Wypłata na (przypisane)
konto oszczędnościowe nie ma na celu przyniesienie korzyści, ale uniemożliwienie obciążeń.
Jest to kwestia tego, co wolisz płacić: 3% rocznie za dostarczenie finansowania czy odsetki za wypłatę - zakładając, że nie ma żadnych odsetek.
W wielu przypadkach - jeśli nie ma się bardzo dobrego kontaktu - DSL Bank niestety nie jest najbardziej elastycznym partnerem ze wszystkich setek partnerskich finansowania. To sprawia, że będzie to trudniejsze. Konieczne jest wcześniejsze omówienie, aby było to bardziej sensowne dla czytelników - lub, jak wspomniano, dłuższy okres bez odsetek.
Mimo to jestem zdania, że prowadzenie dialogu w właściwy sposób może zdziałać cuda. Zwłaszcza gdy instytucja dostrzega szansę na dodatkowe interesy.
Bezpośrednio do @noelmaxim
moim zdaniem wybrałeś niewłaściwy bank - pomoże to? Chcesz pomóc w podróżowaniu w czasie, czy sugerujesz czytelnikom, że powinni się zwrócić do ciebie, ponieważ ty potrafisz to lepiej?
Odsetki ujemne / Pieniądze z helikoptera: Autch!
Wydajesz się bardzo kompetentnym specjalistą od finansowania nieruchomości. Moje gratulacje i szacunek.
Z drugiej strony, nie wydaje się, żebyś był naprawdę zainteresowany zaglądaniem za kulisy.
Co oczywiście nie jest konieczne w żadnej formie, aby móc zapewnić bardzo dobrą obsługę w zakresie doradztwa hipotecznego.
Pytanie brzmi tylko, czy powinno się ostrzegać innych przed dyskwalifikacją na podstawie błędnych założeń, czy to może być również przeciwwskazane.
Stopa depozytowa dla banków w przypadku ECB jest ujemna. Oznacza to, że banki, które chcą najbezpieczniej przechowywać swoje pieniądze, muszą płacić karne odsetki.
Aktualna stopa tego oprocentowania wynosi -0,4%. Celem, który stara się osiągnąć ECB, jest zachęcenie banków do wprowadzenia (udostępnionych przez ECB pieniędzy) do obiegu, zamiast z powrotem przechowywać je (w ECB).
Dlatego dla banku lepszym inwestowaniem jest przekazanie pieniędzy gdzie indziej za mniej niż 0,4% odsetek ujemnych.
W dziedzinie 10-letniej - jak w tym przypadku - Pan Schäuble właśnie emitował 10-letnią (niemiecką) obligację skarbową, która została nawet przesunięta z 0% stopy zwrotu.
Oznacza to, że inwestorzy oddają swoje pieniądze na 10 lat i są zadowoleni, gdy po 10 latach otrzymają tę samą kwotę.
Te 10-letnie Bundi stanowią odniesienie.
(Za przypomnienie rentowność 2-letnich skarbów od dawna jest ujemna... - Inwestor otrzymuje mniej po 2 latach!)
W zależności od podaży i popytu w danym dniu handlowym transakcje międzybankowe mogą również czasem przejść w obszar ujemnych stóp procentowych.
Ponadto banki nie refinansują w całości kwoty
kredytu hipotecznego (na cały okres trwania) z wielu powodów, które na pewno jeszcze dużo dalej by się tu rozpływały.
Na temat pieniędzy z helikoptera.
Rzucanie fachowymi słowami zawsze brzmi dobrze i sprawia, że wyglądasz świetnie.
Znając ich właściwe zastosowanie, nawet znający się merytorycznie nie uśmiechnie się.
Pieniądze z helikoptera to dostarczanie pieniędzy dla wszystkich i każdego bez wymagania żadnych kontrprestacji lub innych działań.
Tak chciał Ben Bernanke Helikopter Ben - wówczas przewodniczący FED w Ameryce - wprowadzić spokój i stabilizację na rynkach finansowych, aby uniknąć większych reakcji łańcuchowych podczas kryzysu finansowego w 2008 roku.
Dzisiaj wielokrotnie (szczególnie teraz w Japonii) mówi się o pieniądzach z helikoptera, które mają być dawane konsumentom, aby wreszcie pobudzić gospodarkę. Niestety nie daje się tego zrealizować z lekkością polityki pieniężnej ECB (czyli niskimi stopami procentowymi).
Nawiasem mówiąc, ciekawostka:
Istnieją nawet
kredyty przekraczające limit, które płacą ujemne odsetki. Innymi słowy, długi przynoszą zyski. Szalone, ale prawdziwe!
(niestety nie dla osób prywatnych)
Szanowny noelmaxim:
Nie będę już reagować na twoje ataki i dyskredytacje z dwóch powodów. Po pierwsze, te odpowiedzi (i ataki) na pewno nie przynoszą korzyści dla rzeczywistego pytającego.
Po drugie, jest to po prostu zbyt żmudne. W innym wątku już zarzucano mi nieprawdziwe informacje, przez doświadczonych użytkowników, którzy po prostu nie znali faktów. Nie zarejestrowałem się tutaj, aby pouczać doświadczonych użytkowników. Każdy jest odpowiedzialny za swoje narzędzia.
Oczywiście staram się znaleźć również tutaj klientów. To naturalne dla doradcy.
Jednak moja filozofia polega na tym, że staram się przynieść klientom pomoc lub dostarczyć im wartość dodaną. Oznacza to oczywiście rekompensatę. W moim systemie wartości.
W przedstawionej sytuacji faktycznie poszedłbym z moim klientem do banku i szukał rozwiązania. W końcu już otrzymałem prowizję za finansowanie. W tych rozmowach osiągnąłem już wiele (dla moich klientów). A zresztą bez prowizji. Raczej z kosztami paliwa i czasu. Ale mam zadowolonych klientów i po uzgodnieniach dobry kontakt z ludźmi w banku.
Nie nazywałbym tego odkrywaniem koła na nowo.
Raczej sensownym postępowaniem, aby wszyscy zainteresowani byli zadowoleni z transakcji, mogli nadal sobie w oczy patrzeć i chętnie prowadzić dalsze interesy wspólnie.