Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mogę zrezygnować z Sparkasse VorsorgePlus, jeśli moje miejsce zamieszkania emerytalnego jest poza UE?

Napisany przez AsiaFee
Cześć wszystkim,

Od 2006 roku mam umowę ubezpieczenia Vorsorgeplus w Sparkasse. Aktualny stan: 2.400€ (zaokrąglone). Nie otrzymałem więcej niż 1-2€/r. w postaci dodatków... Teraz stoję przed decyzją o wypowiedzeniu umowy.

Planuję spędzić moją emeryturę lub Dom w późniejszym wieku w ojczyźnie (Azja), być może nawet wcześniej. Po dzisiejszych poszukiwaniach w internecie, muszę zwrócić państwowe dodatki i odsetki/podatki zarówno w przypadku wypowiedzenia umowy, jak i w przypadku emerytury w kraju spoza UE. Jeśli pozostałbym w UE, miałbym prawo do świadczenia emerytalnego Riester, jednak nie do państwowych dodatków. Czy dobrze zrozumiałem, że muszę zwrócić środki w każdym przypadku?

Nie byłoby lepiej zrezygnować TERAZ i zwrócić pieniądze, będąc dziećmi poniżej sześćdziesiątki? I kto mi powie, że dożyję do takiego wieku z takimi wszystkimi chorobami? Kiedy i ile bank wypłaciłby mi w przypadku natychmiastowego wypowiedzenia umowy? Co myślicie na ten temat?

Re: Czy mogę zrezygnować z Sparkasse VorsorgePlus, jeśli moje miejsce zamieszkania emerytalnego jest poza UE?

Napisany przez AsiaFee
Jeszcze jedno pytanie: co oznacza ta cena w informacji o VorsorgePlus: szkodliwe wykorzystanie/zmiana dostawcy ubezpieczenia na innego dostawcę 50,00 €?

Napisany przez 2titan1981
Jeśli nadal będziesz przyjeżdżać do Niemiec co 3 miesiące na 3 miesiące, będziesz mógł zachować stałe miejsce zamieszkania w Niemczech i w związku z tym nie będziesz musiał zwracać świadczeń itp. Jeśli pozostałbyś w UE, zachowałbyś korzyści z zasiłków i ulg podatkowych.
Poza UE, wydaje się, że konieczne będzie zwrot wszystkich zasiłków i ulg podatkowych.

Co teraz jest bardziej opłacalne, podpowie ci makler zajmujący się tym zawodowo, który będzie mógł dostosować Twoje zabezpieczenie emerytalne do Twoich życzeń.

Szkodliwym zastosowaniem jest rozwiązanie umowy dla uzyskania dostępu do pieniędzy lub zmiana na innego dostawcę, co wiąże się z opłatą w wysokości 50€

Napisany przez BenniG
Masz na razie tylko 10 do 20 € dodatków? W takim przypadku powinno być drugorzędne, czy zrobisz teraz czy później zwrot.

Napisany przez AsiaFee

Dotychczas otrzymałeś tylko 10 do 20 € dodatków? Powinno to być jednak drugorzędne, czy zwrócisz teraz czy później.

Przepraszam, było zbyt pochopnie pisane. W pierwszych latach dostawałem nie więcej niż 5€ rocznie.

Ostatni rozliczenie z 2015 r.: 30€ wsparcie państwowe + 26€ odsetki + 5€ premia = 61€.

Jeśli zakładam, że muszę zwrócić maksymalnie 61€ za każdy rok, to wynosi to 610€... + 50€ opłata za szkodliwe korzystanie + x € opłaty... Wewnętrznie już się liczę z tym, że stracę więcej niż połowę.
Ale lepiej teraz niż w podeszłym wieku czarno się tym denerwować.

To opłacane lekcje, które chętnie płacę za swoją lekkomyślność.

Napisany przez AsiaFee
Tutaj będę zupełnie szczerze, z chęcią zrezygnuję z 60€ bonusu rocznie, aby nie być wiązanym umową, która mnie zobowiązuje.

Ponadto dziedziczenie również nie jest dla mnie odpowiednie. Moi potencjalni spadkobiercy mieszkają w państwach spoza UE! I tylko małżonek może pełnić dziedziczenie w przypadku mojej śmierci PRZED fazą wypłaty i jeśli znajduje się on w UE. A ja również nie jestem zamężna. Jeśli zginę po fazie wypłaty, nikt nie odziedziczy... albo ktoś jeszcze musi dopłacić?

Miałam na myśli, że 10 lat temu byłam jeszcze wspaniała. Ale życie mnie zmieniło i nie chcę być kontrolowana przez umowę określającą, gdzie mam żyć i umrzeć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata