Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Poszukuję taniego BSV

Napisany przez zzzZZZzzz
Cześć wszystkim,

szukam w 2026 roku umowy oszczędnościowo-kredytowej na kwotę 130.000 €, dzięki której mogę zabezpieczyć obecny poziom oprocentowania w możliwie jak najbardziej korzystny sposób.

Obecnie rozważam ofertę Wüstenrot Tarif D/Komfort z miesięcznym oszczędzaniem w wysokości 480 € przez 9 lat i 9 miesięcy, spłatą w wysokości 1.350 € oraz oprocentowaniem w wysokości 1% (efektywna stopa roczna 2,33%). Po ponownym przeglądzie koszty te wydają mi się jednak dość wysokie:

1% opłata manipulacyjna (1.300 €)0,1% opłata za wariant (130 €)rocznie 15 € opłata za prowadzenie konta, przez 15 lat (225 €)2% Agio (1.510 €)2.200 € odsetek

Czy moje wrażenie jest błędne, czy można znaleźć na rynku tańszy produkt?

Z góry dziękuję za wszelkie opinie i zalecenia.

Napisany przez uwehaensch
Nowe stawki Wüstenrot moim zdaniem nie przekonują.

Sprawdź i policz ofertę Starej Lipskiej Kasy Oszczędnościowo-Budowlanej. Jeśli możesz/chcesz udźwignąć wysoką zdolność kredytową, wówczas rozważ ofertę AL-Bau Finanz 1.5 z dodatkowym przydziałem.
Relatywnie niedrogi (suma kredytu budowlanego tylko 104 000 z dodatkowym przydziałem, więc tylko 1 040 euro AG, brak opłat za prowadzenie konta, brak agio), miesięcznie odkładaj 500 euro przez niecałe 10 lat, a następnie spłacaj niemal 1 000 euro miesięcznie przez 7 lat. kredyt z oprocentowaniem odsetek 1,5% i oprocentowaniem efektywnym 1,75%.

Podobnie jest w ofercie WohnbausparenPlus od BHW. Tutaj możesz wybrać dowolną kwotę spłaty.
Przy 10 promilach musiałbyś odkładać nieco ponad 500 euro przez 10 lat, a następnie płacić przez 4,5 roku 1 300 euro miesięcznie. kredyt miałby oprocentowanie odsetek w wysokości 1,25% (1,71% efektywnie). 1% AG i żadne inne opłaty.

Napisany przez bobodda
Wspaniała odpowiedź.

Inne możliwości (choć droższe, ale nie tak drastyczne jak przedstawiona oferta) to wydłużenie okresu spłaty (zmniejszenie raty)
lub zmniejszenie raty w okresie oszczędzania.

Efektywne stopy procentowe są dość wysokie. Szkoda, Wüstenrot....

Napisany przez wise
Debeka? Zmienna czas trwania oszczędzania do 15 lat i pożyczka oprocentowana na poziomie 1,4%, jeśli czas trwania pożyczki nie przekroczy 9 lat i 2 miesięcy.

Jedyny koszt:
Opłata za otwarcie 1% sumy kredytu budowlanego

Dla Twojego przypadku oznacza to: miesięczna składka 545,- € aż do 2026 roku, a następnie 838,- miesięczna rata przez 7 lat i 7 miesięcy.

Napisany przez Martin79HN
Cześć.

Mam BHW FX1 z kwotą kredytu hipotecznego w wysokości 50 000 euro. Oprocentowanie odsetek wynosi 1,25%, a oprocentowanie depozytu 0,10%.

Korzyścią w Alte Leipziger jest wyższe oprocentowanie depozytu, szybsza alokacja moim zdaniem, a prowizja za opłatę zamknięcia jest niższa. Dlatego polecam Ci tą opcję.

Ja osobiście wybrałbym na przykład sumę kredytu hipotecznego w wysokości 80 000 euro, a dzięki dodatkowej alokacji otrzymałbyś 100 000 euro. Pozostałe 30 000 euro oszczędzałbym, aby je od razu spłacić.
Najważniejsze jest jednak, aby umowa kredytowa została zrealizowana!

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez zzzZZZzzz
Dziękuję najpierw za wszystkie odpowiedzi, wygląda na to, że wiele rzeczy wygląda lepiej niż w przypadku Wüstenrot.

@AL-Baufinanz 1,5%; Do jakich warunków jest przypisane dodatkowe przydział? W jednym dokumencie AL nazywa to gwarantowany prawo do kredytu z dodatkowego przydziału, w warunkach znajduję następujące stwierdzenie:

Gwarantowane jest 50% sumy oszczędności budowlanych, nawet w przypadku przekroczenia minimalnego salda oszczędnościowego. kredyty do 75% sumy oszczędności budowlanych mogą być uzyskane poprzez dodatkowy przydział.

Muszą istnieć jakieś warunki, w przeciwnym razie każdy określiłby sumę oszczędności budowlanych o 20% niższą, a AL traciłaby na stałe 20% opłat za otwarcie. W ich kalkulatorze jest opcja Chcę skorzystać z dodatkowego przydziału. Dlaczego nie powinno się tego robić?

@BHW WohnbausparenPlus: Miałem to już na oku, ale tutaj wymagane oszczędności byłyby zbyt wysokie.

Napisany przez uwehaensch

@AL-Baufinanz 1,5%; Na jakich warunkach jest zależne rozszerzenie referencyjne?

W zasadzie nie ma specjalnych warunków. Zasadniczo masz rację - poprzez rozszerzenie referencyjne suma oszczędności na cele mieszkaniowej spada. Jednakże konieczne jest najpierw poradzenie sobie z wyraźnie wyższą spłatą przy zwiększeniu referencyjnym. Nie każdy może tego dokonać.

Napisany przez bobodda
Jeśli pożądana jest niska stopa oszczędzania, można również rozważyć ofertę Deutscher Ring:

317 EUR oszczędzania przez 10 lat, następnie 8 lat i 9 miesięcy 1000 EUR w ramach taryfy FT (jako przykład).
Jest to droższe w praktyce niż propozycje BHW i AL
(oprocentowanie nawet do 2,45% i opłata aktywacyjna 1,6%).

Zaleta lub alternatywa polega na tym, że zawsze jesteś zabezpieczony przed odsetkami, ale zdecydowanie mniejszym miesięcznym wypływem gotówki.

I 317 EUR zamiast 480 EUR to zdecydowanie duża różnica.

[Dzieci? Wohnriester - w razie wątpliwości korzystaj tylko z prawa do kredytu i nie zainfekowuj nimi nieruchomości... ? - również zmniejsza stopę oszczędzania...]

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli mają Państwo możliwość przeznaczenia umowy oszczędnościowej, nie ma alternatywy dla sygnału F60.

- 1% oprocentowanie oszczędności
- AG (1,6%) na 50% w porównaniu do sumy oszczędności w innych kasach, ponieważ suma oszczędności jest połową sumy wypłat (dodatkowa alokacja)
- 2% oprocentowanie kredytu
- 30% stopa oszczędzania, co prowadzi do ograniczenia maksymalnego kredytu do niskich wpłat

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata