Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Prawo do wypowiedzenia umowy z powodu zmiany sposobu użytkowania pojazdu

Napisany przez andi98
Cześć wszystkim!

Mamy następującą sytuację: VW Passat ubezpieczony w direct-line, umowa przedłużona 4.7. Zgodnie z warunkami umowy żadna osoba poniżej 24. roku życia nie może prowadzić pojazdu.
Chcielibyśmy to jednak zmienić, ponieważ nasz syn (18 lat) właśnie otrzymał prawo jazdy.
Teraz direct-line chce zamiast obecnych 550 €/rok 2.100 €/rok, co jest dla nas zdecydowanie zbyt dużą kwotą, biorąc pod uwagę, że za te same usługi w innych firmach ubezpieczeniowych zapłacilibyśmy około 800 €.
Jednak umowa z direct-line obowiązuje do 4.7.2017. Dlatego przejrzałem umowę i znalazłem następujący punkt I.5.1:

Jeśli rodzaj i sposób użytkowania pojazdu ulegną zmianie, co spowoduje wzrost składki o więcej niż 10%, możesz wypowiedzieć umowę w ciągu miesiąca od otrzymania naszego powiadomienia, bez zachowania okresu wypowiedzenia.

Skonfrontowałem się z tym z direct-line na infolinii, ale powiedzieli mi, że nie dotyczy to naszej sytuacji.
Dlatego chciałbym zapytać Was, jako ekspertów, czy wiecie, na jakie przypadki ma zastosowanie to prawo do wypowiedzenia umowy? Zastanawialiśmy się też nad podniesieniem rocznego limitu kilometrów - ale nie wiemy, czy to spowoduje możliwość skorzystania z tego prawa.

Dziękuję i pozdrawiam,
Andi

Napisany przez Daukind
Sama klasa i sposób użytkowania pojazdu nie zmienią się. Przykładem tego może być sytuacja, gdy samochód prywatny staje się samochodem wynajmowanym, itp.

Napisany przez katalog49

Cześć wszystkim!

Oto sytuacja, która nas dotyczy: Volkswagen Passat ubezpieczony w direct-line, umowa odnowiona 4.7. Zgodnie z warunkami umowy żaden kierowca poniżej 24. roku życia nie może prowadzić pojazdu. Chcielibyśmy to jednak zmienić, ponieważ nasz syn (18 lat) właśnie zdał egzamin na prawo jazdy.
Teraz direct-line chce zamiast obecnych 550 €/rok 2.100 €/rok, co według nas jest zdecydowanie za drogie, bo za te same usługi w innych ubezpieczeniach zapłacilibyśmy około 800 €.
Nasza umowa z direct-line trwa jednak do 4.7.2017. Przejrzałem warunki umowy i w punkcie I.5.1 znalazłem następujące informacje:

Zadzwoniłem na infolinię direct-line w tej sprawie, ale powiedzieli mi, że to nie dotyczy naszego przypadku.
Dlatego chciałem zapytać Was, ekspertów, czy wiecie, jakie przypadki podlegają temu prawu do bezzwłocznego wypowiedzenia umowy? Rozważaliśmy już zwiększenie deklarowanej rocznej liczby kilometrów - ale nie wiem, czy to się pod to kwalifikuje.

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie,
Andi

Czy znalazłeś coś w warunkach umowy, co daje prawo do bezzwłocznego wypowiedzenia umowy w przypadku zmiany parametrów taryfowych (roczna liczba kilometrów, dodatkowi użytkownicy, itp.)? Na pewno nie w przypadku żadnego ubezpieczyciela.

Tutaj pojawia się znowu wada wybierania bezpośredniego ubezpieczyciela bez znajomości warunków umowy. Dobry makler/pośrednik zapyta, czy wkrótce będzie korzystał z samochodu jakieś dziecko. W związku z tym z wyroczą mądrości wybiera się ubezpieczyciela, który pobierze za to akceptowalne składki. Zawsze będzie drożej, ale u niektórych tylko umiarkowanie. DL nie chce mieć młodych kierowców na swoich pojazdach.

W przeciwnym razie zobacz odpowiedź od Daukind. To zmiany w celu użytkowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata