Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Oszczędzanie na spłatę WHEN Bafög awansowy)

Napisany przez bling89
Cześć eksperci,

Jestem tu nowy i mam nadzieję, że możecie mi trochę pomóc. Zacznę swoje szkolenie na technika w formie zaocznej we wrześniu 2016 roku. Całość potrwa 4 lata, a koszty poniesie początkowo afbg, jak teraz się to przemianowane. Po 2 latach, po udanym ukończeniu, będę musiał spłacać długi w ratach. Oznacza to, że około 6 lat później będę musiał się zmierzyć z płaceniem. Mam już taki plan, aby teraz oszczędzać pieniądze, aby w momencie zapłaty całkowitej za 4-6 lat móc spłacić całą kwotę. Co byście mi doradzili? Wkład pieniężny na konto oszczędnościowe? Słyszałem, że płaci się 26 euro, a pracodawca dodaje 26 euro miesięcznie. Brzmi bardzo zachęcająco do oszczędzania. Ale później trzeba jeszcze zapłacić podatki. Nie znam się za bardzo na tym. Być może konto o stałym oprocentowaniu? Fundusze? Jeszcze lepiej byłoby otrzymać jakieś pieniądze z tego... Umówiłem się na spotkanie w Sparkasse, aby się dowiedzieć. Trochę jednak martwi mnie to, że bankierzy często myślą o swoim zysku i mogliby mnie oszukać. Jak Wy to robicie albo jakie doświadczenia udało Wam się zdobyć?

Z góry dziękuję za pomoc

z poważaniem, eddy

Napisany przez bobodda
Cześć Bling89,

Możesz otrzymać świadczenia do celów oszczędnościowych, jeśli jesteś zatrudniony.
(Albo pracodawca dobrowolnie płaci, albo zgodnie z układem zbiorowym pracy).

Otrzymujesz dodatkowo do wynagrodzenia brutto i musisz to opodatkować.

Więc pytanie brzmi, czy otrzymujesz pensję, czy dotację od państwa.

Co zrobić z pieniędzmi.

Najrozsądniej otworzyć jakiekolwiek konto oszczędnościowe lub rachunek oszczędnościowy, na który regularnie wpłacasz pieniądze.
Raczej spróbowałbym unikać wszelkich kosztów niż dążyć do uzyskania zysku.
Nie zaryzykowałbym z tymi pieniędzmi (np. również nie inwestowałbym w fundusze).

Nawet umowa oszczędnościowa - czasami wspaniały produkt - kosztuje tylko opłaty za jej zawarcie i ewentualne opłaty za prowadzenie konta.
Jeśli nie chcesz skorzystać z kredytu hipotecznego, to niewiele ci to daje.

Najwyżej uniemożliwia to łatwe dostanie się do tych pieniędzy, ponieważ musiałbyś zepsuć ten produkt.

Może to być zupełnie inna kwestia, jak zbudować bariery dla wewnętrznego leniwca.
Wtedy, oczywiście, tak małą jak to możliwe i odpowiednią.

Rachunek oszczędnościowy: nic nie kosztuje, a przynosi minimalne (właściwie zaniedbywalne) oprocentowanie.

Napisany przez bling89
W mojej firmie jest ktoś, kto również ma te korzyści finansowe.. Problem polega na tym, że nie jest on Niemcem i nie zrozumiał tego prawidłowo. Twierdzi, że w przypadku konieczności naprawy swojego samochodu może on od razu z niej skorzystać, ale wtedy traci odsetki i musi złożyć nowy wniosek o umowę. Jestem zwykłym pracownikiem w firmie zajmującej się produkcją metalową. Te 26 euro to również maksymalna kwota, jaką mogę zaoszczędzić miesięcznie.

Pozdrawiam

Napisany przez bling89

Witaj Bling89,

Pracownicze Plany Kapitałowe można otrzymać jeśli masz umowę o pracę.
(Albo pracodawca płaci dobrowolnie, albo zgodnie z układem zbiorowym pracy).

Dostajesz to dodatkowo do wynagrodzenia brutto i - jak poprawnie zauważyłeś - musisz to opodatkować.

Który bank poleciłby Pan? Słyszałem, że Sparkasse nie oferuje tak wysokich odsetek. Nie mogę też znaleźć porównania w Google.

Pozdrawiam,

Eddy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata