Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy konieczna jest ponowna legitymacja w banku?

Napisany przez xlarge
Cześć wszystkim,

około 10,5 roku temu zaciągnąłem kredyt hipoteczny (z identyfikacją listową), który w międzyczasie był w Hypothekenbank Frankfurt, a teraz dotarł do Commerzbank (przejścia firmującego banku).

Teraz ciągle otrzymuję listy, że muszę osobiście się z legitymacją tożsamości zgłosić w najbliższym oddziale banku.

Czy to naprawdę konieczne? Nie mam ochoty na wydarzenie sprzedażowe - co się stanie, jeśli się nie zgłoszę?

Napisany przez BenniG
Więc jeszcze raz, zrozumiałe. W początkach 2006 roku zaciągnąłeś kredyt hipoteczny w Commerzbanku, następnie zerwałeś z nimi współpracę i przeszedłeś do Hypothekenbanku, aby teraz powrócić do Commerzbanku.

Ponieważ być może w międzyczasie nie byłeś klientem, istnieje szansa, że bank skasował waszą dotychczasową relację i teraz jesteś dla nich jak czysta karta.
Jeśli nie umówisz się wcześniej na spotkanie, a po prostu pójdziesz do oddziału Commerzbanku, to moim zdaniem nie będą próbowali ci nic wmusić. Jeśli jednak tak się stanie, po prostu uprzejmie powiedz, że nie masz czasu.
Uważam jednak ogólnie trochę dziwnym, że bank zaakceptował cię jako klienta, mimo że jeszcze się nie zidentyfikowałeś.

Napisany przez Daukind
Przy fuzji, sprzedaży lub innym zdarzeniu, dokumenty potwierdzające tożsamość automatycznie przechodzą na nowego właściciela. Nie jestem prawnikiem, ale nie widzę podstawy prawnej dla konieczności ponownego potwierdzenia swojej tożsamości. Chyba że przepisy dotyczące wymogów w zakresie potwierdzania tożsamości zostały w międzyczasie zmienione.

Napisany przez xlarge
Dla tych, których to szczególnie interesuje:
https://de.wikipedia.org/wiki/Hypothekenbank_Frankfurt
kredyt zaciągnięty w 2005 roku w Eurohypoo, która później przekształciła się w Hypothekenbank Frankfurt, a następnie została wchłonięta przez Commerzbank.
Przedłużenie w Commerzbanku w 2015 roku.

W piśmie mowa jest o ogólnych obowiązkach staranności oraz wymaganiach prawnych.

Dotyczy to Ważne: Wymagana jest Państwa legitymacja.

Najpóźniej do 28.8.2016 - ale bez żadnych konsekwencji.

Na odwrocie napisano Specjalne warunki dla byłych klientów Hypothekenbank ...

Na dole jest jeszcze napisane Jeśli nie chcą Państwo otrzymywać naszych interesujących ofert w przyszłości, mogą Państwo w każdej chwili sprzeciwić się przetwarzaniu i wykorzystywaniu Państwa danych w celach reklamowych.

Napisany przez bobodda
Wygląda na to, że zawsze możemy sobie dużo życzyć....

Commerzbank potrzebuje naprawdę dużo pieniędzy

Można to przewidzieć, rzucając zainteresowane spojrzenie na długoterminowy wykres akcji:
Obecnie około 6% wartości z 1988 roku. Powiem tak: lepiej niż nic (dosłownie)

https://www.boerse.de/langfristchart/...k/DE000CBK1001

Ale na poważnie: poproszę o dokumenty tożsamości do Post-Ident.

Small problem solved

Nie, nie możemy ich przesłać, ponieważ... DLACZEGO???

Napisany przez bobodda

Cześć wszystkim,

Około 10,5 roku temu podpisałem umowę kredytową na budowę (z Postident), .....

Jeszcze raz i znowu w tej samej sprawie dla wszystkich czytelników:

Zgodnie z BGB 489 Abs. 2 każdy kredyt (dla klientów końcowych) może zostać wypowiedziany po 10 latach z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia.
... jeśli zdecydowałeś się na dłuższe zabezpieczenie odsetek.

Teraz przenieś swoje kredyty !!!

https://buergerliches-gesetzbuch.net/paragraph-489

Napisany przez NaTwoim13
Bobodda, ma to, Prolongation 2015.

Napisany przez bobodda
Dokładnie!!!

My oboje to wiemy. Ale być może nie wszyscy inni.

Musiałem się uśmiechnąć, gdy przeczytałem 10,5 roku.

Napisany przez 6Bankkaufmann
BGB Art. 489 - Decyduje data pełnej spłaty - Następnie 10 lat w przyszłość, a wypowiedzenie możliwe jest z okresem wypowiedzenia wynoszącym 6 miesięcy.

Napisany przez harald74
Otrzymałem również list, ale jestem tylko niechcianym byłym klientem. Dlatego jest to jednoznacznie SPAM/reklama. Wygląd listu wydaje mi się jednoznacznie spełniający znamiona czynu karalnego podstępu. Ponieważ Coba jest niestety przedsiębiorstwem państwowym (Uwaga dla Zachodnich: przedsiębiorstwo państwowe), Voßkuhle i spółka nie będą zainteresowani.
Gdybym był członkiem adwokatury, mimo to rozważyłbym podjęcie kroków prawnych.

Napisany przez florianmeier
Czy kiedykolwiek byłeś tam?

Moje podejrzenie to sprzedażowa impreza lub narzucenie rezygnacji z jakichkolwiek możliwości odstąpienia od umowy.

Napisany przez zong
Cześć,
zostałem również niechcący przeniesiony na Commerzbank ze względu na moje finansowanie przez EuroHypo i otrzymuję tę samą jednostronną korespondencję. Moje pożyczki mają jeszcze 2,5 roku do spłaty, niestety po bardzo niekorzystnych warunkach.
Nie jestem gotowy przeprowadzić tę legitymację i mam nadzieję, że bank będzie zmuszony do zerwania relacji biznesowej ze mną bez kary umownej, dzięki czemu będę mógł dokonać nowego finansowania lub spłacić pożyczkę z własnych środków. Jeśli coś jest wymagane zgodnie z korespondencją, a nie zostaje dostarczone/udzielone, to przecież w konsekwencji relacja z klientem nie powinna być możliwa. Czy myślę zbyt prosto, czy mogę pokładać jakąś nadzieję w tej sprawie?
Dziękuję za odpowiedź.
Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich myślicieli!

Napisany przez NaTwoim13
Założenie jest dobre, ale bank raczej zrezygnuje z potrzebnej dokumentacji niż da podstawę do prawa do specjalnego prawa do wypowiedzenia.

Jednak zobowiązanie terminowe na pewno też może być dla Ciebie korzystne. Przy wskaźniku obciążenia 80% możesz zapewnić sobie stałe oprocentowanie w wysokości obecnie 1,1-1,3% na 10 lat od daty spłaty.

Napisany przez zong
Dziękuję za szybką odpowiedź...
Pytanie brzmi jednak, czy bank może zrezygnować z tego wymaganego dokumentu. Mamy nowe i bardziej rygorystyczne przepisy dotyczące ochrony konsumenta, nowe wymogi dotyczące przejrzystości klienta. Procedury udowadniania i zapewniania bezpieczeństwa zostały zaostrzone. Jaki pracownik teraz może świadomie zrezygnować z kompletnych dokumentów? Co się dzieje z niezbędnym zaufaniem wzajemnym?
Prolongata z Commerzbank nie wchodzi w grę dla mnie. Wcześniej w tej banku nigdy nie otrzymałem korzystnych warunków podczas zapytań, a obsługa klienta pozostawiała wiele do życzenia. Po prostu nie jest to bank, któremu ufam...
Ale wracając do problemu. Czy ktoś zna konsekwencje, gdy nie zostanie spełniona prośba Commerzbank, albo co przewiduje w takim przypadku nowa unijna dyrektywa dotycząca kredytów mieszkaniowych?

Napisany przez NaTwoim13
Następnie nie stosuje się tego. CoBa nie będzie na tym nalegać, jeśli nie ma takiej potrzeby, nie będzie prawa do specjalnego prawa wypowiedzenia, ponieważ umowa nie zostanie naruszona, a jedynie będą musieli spełnić swój obowiązek współpracy - który jest umownie uzgodniony. WoKri nie ma w ogóle na to wpływu

Napisany przez zong
Ale chyba sama korespondencja ze strony CoBa stanowi już formę podstępu. Jak szanujący się bank może nakłaniać konsumenta do czegoś, nie ostrzegając go o ewentualnych konsekwencjach? W liście bardzo naciskano na konieczność zweryfikowania tożsamości... i ani słowa o skutkach niezastosowania się do tego. Takie formy korespondencji nie spełniają obowiązujących przepisów dotyczących ochrony konsumenta!

Napisany przez NaTwoim13
To, moim zdaniem, wynika z Państwa obowiązku współdziałania i jest uregulowane warunkami pożyczki.

Nie rozumiem również, dlaczego tak bardzo boją się Państwo tej legitymacji. Dlaczego nie chcą ją przekazać? Czy również w przypadku oprocentowania na poziomie 8% lub gdyby nie mieli Państwo zaległości w spłacie również by tak myśleli? Czy warunki się pogorszyły tylko dlatego, że teraz zamiast Eurohypo pojawia się Commerzbank w dokumentach?

Napisany przez zong
Mój partner biznesowy się zmienił. Nigdy nie zdecydowałbym się sam na zamknięcie umowy z CoBa, a mimo to teraz tam mam konto. Transakcje finansowe opierają się na zaufaniu. Czuję, że pisząc do CoBa nie zostałem poinformowany o wszystkich konsekwencjach... Dlaczego tak się robi? Mam z tym problem.

Napisany przez xlarge
najpóźniej do 26.8.2016 - a potem?
Dlaczego nie ma możliwości uwierzytelnienia online/Postident lub adresu e-mail do kontaktu?

Napisany przez BenniG
Ja ciebie rozumiem! Zum einen miałeś złe doświadczenia, a z drugiej strony obecnie dostępne są znacznie korzystniejsze kredyty - więc dlaczego nie skorzystać z okazji? Zastanawiam się również, dlaczego Commerzbank ufa Hypo w kwestii dokumentów umownych, ale nie w sprawie uwierzytelnienia tożsamości. Więc ja również po prostu zaczekałbym, co się wydarzy!

Napisany przez vision
Czy mogę to jeszcze raz podbić?

Dostałem te same pisma, ale od razu wyrzuciłem je do kosza. Jakie konsekwencje? Jak dotąd u mnie żadnych. A u was?

Napisany przez xlarge
Tutaj jeszcze nie dotarła żadna dalsza korespondencja - wygląda na to, że była to reklama.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata