- pt sie 05, 2016 11:00 am
Cześć,
potrzebuję kilku wskazówek dotyczących odpowiedniego podejścia.
Mieszkam razem z ojcem w domu składającym się z 2 mieszkań.
Dzięki spadkowi posiadam 1/4 udziału w tym domu, a ojciec 3/4.
Na Dom nałożona jest jeszcze hipoteka, ale nie jest to duża kwota.
Moi rodzeństwo posiada swoje własne nieruchomości i nie są zainteresowani dziedziczeniem domu.
Ponieważ ojciec z powodu problemów zdrowotnych nie jest już tak sprawny, chciałby on przekazać mi Dom.
Sam zaciągnąłem kredyt na przebudowę jednego mieszkania i planuję w przyszłości ponosić wszystkie koszty związane z naprawami domu.
Pozostały kredyt hipoteczny ma być spłacany przez mojego ojca, chciałbym go przejąć i spłacić.
Ponadto ma zostać ustanowione dożywotnie prawo do bezpłatnego mieszkania.
Co jest możliwe w tej sytuacji? Darowizna? Jak mogę przejąć długi?
Sprzedaż nieruchomości za kwotę równą otwartej kwocie długu? Jeśli zaciągnę nowy kredyt, aby spłacić pozostałe długi,
jesteśmy w stanie zaoszczędzić prawdopodobnie również odsetki.
Dziękuję z góry za wskazówki i rady.
potrzebuję kilku wskazówek dotyczących odpowiedniego podejścia.
Mieszkam razem z ojcem w domu składającym się z 2 mieszkań.
Dzięki spadkowi posiadam 1/4 udziału w tym domu, a ojciec 3/4.
Na Dom nałożona jest jeszcze hipoteka, ale nie jest to duża kwota.
Moi rodzeństwo posiada swoje własne nieruchomości i nie są zainteresowani dziedziczeniem domu.
Ponieważ ojciec z powodu problemów zdrowotnych nie jest już tak sprawny, chciałby on przekazać mi Dom.
Sam zaciągnąłem kredyt na przebudowę jednego mieszkania i planuję w przyszłości ponosić wszystkie koszty związane z naprawami domu.
Pozostały kredyt hipoteczny ma być spłacany przez mojego ojca, chciałbym go przejąć i spłacić.
Ponadto ma zostać ustanowione dożywotnie prawo do bezpłatnego mieszkania.
Co jest możliwe w tej sytuacji? Darowizna? Jak mogę przejąć długi?
Sprzedaż nieruchomości za kwotę równą otwartej kwocie długu? Jeśli zaciągnę nowy kredyt, aby spłacić pozostałe długi,
jesteśmy w stanie zaoszczędzić prawdopodobnie również odsetki.
Dziękuję z góry za wskazówki i rady.