Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Przekazanie roszczeń o wynagrodzenie przy zaciąganiu kredytu ratalnego

Napisany przez goom
Dzień dobry,
mam przed sobą ofertę kredytu ratalnego od Barclaycard. Oferta wygląda bardzo korzystnie, zwłaszcza że mogę przenieść salda swoich kart kredytowych na ten kredyt i zaoszczędzić sporo na odsetkach.
Jednak jedna klauzula umowy kredytowej wzbudza moje wątpliwości. W sekcji Wymagane zabezpieczenia jest napisane: Cession of salary claims.
Rozumiem, co to oznacza - jeśli nie będę w stanie spłacić, mój wynagrodzenie może być zajęte. Po przeglądaniu internetu wygląda na to, że to zabezpieczenie jest praktycznie standardowe. Ale czy pracodawca nie dowie się o tym kredycie?
Czy lepiej zrezygnować z tego kredytu z tego powodu, czy można go bez obaw podpisać, ponieważ taka klauzula występuje również u innych dostawców?

Napisany przez bobodda
Cześć goom,

przy kredytach ratalnych zazwyczaj podpisuje się umowę o cesji wynagrodzenia w jakiś sposób.
Jak słusznie zauważyłeś, wynagrodzenie mogłoby zostać zajęte w przypadku opóźnienia w spłacie.

Dopóki spłacasz raty, twój pracodawca się tym nie przejmuje. Tylko wtedy, gdy wierzyciel musi faktycznie zająć.

Każdy współpracuje z firmami, które lubi.

Dla mnie w takich sprawach bardziej interesujące są czyste liczby.

Innymi słowy: Gdzie mogę dostać najtańszy kredyt przy tych samych warunkach!

Tego bym szukał.

Napisany przez goom
Ta kredyt jest jednym z najtańszych, według porównania kredytów online.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zgodnie z moją wiedzą, pracownicy nie otrzymują kredytu ratalnego bez zabezpieczeń.

Zabezpieczeniem dla pożyczkodawcy (banku) jest możliwość zajęcia roszczeń płacowych w przypadku zaległości w spłacie.

Jednak ta możliwość jest powszechna po stronie banku.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zgodnie z moją wiedzą, standardowo zawsze chce się cesję roszczeń płacowych, aby można je natychmiast zająć.

Chętnie również przy współporęczycielu, jeśli bank się zgodzi.

Napisany przez Lars04
Tak samo znam to tylko tak, że ktoś musi poręczyć za ciebie lub twoje konto zostanie zajęte, co z kolei nie oznacza, że w tym czasie nie otrzymujesz w ogóle wynagrodzenia. Idzie to poprzez tzw. konto P i tylko określona kwota może być zajęta. W zależności od wynagrodzenia i sytuacji życiowej (dzieci itp.)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata