Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Błędne doradztwo / legalność od Kasyna Budowlana / Pytanie o Taryfę FX1 BHW WHEN 1,25% oprocentowanie odsetek).

Napisany przez Martin79HN
Dzień dobry,

niedługo po naszym planowanym nowym budynku, podpisałem umowę na oszczędności budowlane w BHW.

Stawka FX1 (1,25% oprocentowanie nominalne)
Oprocentowanie kumulowane 0,10%
Suma oszczędności budowlanych: 50 000 €
Opłata otwarcia: 1%
Obecne saldo konta: 1 100 €
Wysokość oszczędności miesięcznych: 124 € (standardowa stopa oszczędzania)
Przypisanie przy kontynuacji oszczędzania: 3. kwartał 2030 r.
Pożądana miesięczna rata spłaty: 300 €

Wczoraj zadzwoniłem do kasy oszczędności budowlanych, aby ustawić oszczędności na 0 € do końca roku. (jest to możliwe!)
Jednakże nie wolno mi przesadzać w przyszłym roku i w kolejnych latach. (jedynie 124 € miesięcznie, lub całą sumę w ramach np. jednorazowej wpłaty w ciągu roku)
Jeśli teraz np. nie wpłacę przez 4-5 miesięcy, umowa będzie przesunięta na późniejszy termin przyznania.

Tło:
Początkowo umowa miała zapewnić finansowanie uzupełniające po 15 latach.
Zawsze rozważałem opcję skorzystania z umowy kredytowej po 10 latach dzięki dodatkowym wpłatom. Kasa oszczędności budowlanych zakłóciła teraz moje plany!

Dlaczego chciałem zmniejszyć raty oszczędnościowe.
Aktualnie mamy dodatkowe koszty związane z budową domu i pokoju dla dziecka itp.
Wolę oszczędzić ratę np. na pół roku, czyli x 124 € miesięcznie. (Umowa będzie teraz kontynuowana normalnie, ponieważ przekroczenie limitu oszczędności nie jest możliwe)

Pytanie:
Czy kasa oszczędności budowlanych ma prawo odmówić przekroczenia limitu oszczędności w przyszłości?
Uważam, że stawka oszczędnościowa w stosunku do sumy oszczędności budowlanych jest dość niska.

Co jest sensowne?
Według mojej dzisiejszej oceny, być może wybrałem niewłaściwą umowę oszczędnościową budowlaną.

Czy powinienem opisać sytuację BHW i poprosić o akceptację przekroczenia limitu oszczędności w przyszłości?

Re: Błędne doradztwo / legalność od Kasyna Budowlana / Pytanie o Taryfę FX1 BHW WHEN 1,25% oprocentowanie odsetek).

Napisany przez BenniG
Cześć Martinie,
w ciągu kilku ostatnich dni dwukrotnie (po 2.000 €) przelałem kwotę przewyższającą moją roczną składkę oszczędnościową (w przypadku BSS 50.000 € - 150 €/miesiąc - z oprocentowaniem 1%) na moje konto oszczędnościowe.

Otrzymałem teraz pismo informujące o nietypowo wysokim wpłacie, która w obecnej sytuacji rynkowej byłaby sprzeczna z ideą oszczędzania przez Bausparvertrag, i że powinienem skontaktować się z moim doradcą finansowym albo pieniądze zostaną zwrócone.

Ponieważ doradca zaczął mnie trochę denerwować, próbując zlikwidować mój stary Bausparvertrag (10.000 marek niemieckich - 25 €/miesiąc - z oprocentowaniem 2%/4,5% odsetek/zysku) napisałem do niego, że pieniądze powinny zostać zwrócone na moje konto.

Teraz jestem ciekawy, czy środki, które tymczasowo zostały zaksięgowane na koncie oszczędnościowym (według informacji online) zostaną oprocentowane czy nie.

Możesz skonsultować się z BHW, ale ostatecznie zależy im tylko na swojej rentowności. Oznacza to, że powinieneś jakoś uatrakcyjnić dla nich swoje przyszłe dodatkowe wpłaty - na przykład poprzez konto oszczędnościowe dla Twoich dzieci ;-)

Powodzenia!

PS: kilka lat temu wpłacałem nawet tylko 50 € miesięcznie, więc nawet pierwsza wpłata byłaby mniejsza niż moje regularne wpłaty, ale zrobione w złym roku.

Napisany przez obelix

Soll heißen, dass du Ihnen deine späteren Mehreinzahlungen irgendwie schmackhaft machen solltest - z.B. mit einem BSV für deine Kinder ;-)

taki mały żart rano jest do czegoś.

Ponieważ kasy oszczędnościowo-budowlane nauczyły się z niespodziewanego dylematu związanego z wysokimi stawkami procentowymi, nowe stawki wielu kas oszczędnościowo-budowlanych w zasadzie zawierają więcej możliwości reakcji ze strony dostawców już w warunkach (AGB), m.in. możliwości zmiany oprocentowania, ograniczenia wpłat itp. Dowiedz się więcej tam.

Napisany przez mjh
Cześć,

ogólnie rzecz biorąc, większość kas oszczędnościowych, o ile mi wiadomo, zastrzega sobie w swoich ogólnych warunkach oszczędzania, że wpłaty powyżej ustalonego wkładu oszczędnościowego wymagają zgody / akceptacji kasy oszczędnościowej. Jednak do niedawna kasy oszczędnościowe nie korzystały z tego prawa / prawie wcale. W obecnej sytuacji rynkowej odnośnie oprocentowania, to zasada ta jest jednak stosowana, a zwykle odmawiane są dodatkowe wpłaty do umów oszczędnościowych (które nie są finansowane). Dotyczy to obecnie tzw. „starych umów” (z oprocentowaniem stanowiącym wysoki zysk w dzisiejszych czasach, np. umowa taka jak ta, którą posiada BenniG, nawet oprocentowanie w wysokości 1% jest dziś dla niektórych kas oszczędnościowych „wysokie”).

W przypadku umowy zawartej przez Martina79HN, dodatkowe wpłaty są obecnie możliwe (ze względu na nową generację taryf). kasa oszczędnościowa prawdopodobnie nie udzieli jednak gwarancji przyjęcia dodatkowych wpłat powyżej ustalonego wkładu oszczędnościowego na przyszłość (który obecnie wynosi dla Teuro 50 BSS rocznie 2400 euro).

Cześć BenniG,
dziękuję za Twój post.
Mam również inny kontrakt z BHW, który generuje 1% oprocentowanie. (DispoMaxx)
Ale ponieważ na szczęście jest on pełny, nie będę teraz tam wpłacać więcej.
Pieniądze w okresie budowy szybciej odchodzą niż napływają :-(

Na Twoim miejscu zapytałbym o wysokość regularnej oszczędności.
Ponieważ moim zdaniem Bausparkasse musi przyjąć tak dużo. (miesięczna regularna oszczędność x 12)

Moja regularna oszczędność wynosi 124 € miesięcznie.
W warunkach umowy jest zazwyczaj 4 promile. (czyli 200 € miesięcznie)

Przy podpisywaniu umowy poinformowano mnie, że regularna oszczędność zostanie zmniejszona,
ale zostanie dokonane zabezpieczenie na rzecz banku domowego. Jednak zabezpieczenie tej umowy
do tej pory nie zostało zrealizowane! A BHW twierdzi, że mam zaszyte w umowie stałe 124 € miesięcznie.

Mogę skontaktować się pisemnie z BHW i zażądać zmiany wysokości oszczędności na 4 promile z powodu
błędnych informacji. Może też niekoniecznie muszę oszczędzać mniej.

Napisany przez bobodda
https://www.bhw.de/docs/Bausparbedingungen-wbsp.pdf

§2 § 2 Płatności oszczędnościowe
(1) Miesięczna składka na konto oszczędnościowe do pierwszej wypłaty z przyznanej sumy kredytu hipotecznego wynosi 4 ‰ sumy kredytu hipotecznego (składka zgodna z regulaminem).
(2) Kasjer hipoteczny może uzależnić przyjmowanie płatności przekraczających składkę zgodną z regulaminem (płatności specjalne) od swojej zgody.

Co do umowy z BenniG, która generuje 1% odsetek: oczywiście nie chcą oni widzieć wpłacanych pieniędzy ze względu na odsetki.

Co do aktualnej umowy z Martin79HN jestem jednak bardzo zaskoczony.
Idea oszczędzania w ramach kredytu hipotecznego zostałaby zdeprecjonowana, gdyby przy obecnych stawkach nie przyjmowano pieniędzy.

Za ideą oszczędzania w ramach kredytu hipotecznego kryje się myśl o kolektywie.
Najpierw robię coś dobrego dla kolektywu, potem kolektyw to dla mnie.

Stąd jasne jest, że wykorzystanie starych umów z wysokimi oprocentowaniami, w ramach których i tak nie bierzemy kredytu, będzie zapobiegane.

Przepraszam: zapytajcie jeszcze raz dokładnie, czy możecie wpłacać cokolwiek na taryfę FX1 (o ile jest to aktualna taryfa).
Czasami zdarza się, że zlecenia pociągające są odrzucane, ale przelewy są akceptowane.

Na przykład praktycznie żadna kasa hipoteczna nie przyjmuje już zleceń bezgotówkowych na wysokooprocentowane stare umowy.
Przelewy - zależnie od kasy hipotecznej i ich (wyrozumiałego) podejścia (na przykład stawki oszczędnościowe dla premii budowlanej) - są jednak akceptowane.

Zasadniczo kasa hipoteczna chce otrzymywać pieniądze na konta oszczędnościowe, aby następnie wypłacać je z powrotem (dla spłacających bieżące zobowiązania) biorców kredytów hipotecznych.
Jeśli kasa hipoteczna nie chce już przyjmować wpłat na daną taryfę, z jakiegokolwiek powodu, to pewnie dość szybko ją zamknie....

O ile dobrze pamiętam, taryfę FX1 można wciąż objąć....

Myślałem: zanim klikniesz na odpowiedź - zadzwońtam ponownie....

Powiedziano mi, że (obecnie) nie ma ograniczeń dotyczących wpłat na taryfę FX1.
Wręcz przeciwnie: Wpłaty przyspieszają przydzielenie.

Cześć bobodda,

dzwoniłem do BHW.
Obecnie nie mogą mi zaoferować oszczędzania 4 promile telefonicznie.

W umowie jest napisane 124 € miesięcznie

Muszę złożyć swoje pytanie na piśmie do BHW.
Wymagam oszczędzania 4 promili kwoty kredytowej w wysokości 50.000 € = 200 € miesięcznie od 2017 roku!
A w razie potrzeby również zmniejszyć ponownie kwotę oszczędności.

List wychodzi dzisiaj pocztą do BHW.
Jestem ciekawy reakcji.

Pozdrowienia

Napisany przez bobodda
Cześć MArtin79HN !

W dużych firmach może zdarzyć się, że otrzymasz więcej odpowiedzi, jeśli zadasz pytania w różnych miejscach...

Chciałbym jeszcze raz podkreślić moją radę, aby odróżniać pomiędzy poleceniami zapłaty a wpłatami.

Istnieje ku temu powód: Gdy polecenie zapłaty już istnieje, BSKasse musiałaby po x latach uzasadnić, dlaczego teraz zatrzymuje to polecenie zapłaty.

Patrz temat starych umów. Płatności można po prostu zwrócić zgodnie z warunkami.

Sugeruję: zadzwoń do przedstawiciela BHW, któremu ufasz, i dowiedz się o taryfę, ponieważ myślisz o jej zawarciu.
Zapytaj szczególnie o możliwości wpłaty.

Jak już wspomniałem, otrzymałem odpowiedź: Wpłaty przyspieszają przydział. W tej chwili nie ma ograniczeń wpłat.
Oczywiście mogą się one pojawić w przyszłości...

Napisany przez NaTwoim13
Bez względu na to, czy to SEPA, czy obciążenie, kasy oszczędnościowe nie akceptują pieniędzy w ramach obrony przed oszczędnościami, jeśli ich nie chcą, to ich nie biorą i odpowiednio zatrzymują obciążenie lub zwracają wpłacone pieniądze.
Fakt, że poszczególne kasy oszczędnościowe nawet wbrew woli klientów wypowiadają i wypłacają umowy. Naturalnie można złożyć pozew - co niektórzy, między innymi organizacje konsumenckie, również robią - ale na początku jest się narażonym na samowolę kas oszczędnościowych.
Może źle Cię zrozumiałem - bobodda - ale podejście do tego skomplikowanego tematu poprzez przedstawiciela niewiele pomaga. Przede wszystkim nie jest to długoterminowe rozwiązanie, jeśli centrala postępuje inaczej, niż sugerował to przedstawiciel (czy to z nieświadomości czy z premedytacją z powodów taktycznych).

Napisany przez Shrikala J.
Wszystko zależy od tego, czy już spłaciłeś opłatę za zakończenie. Początkowo odbywa się to w pierwszych miesiącach poprzez twoje miesięczne raty. Dopiero potem zazwyczaj można otrzymać zawieszenie rat. Ponadto zależy to od wybranego przez ciebie taryfy w BSV. Ponadto na rynku budowlanym zaszły pewne zmiany, w wyniku których wiele istniejących taryf zostało zmienionych lub dostosowanych. Wiele starego taryfów obecnie również nie jest już dostępnych, co jednak nie oznacza, że te umowy są nieważne, ale może oznaczać, że taryfa została zmieniona. Dlatego po prostu zadzwoń do BHW i zapytaj.

Ponadto obecnie istnieje wiele innych kas oszczędnościowo-budowlanych, które oferują takie możliwości i realizują je bez zbędnych formalności. Przez przeniesienie istniejącej taryfy na jedną z innych lub zmianę kas oszczędnościowo-budowlanych, możesz otworzyć te opcje.

Napisany przez bobodda
Generalnie masz rację noelmaxim.

Niemniej jednak jestem pewien, że jedna z kas oszczędności mieszkaniowej akceptuje płatności przelewem na stare umowy do kwoty 1050 EUR, aby uniknąć stresu,
że klient nie może wpłacić swoich oszczędności dla uzyskania premii budowlanej.

Płatność stała. Bez problemu z obciążeniem (jest zawieszona przy alokacji) - przelew tak.

W tym zakresie istnieją różnice.

To, o co próbowałem zapytać, to czy BHW nie chce przyjmować obciążeń z wyższą kwotą (jak wspomniano, może to w przyszłości być złe dla Kasy Oszczędności Mieszkaniowej)
lub czy akceptuje przelewy.

Jeśli oprocentowanie 0,1% odsetek od salda stanowi dla Kasy Oszczędności Mieszkaniowej zbyt duży koszt, na pewno będzie ona odmawiać również przelewów.
Ryzyko jest oczywiście obecne.

Ale nie jesteśmy jeszcze w tej sytuacji, a taryfa nie została jeszcze sprzedana.

Spółdzielnia, w której każdy klient prywatny otrzymuje odsetki, gdy bierze pożyczkę, byłaby niewątpliwie interesująca.
Widzę wyspę i hamak.

To prawie musiałoby mieć miejsce, gdyż jeśli 0,1% byłoby zbyt wysoką ceną, aby szkodzić kolektywowi kas oszczędnościowych.
W końcu osoba prywatna powinna otrzymać ujemne oprocentowanie.

Podsumowując:

Martin79HN, proszę o potwierdzenie przez centralę, że możesz obecnie wpłacać (poprzez przelew), nie za pomocą bieżącego obciążenia,
ile chcesz. Oczywiście z zastrzeżeniem, że sytuacja ta może ulec zmianie.
Logicznie rzecz biorąc, zgodnie z warunkami, nie dotyczy to przyszłości...

Proszę o informację, jeśli otrzymasz jakieś wyniki.

Dziękuję !

Napisany przez uwehaensch

To zależy od tego, czy już spłaciłeś opłatę manipulacyjną. Początkowo odbywa się to w ciągu pierwszych miesięcy poprzez Twoje miesięczne raty. Dopiero potem zazwyczaj można uzyskać zawieszenie rat. Ponadto zależy to od wybranego typu umowy BSV. Ponadto na rynku budowlanym doszło do kilku zmian, gdzie wiele istniejących stawek zostało zmienionych lub dopasowanych. Wiele starych stawek obecnie również nie jest już dostępnych, ale nie oznacza to, że umowy te wszystkie są nieważne, ale może się zdarzyć, że stawka została zmieniona. Dlatego po prostu zadzwoń do BHW i zapytaj.

Ponadto, obecnie istnieje wiele innych kas oszczędności mieszkaniowej, które oferują takie możliwości i są łatwe w realizacji. Przez przeniesienie istniejącej stawki na jedną z innych stawek lub zmianę kasy mieszkaniowej, możesz otworzyć te opcje dla siebie.

Jakie banalne i czasami nonsensowne gadanie. Odgadnijmy więc, z jakim celem? Twój wywód na pewno nie pomoże pytającemu.

Napisany przez Daukind
[cytat=uwehaensch">
Co za banalne i częściowo bezsensowne plecenie. Zgadujemy, z jakim celem? Twoje wywody z pewnością nie pomagają pytającemu.
[/cytat]
Ależ proszę! Shakira napisała naprawdę fajny ebook!

Napisany przez BenniG

Generalnie masz rację noelmaxim.

Niemniej jednak jestem pewien, że kasjer oszczędnościowy akceptuje płatności przelewem na stare umowy do kwoty 1050 EUR, aby uniknąć stresu
związanego z tym, że klient nie może wpłacić swoich oszczędności, aby otrzymać premię mieszkaniową.

Ostatnio przelałem dwukrotnie po 2 000 € (na starą umowę), pierwsza wpłata była 9.6., a druga 20.7.
Po drugiej wpłacie okazało się, że zostało to odkryte, ale wciąż nie widać żadnych zwrotów online.
Byłoby warto spróbować, jakby to było, gdybym przelał czterokrotnie po 1 000 € ;-)

Cytat od bobodd

Martin79HN, proszę niech centrala potwierdzi, że obecnie możesz wpłacać (przelewem), nie za pomocą bieżącego obciążenia,
ile chcesz. Chętnie z zastrzeżeniem, że ta sytuacja może się zmienić.
Zgodnie z warunkami, oczywiście nie dotyczy to przyszłości...

Proszę, daj znać, jeśli uzyskasz jakiekolwiek wyniki.

Dziękuję!

Chce teraz wpłacać mniej.
Jeśli BHW zmieni swoje zdanie w 2017 roku i przestanie akceptować wyższe wpłaty, jego refinansowanie może być zagrożone, ponieważ nie otrzyma swojej umowy oszczędnościowej na czas.

Ale powinieneś już spróbować, aby BHW zmienił twój kontrakt na standardowe 0,4% miesięcznie.

Cześć BenniG,

rozumiesz mnie. :-)
Poprosiłem BHW o udzielenie mi 0,4% miesięcznie. (aby móc oszczędzać więcej!)
A wpłatę do końca roku utrzymam na poziomie 124 € miesięcznie.

Na szczęście mamy zabezpieczenie przed zmianą oprocentowania na 10 i 15 lat.
Niemniej jednak chciałbym wcześniej przekształcić 50t BHW, aby zrekompensować różnicę w stopie procentowej między 10 a 15 lat (o 1,6% więcej!)

Mamy kredyt preferencyjny na 10 lat z oprocentowaniem 0,75% i kolejne 5 lat z oprocentowaniem 2,35%.
W takim przypadku może mieć sens refinansowanie części kredytu preferencyjnego po 10 latach za pomocą umowy z BHW. (oprocentowanie - 1,25%)
kredyt preferencyjny ma spłatę 2%, ale brak możliwości dokonywania dodatkowych spłat. (ponad rok temu były to rewelacyjne warunki!)

Obecnie zajmuję się tematem kredytu mieszkaniowego / małego kredytu
aby pokryć dodatkowe koszty. Myślę, że lepiej będzie założyć nowy wątek.

W przypadku instalacji zewnętrznych, podjazdu, murów oporowych itp. można wydać naprawdę dużo pieniędzy.
Życzę miłego weekendu.
Liczę, że BHW odpowie w ciągu 1-2 tygodni.

Będę informował o dalszych krokach...

Napisany przez bobodda
Jeszcze raz krótko na temat wpłat jako (o wysokim oprocentowaniu) stare umowy.

Oczywiście miałem na myśli do maksymalnie 1050 EUR rocznie, a nie ciągłe przelewy.

Dziękuję za dobry komentarz. Przede wszystkim, kiedy ktoś cytuje kogoś innego, powinno się to zrobić poprawnie, moje imię to Shrikala. :-)

Odpowiedź pewnie zrozumie osoba, która pierwotnie zadała pytanie, jeśli tylko rzuci okiem na swój kontrakt. Oczywiście, pytanie z 2014 roku jest prawdopodobnie już przestarzałe i nieaktualne, ale dla wszystkich innych zainteresowanych tym tematem może stanowić małe wsparcie. Oczywiście nie da się ogarnąć całej problematyki w kilku zdaniach, nie mam tego zamiaru, ponieważ każdy przypadek jest wyjątkowy i powinien być dokładnie przeanalizowany indywidualnie. Dlatego dla każdego, kto później trafi na to forum, będzie to łatwe do zrozumienia, o ile już ma jakieś doświadczenie w finansach lub poważnie się nad nimi zastanowił.

Każdy wie, że gdy zawiera się umowę, to się jej dotrzymuje, a zmiany w umowie powinny być ustalone i najlepiej spisane z wyprzedzeniem. Co tutaj zapewne nie miało miejsca. Wiadomo, że dodatkowe wpłaty i wypowiedzenia umowy przed czasem można dokonać tylko po odrębnej umowie!!! - Co zazwyczaj niesie ze sobą również koszty dla klienta, takie jak znane wszystkim odszkodowanie za wcześniejszą spłatę. W zamian klient otrzymuje zniżki odsetkowe, jeśli dodatkowe wpłaty są akceptowane. - Jak się mówi, każda moneta ma dwie strony, gdy je zobaczy się po raz pierwszy, rozumie się, dlaczego przy tak błahych rzeczach trzeba wszystko ustalić z wyprzedzeniem.

A teraz przechodzimy do tematu taryfy: Jak w przypadku ubezpieczeń, tak samo w przypadku oszczędzania na cele mieszkaniowe istnieją taryfy. Niektóre taryfy oferują bardzo atrakcyjne oprocentowanie, ale mają za to pewne ograniczenia, takie jak brak możliwości dodatkowych wpłat, lub czyste taryfy oszczędnościowe, gdzie później nie ma gwarancji uzyskania kredytu, ale opcjonalnie może zostać przyznany w zależności od sytuacji rynkowej i to również w aktualnej stopie procentowej w momencie ubiegania się o kredyt. Taryfy zmieniają się wraz z rynkiem, czyli Martin 79HN mógłby teraz wypowiedzieć swoją umowę oszczędnościową do celów mieszkaniowych i przejść na inny taryfikator, lub nawet do innego towarzystwa oszczędnościowo-kredytowego, które pasowałoby do jego obecnej sytuacji życiowej, lub po prostu założyć drugą umowę oszczędnościową z czysto modernizacyjną taryfą. Innymi słowy, również tutaj można oszczędzać, ale suma oszczędnościowa jest mniejsza, warunki są bardziej elastyczne, można dokonywać wielokrotnych wypłat, pierwsza jednak dopiero po 3 latach itp., a można je potem wyrównać poprzez dodatkowe wpłaty. Można zawrzeć umowę o natychmiastowej wypłacie z maksymalną kwotą do oszczędności mieszkaniowych w wysokości 30 tys. EUR, bez konieczności posiadania kapitału własnego z góry, ale są one związane z konkretnym celem, czyli na cele modernizacyjne, zakup mebli itp. cele związane z mieszkaniem.

Najlepiej w takim przypadku skorzystać z kompleksowej porady niezależnych doradców. (:-)

Oczywiście, był to znowu zamaskowany marketing, a fora są popularne, ponieważ można dyskutować w prywatnym gronie na tematy, które uważa się za trudne do rozwiązania z profesjonalnego punktu widzenia, ponieważ istnieją konflikty interesów. - Jednak jeśli przywiąże się uwagę do tych wyjaśnień, szybko stanie się jasne, że kryje się za nimi coś więcej.

Miałem już kilku klientów, którzy popełniali ten sam błąd, i zamieściłem te wszystkie wskazówki w tym krótkim ebooku. Błędy, porady i wskazówki, jak unikać ich w przyszłości.

Myślę, że takie rzeczy powinny mieć swoje miejsce w takich forach. Zwłaszcza, że jest to za darmo! (:-) - Ale ebook bardziej zajmuje się finansowaniem niż oszczędzaniem na cele mieszkaniowe.

Cześć Martinie,

jak już wspomniałem w mojej odpowiedzi na BenniG, najprostszym rozwiązaniem byłoby wzięcie pożyczki natychmiastowej jako oszczędności na cele mieszkaniowe. Istnieje kilku dostawców oferujących różne warunki. Jeśli jesteś zainteresowany, mogę wysłać Ci ofertę. Po prostu wyślij mi e-mail na adres contact@financedice.de.

Chętnie również mogę przejrzeć Twój obecny kontrakt i sprawdzić, czy można w nim coś zmienić. - To jednak nie jest zagwarantowane.

Napisany przez mjh
Cześć,
moim zdaniem dość dużo dyskusji wokół pytania dotyczącego oszczędzania na BSV.
Podsumowując jeszcze raz krótko:

Standardowa składka dla wspomnianej taryfy to 4 promile (= 200 euro) miesięcznie. Na pewno jest to zawarte w umowie oszczędnościowej i BHW na pewno będzie to przynajmniej oczekiwać w przyszłości (tak jest również w przypadku starych umów).

Aktualna składka pobierana bezpośrednio z rachunku bankowego wynosi prawdopodobnie 124 euro (i prawdopodobnie została umownie ustalona przy składaniu wniosku). Nie można jej zmieniać telefonicznie (mandat SEPA musi być dostarczony na piśmie), dlatego też pracownica BHW stwierdziła, że zmiana musi nastąpić na piśmie.

Bausparkasse nie udzieli gwarancji na przyszłe dodatkowe wpłaty przewyższające standardową składkę. W przypadku wspomnianej taryfy aktualnie są one dopuszczalne.

Moim zdaniem wspomniana taryfa nadaje się do zabezpieczenia przed wzrostem stóp procentowych. W tej taryfie istnieje również wariant z oprocentowaniem kredytu w wysokości 2,35%, który przynosi korzyści dzięki znacznie mniejszym wpłatom własnym możliwe jest uzyskanie przydziału (wcześniej) (zmiana oprocentowania jest możliwa w każdej chwili podczas okresu oszczędzania).

W przypadku cesji BSV na rzecz wierzyciela kredytobiorcy należy pamiętać, że ewentualnie ustalono obowiązkową miesięczną składkę w wysokości 124 euro. Należy zatem przestrzegać tego minimalnego limitu, aby uniknąć problemów z wierzycielem kredytowym.

Cześć Shrikala,

ustaliliśmy solidne finansowanie budowy z zabezpieczeniem odsetek na co najmniej 15 lat. (Oprocentowanie stałe przez następne 10 lat wynosi około 1%, a od 10 do 15 lat oprocentowanie wynosi około 2%)
Wcześniej przeprowadzono konsultacje, a ja mocno (może za bardzo) zgłębiłem ten temat.

Mamy umowę oszczędnościowo-budowlaną BHW Dispo Maxx 2009 na kwotę 100 tys. euro, która jest w pełni wykorzystana i przynosi 1% odsetek rocznie.
Po zaciągnięciu kredytu mamy oprocentowanie w wysokości 1,90% w skali roku (ok. 50% środków na koniec okresu oszczędzania)
Cała miesięczna rata po przydziale wynosi tylko 350 euro. Przydział za około 9 lat!

Następnie w Alten Leipziger mamy umowę oszczędnościowo-budowlaną na 50 tys. euro (kredyt netto 30 tys. euro) z miesięczną wpłatą w wysokości 150 euro. Oprocentowanie odsetek wynosi 0,25%, a oprocentowanie kredytu 1,50% w skali roku. Umowa ta zostanie przydzielona za 9 1/2 roku. (Rata 300 euro miesięcznie)

Dodatkowo jest tam ta wspomniana wcześniej umowa na 50 tys. euro, którą faktycznie chciałbym doprowadzić do przydziału w ciągu 10 lat poprzez dodatkowe oszczędzanie. Zobaczymy, co na to BHW. (Również ok. 300 euro miesięcznie)

Zatem mamy zabezpieczenie na wypadek wzrostu stóp procentowych w postaci umów oszczędnościowo-budowlanych na łączną kwotę 200 tys. euro.
Dodatkowo mamy bez obciążeń mieszkanie, które możemy sprzedać,
a w ciągu 10/15 lat będziemy mieli wszystko w pełni zabezpieczone. (Wartość nieobciążonego mieszkania wynosi 120 tys. euro)

Dlatego nie rozważam zakupu kolejnej umowy oszczędnościowo-budowlanej.
Celem było i nadal jest utrzymanie obciążenia w ramach możliwości oraz być może za 15-20 lat całkowitego spłacenia długu związanego z domem.

W przyszłości, w naszym wieku, mamy możliwość wynajęcia górnego piętra w domu bez większych przeróbek za ok. 700-800 euro miesięcznie (ale dopiero za 25 lat)
Z trójką dzieci miejsce będzie potrzebne wcześniej!

Pozdrowienia

Martin

Cześć mjh,

czy jesteś z BHW? :-)
Czy napisałem to wyżej?
Bausparvertrag BHW 50t pierwotnie został przekazany tak samo jak większy 100t BHW do banku domowego
. Jednak przekazanie nowej umowy na 50t, mimo że nie ma jeszcze żadnego salda! (w przypadku 100t jest inaczej)

BHW potwierdziło mi, że nie ma przekazu dla tej umowy na 50t.
Mimo to będę nadal oszczędzać 124 € miesięcznie.
Być może od 2017 roku z dodatkową wpłatą, dopóki nie zostanie ona zwrócona, i 200 € miesięcznie.

Zgadzam się z Tobą, że jest zbyt wiele odpowiedzi na tak prosty temat.

Napisany przez NaTwoim13
Nie tylko wiele odpowiedzi na proste pytanie, ale też bardziej zamieszanie ze względu na indywidualne pytanie. Co możemy zrobić lepiej lub bardziej profesjonalnie niż odpowiedź, którą dostaniemy od centrali BHW, gdy do nich zadzwonimy? Odpowiedź nie może być bardziej konkretna i profesjonalna niż odpowiedź od BHW.

@Martin79HN

Ale zaczęło mi się nudzić i zastanawiałem się, dlaczego nie pojawił się nowy wątek dotyczący twojego już przedstawionego w niezliczonych wątkach finansowania.

Pozwól mi grzecznie zapytać, czy nie możesz sam sobie udzielić odpowiedzi, zwłaszcza w tym wątku, w którym wpadasz na pomysł, aby zadzwonić do centrali?

Podobnie z twoim wątkiem dotyczącym kredytu na modernizację. Wydawało mi się, że temat - już były 2 wątki tylko na tę odpowiedź od ciebie - dawno został załatwiony, sądzę, że sam możesz dojść do wniosku, że oferowany przez Ing.DiBa oprocentowanie z prostymi warunkami i przywilejami jest świetne.

Z drugiej strony, czułbym pewien brak, jeśli nie wiedziałbym, jaki jest stan twojego nastroju w związku z twoim - przypominając sobie prawie codziennie powtarzające się nowe wątki z okresu poszukiwania - drobiazgowo zaplanowanym budownictwem.

Napisany przez mjh
Cześć Martin79HN,

Po tym, jak odpowiedzi na Twoje pytania trochę odbiegły od tematu, postanowiłem ponownie przejrzeć Twoje punkty, a wspomniałeś o cesji BSV...

Nadpłata to sytuacja, gdy np. posiadasz plan oszczędnościowy budżetowy (BSV) w wysokości 100 tys. EUR i ustalono, że BSV zostanie przyznany przy 50% kwoty planu oszczędnościowego budżetowego (BSS), a gdy ta suma oszczędności 50% została już osiągnięta, ale nie chcesz zaciągać kredytu i nadal chcesz oszczędzać, aby pokryć przyszłe płatności odsetek. (Aktualnie wielu klientów korzysta z korzystnych warunków finansowania mieszkaniowego jako czystego planu oszczędnościowego, aby w obecnym okresie niskich stóp procentowych móc nadal korzystać z dobrych stóp oszczędnościowych.) - Ale to nie jest twój zamiar. Prawda?!!!

Tak, jak ja to zrozumiałem od ciebie, chodzi tylko o uzupełnienie braków w płatnościach. Prawda? Czyli, że osiągasz swoje 50% szybciej poprzez dodatkowe wpłaty. - To nie jest nadpłata!

To, czego chcesz, jest ogólnie możliwe, przynajmniej wiem, że BHW nie robi z tego problemu. Być może konsultanci telefoniczni, którym często brakuje takich informacji, mogą źle to zinterpretować i dlatego udzielać fałszywych informacji.

To jest moja ocena, chętnie mogę się temu bliżej przyjrzeć dla ciebie, ale potrzebuję od ciebie twojej umowy do wglądu i pełnomocnictwa od ciebie lub możesz wysłać nieformalny list do swojego opiekuna w BHW z prośbą o przekazanie mi informacji na temat umowy. Mój e-mail: contact@financedice.de

Napisany przez mjh
Tak ogólnie:

Uważam, że jest całkowicie w porządku i słuszne, gdy obok ogólnych wskazówek i porad niektórzy kompetentni doradcy również reklamują się, ponieważ tylko wtedy, gdy posiada się poza oficjalnymi kanałami wszystkie informacje i dokumenty dotyczące pewnego przedsięwzięcia, można podchodzić indywidualnie i pracować nad szczegółowymi propozycjami rozwiązań.

Jak można zauważyć po dacie mojego zarejestrowania, jestem tu aktywny od niedawna, ale już od dłuższego czasu czytelnik. Niestety, zaczynam odnosić wrażenie, że obecnie niektórzy (również nowi) uczestnicy starają się w dość łatwy sposób (tu możemy wpisać odpowiednie słowo ;-)) pozyskiwać klientów (i to jeszcze poprzez wątpliwej jakości wpisy). Moim zdaniem to dość poważne (i często z bardzo kompetentnymi wpisami) forum, jak dotąd, nie zasługuje na to.

Ale to oczywiście tylko moje osobiste zdanie...

Cześć Noelmaxim,

dziękuję za post.
Na razie trochę ograniczę swoje posty.
Po przeczytaniu wielu rzeczy i po przemyśleniach mogę powiedzieć, że masz pojęcie i doświadczenie.
Interesuję się finansami, ale jeszcze mi daleko do twojego poziomu wiedzy.
Moje poczucie spokoju jest teraz bardzo dobre, choć na budowie zawsze dzieje się coś nowego.
Masz rację, zadzwoniłem również do BHW i napisałem pismo.
Teraz muszę tylko czekać i zobaczyć, czy od 2017 roku będę mógł wpłacać 200 € na mały kredyt hipoteczny w BHW.
Warunki kredytu mieszkaniowego Ing Diba odkryłem sam, są świetne (szczególnie przy niewielkiej kwocie kredytu)
Wkrótce złożę tam wniosek kredytowy.
Nie chcę nowego kontraktu na kredyt hipoteczny ani przesuwania środków.
Niestety, może szybko pojawić się kolejna sytuacja awaryjna - sprzedaż mieszkania ojca. (Niejasne, czy matka po chorobie będzie mogła wrócić do domu! Wynik pobytu w szpitalu - domu opieki)
Życzę miłego weekendu.

Pozdrawiam
Marcin

Dziękuję za informację MJH

Oczywiście, jako osoba prywatna, wolałbym skonsultować swoje problemy na forum, z obawy przed tym, że ktoś zawodowo będzie chciał mnie oszukać. Dlatego forum jest dokładnie miejscem do sprawdzenia, kto jest tu wiarygodny, a kto nie, prawda? Tutaj nie jesteśmy sami i są inni, którzy mogą krzyczeć Uważaj, coś tu nie gra.

Sam wybrałem mój zawód, ponieważ chcę pomagać ludziom i uważam, że nie jest dobrze, kiedy niektórzy moi koledzy z branży wykorzystują niewiedzę klientów dla własnych korzyści. To jednak nie oznacza, że gdy wymagane jest indywidualne podejście, trzeba to robić publicznie, chyba że chcecie omówić wszystkie szczegóły publicznie ?! Dlatego oferuję zobaczyć to szczegółowo. Jak już pokazuje ten aktualny przypadek, pojawiło się kilka nieporozumień, które można wyjaśnić tylko poprzez osobisty kontakt. Jeśli w przypadku ponownego pytania przez Martina79N otrzymam odmowę, muszę dokładnie wiedzieć, o czym rozmawialiśmy i na jakich podstawach podjęto decyzję.

Jak słusznie zauważyłeś, problem można rozwiązać tylko wtedy, gdy przejdziemy do szczegółów.

Ostatecznie chodzi tutaj o rozwiązanie problemu, dlaczego więc nie skorzystać z pomocy, gdy jest nam ona oferowana za darmo. Jeśli szukacie forum, na których nie powinni być dopuszczeni profesjonaliści, można takie stworzyć z odpowiednimi wskazówkami. Nawiasem mówiąc, istnieją fora, które karzą zawodowców, którzy do nich przystępują. Ale ogólnie fora są przeznaczone do wymiany poglądów, bez względu na to, czy jest to między osobami prywatnymi czy prywatnymi i zawodowymi. Czy stajemy się niegodziwi, kiedy uczestniczymy w publicznych sesjach pytań i odpowiedzi?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata