- ndz lip 24, 2016 12:37 am
Witajcie Kochani, podpisałem umowę z Debeką i byłem zadowolony, ale później dostałem jeszcze kilka informacji i ponownie przejrzałem swoją umowę. Moja umowa wygląda następująco: Emerytura starcza od 67. roku życia Osoba ubezpieczona: Początek ubezpieczenia: 01.08.2016 00:00 (CET) Okres odroczenia: 45 lat Rozpoczęcie emerytury: 01.08.2061 Okres płacenia składek: 45 lat Gwarantowana miesięczna emerytura: 94,01 EUR Gwarantowana kwota odstępnienia: 33.250,92 EUR Fundusz inwestycyjny do inwestowania nadwyżek w okresie odroczenia iShares STOXX Europe 600 UCITS ETF (DE), ISIN: DE0002635307 Standardowe ubezpieczenie dodatkowe od niezdolności do pracy (BUZ-S (01/15)) Okres płacenia składek: 38 lat Czas trwania ubezpieczenia: [38 lat Składka na ubezpieczenie BUZ wygasa od 01.08.2054 r., ponieważ czas trwania ubezpieczenia w BUZ kończy się w tym terminie.] ubezpieczenie dodatkowe od niezdolności do pracy obejmuje umowę do 01.08.2054 r. Uznanym na ten dzień świadczeniom z ubezpieczenia dodatkowego od niezdolności do pracy przy odpowiednich warunkach udziela się najdłużej do 01.08.2059 r. Czas trwania świadczenia: [43 lata Jeśli po wystąpieniu niezdolności do pracy następuje zwolnienie z obowiązku płacenia składek, to po zakończeniu czasu trwania świadczenia z ubezpieczenia dodatkowego od niezdolności do pracy należy jednak wznowić płatność składek na główne ubezpieczenie oraz na ewentualnie zawarte ubezpieczenia dodatkowe, nawet jeśli nadal istnieje niezdolność do pracy. Mechanizm świadczenia: Klauzula 25-75% Świadczenie w przypadku niezdolności do pracy w pełnej wysokości od stopnia niezdolności do pracy wynoszącego co najmniej 75 procent lub świadczenie proporcjonalne do stopnia niezdolności do pracy, jeśli wynosi on co najmniej 25 procent. W przypadku mniejszego stopnia niezdolności do pracy nie przysługuje prawo do świadczenia. Miesięczna renta z tytułu niezdolności do pracy:748,93 EUR796,65% W przypadku niezdolności do pracy następuje zwolnienie z obowiązku płacenia składek na główne ubezpieczenie oraz na ubezpieczenia dodatkowe oraz wypłacana jest miesięczna renta. Zabezpieczenie na wypadek śmierci Świadczenie w razie śmierci w okresie odroczenia:33.250,92 EUR gwarantowana kwota odstępnienia Świadczenie w razie śmierci w okresie emerytury:gwarantowana kwota odstępnienia pomniejszona o wypłacone gwarantowane renty ubezpieczenie dodatkowe od następstw nieszczęśliwych wypadków (UZV (01/15)) Czas trwania ubezpieczenia: 45 Oznacza to teraz, że mogę skorzystać z ubezpieczenia od niezdolności do pracy tylko do 60 roku życia, czy tylko do tej daty muszę wpłacać składki, ponieważ czas trwania ubezpieczenia od niezdolności do pracy wynosi 38 lat, a czas trwania świadczenia 43 lata, czy muszę płacić składki do 60 roku życia i mogę skorzystać z ubezpieczenia od niezdolności do pracy do 65 roku życia? Nie potrafię tego zrozumieć. Czas trwania świadczenia musi zostać mi wyjaśniony tutaj. Nawet z klauzulą 25-75% to dziwne. Powiedziano mi, że od 50% możliwe jest pełne korzystanie, ale teraz tutaj jest napisane, że od 25% jest to częściowe, a od 75% pełne. Jestem czeladnikiem nauczyciela przemysłowego. Przez pierwsze 5 lat musisz płacić tylko 79,50, a potem, wierzę w wzrost do 113. Bardzo dziękuję z góry za pomoc! Pozdrowienia dla Fabiana