym wczesnym momencie (ponieważ temat nie jest jeszcze dogłębnie przestudiowany) nie jest wskazane wskazywanie konkretnych dostawców. Niemniej jednak można powiedzieć: Raczej nie Debeka. I pamiętaj: Nie zawieraj umów na coś, czego nie zrozumiałeś.

Napisany przez Syro
Dla mnie temat ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy to irytująca sprawa. Chciałbym po prostu otrzymać kilka propozycji, być może opartych na własnych doświadczeniach, które zbliżą się do moich oczekiwań, coś co można by sfinalizować i nie martwić się o to do końca życia, z wyjątkiem zwiększenia sumy. Jeśli chodzi o fundusze ETF, to chciałbym poświęcić im również czas. Ale co powinno być dążeniem po ubezpieczeniu na wypadek niezdolności do pracy? Czekam na te propozycje, być może można na razie zignorować wszystkie inne kwestie i nie ma potrzeby oceniania propozycji, kolejna osoba może powiedzieć, że ma lepszy pomysł lub twój pomysł nie jest zbyt dobry... W końcu sam mógłbym przefiltrować propozycje. Tylko w tej chwili wszystko wydaje się bardzo niejasne. LG Fabian

Następnie podsumowuję Twoje wymagania:
- Maksymalny wiek ubezpieczonego 67 lat
- Brak możliwości skomplikowanego odsyłania do innych instytucji
- Miesięczna renta w wysokości 1000€
- Opcja dodatkowego ubezpieczenia przy rozpoczęciu pracy zawodowej
- Rentę od 50% udowodnionej niepełnosprawności zawodowej

Rozważ (między innymi) następujących dostawców:
Volkswohlbund, Dialog, Universa, Alte Leipziger, Debeka, HDI, Condor, Interrisk, Canada Life, kończę tutaj. Lista nie jest kompletna. Chcę Ci tylko zwrócić uwagę, że jeśli chcesz kontynuować proces wyboru w tej formie, wkrótce staniesz się bezowocnie zagubiony.

Napisany przez Syro
Dzisiaj wieczorem ponownie zgłębię temat. Ale dziękuję. Przeczytam też moje inne wiadomości później.

Napisany przez Peter Wolnitza
Przepraszam, że tak po prostu tutaj wtrącam,

Chcesz tylko na chwilę zerknąć na produkt, który może przetrwać całe twoje zawodowe życie?

W razie potrzeby chodzi o zabezpieczenie twojego bytu, twojej rodziny, twojego standardu życia!
Powinieneś poświęcić temu chwilę więcej czasu. Większość ludzi poświęca znacznie więcej czasu na zakup i wybór kolejnego telefonu komórkowego.

Kroki:
Krok 1: Odwołaj umowę z Debeką, dlaczego zostało to wyjaśnione powyżej. Ponownie w skrócie: Beznadziejne warunki umowy (słynne drobne druczki!), kiepskie warunki umowy.
Krok 2: Zastanów się: co jest na rynku, czego mi trzeba, który ubezpieczyciel mi to oferuje?
Krok 3: Czy mój preferowany ubezpieczyciel mnie ubezpiecza? jeśli tak, to jakie warunki (zdrowie!)
Krok 4: Sprawdź możliwości kształtowania umowy u tego ubezpieczyciela (co jest możliwe, co ma sens, czego chcę?)
Krok 5: Złożyć wniosek

Taka konsultacja... zdecydowanie zajmuje więcej niż jeden wieczór!
Wszystko inne można delikatnie określić jako radosne zgadywanie stawek, równie dobrze możesz napisać 20 dostawców na kartce, przypiąć je do ściany i rzucić w nie dartem...
albo można też spróbować tak: 50 dostawców zasypuje cię 50 różnymi ofertami, a każdy z nich podkreśla tylko swoje szczególne korzyści?? Powodzenia

Znajdź czas, zasięgnij informacji, zastanów się nad tym tematem.
W końcu będziesz musiał na to płacić przez swoje (zawodowe) życie i słusznie oczekujesz, że sprzęt się utrzyma, kiedy przyjdzie co do czego.

Powodzenia w twoim przedsięwzięciu!

Co do Krok 1: można to oczywiście rozwiązać inaczej, aby być nadal ubezpieczonym przynajmniej w fazie wyboru i konsultacji....

Napisany przez Syro
To rozumiem całkowicie, będę potrzebował trochę czasu. Tylko bardzo trudno jest uzyskać porównania.

Pozdrawiam, Fabian

Napisany przez uwehaensch
To właściwie nie jest takie trudne, każdy agent ubezpieczeniowy, który naprawdę zna się na rzeczy, może przygotować takie porównania. Mam na myśli nie stawianie sobie przeciwko sobie jakichkolwiek powierzchownych kryteriów, które i tak są podobne lub przynajmniej bardzo podobne w przypadku wielu dostawców / ofert, ale wydobycie i porównanie rzeczy naprawdę istotnych dla Ciebie i Twojej konkretnej sytuacji. Obecnie istnieje również wiele dodatkowych modułów (np. zasiłek za niezdolność do pracy, renta pielęgniarska itp.), których sensowność lub nonsensowność powinna być omówiona szczegółowo. Jeszcze jedno uwaga na temat późniejszej dostosowania umowy (= zwiększenie ubezpieczonej renty z tytułu niesprawności zawodowej), w porównaniach często otrzymujesz znacznik przy wielu, jeśli nie we wszystkich, ofertach dla odpowiednich parametrów. Jednakże to, jak naprawdę wyglądają gwarancje dodatkowego ubezpieczenia, jakie limity obowiązują w ich przypadku i jak ewentualne dynamiki są traktowane, są już dość zróżnicowane, co wykracza poza powierzchowne porównanie znaczników.

Napisany przez Syro
Jeśli udało Ci się to zrobić, byłoby świetnie, nie mam możliwości zrobienia tego online. Czy są tam analizy porównawcze? Napisałem do Ciebie prywatną wiadomość.
Pozdrowienia, Fabian

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata