- pt sie 05, 2016 6:20 pm
Cześć wszystkim,
jestem tutaj nowy, czytam od jakiegoś czasu i teraz mam potrzebę zadać swoje pierwsze pytanie / post. Dzisiaj otrzymaliśmy ofertę finansowania od firmy Dr. Klein dla naszej budowy, którą w jakiś dziwny sposób traktuję.
Koszty obiektu:
374k za działkę
351k za Dom
65k za koszty poboczne
>>790k koszty budowy. Koszty poboczne pokrywane są z kapitału własnego, co oznacza, że Dom i działka mają być finansowane kwotą 725k. Z mojego zrozumienia wynika, że to jest 100% finansowanie, prawda?
Otrzymana oferta finansowania od Dr. Klein:
- 725k suma kredytu
- 2,24% oprocentowanie efektywne
- 20 lat okres zapadalności odsetek
- Oprocentowanie kapitału początkowego 1,5% (roczne dodatkowe spłaty do 5% są możliwe, a zaplanowano powyżej 10k rocznie)
- 15k dodatkowej spłaty ustalonej na pierwsze dwa lata
- Partnerem finansowym jest Hypovereinsbank
Teraz to dziwne: jako dodatkowe warunki Dr. Klein poinformował mnie, że Hypo chciałaby zobaczyć umowę bausparvertrag:
- Wüstenrot D/P Premium
- 200k suma bausparsumme
- Minimalne saldo dości 40% BS
- Rata z kapitału i oprocentowanie co miesiąc 833,46 EUR
- Oprocentowanie kapitału 1,25%
- Pożądany termin wypłaty 01.09.2031
- 2k opłata za otwarcie
- 0,1% oprocentowanie salda
- Oszczędzanie 100 EUR miesięcznie przez pierwsze dwa lata, od trzeciego roku dodatkowo 6k rocznie
W tym konstrukcie pojawiają się dla mnie dwa pytania:
(1) Do czego służy ta umowa bausparvertrag? Wydaje mi się, że doradca Dr. Klein próbuje tutaj jedynie dorobić sobie dodatkową prowizję. Czy ja sam jestem przez to gorszej pozycji, czytaj? Przede wszystkim ze względu na kombinację niskich odsetek od salda i wpłacania do bausparera w wysokości 6k rocznie zamiast spłaty.
(2) Dlaczego nie uwzględnia się kredytu KfW 124? Moim obliczeniom wynika, że z KfW zapłaciłbym o prawie 20k mniej. (Założenia: roczna dodatkowa spłata 10k w pierwszych 10 latach, następnie 5k, refinansowanie na 2,5-krotność stopy procentowej)
Czy ktoś może mi to wyjaśnić..?
jestem tutaj nowy, czytam od jakiegoś czasu i teraz mam potrzebę zadać swoje pierwsze pytanie / post. Dzisiaj otrzymaliśmy ofertę finansowania od firmy Dr. Klein dla naszej budowy, którą w jakiś dziwny sposób traktuję.
Koszty obiektu:
374k za działkę
351k za Dom
65k za koszty poboczne
>>790k koszty budowy. Koszty poboczne pokrywane są z kapitału własnego, co oznacza, że Dom i działka mają być finansowane kwotą 725k. Z mojego zrozumienia wynika, że to jest 100% finansowanie, prawda?
Otrzymana oferta finansowania od Dr. Klein:
- 725k suma kredytu
- 2,24% oprocentowanie efektywne
- 20 lat okres zapadalności odsetek
- Oprocentowanie kapitału początkowego 1,5% (roczne dodatkowe spłaty do 5% są możliwe, a zaplanowano powyżej 10k rocznie)
- 15k dodatkowej spłaty ustalonej na pierwsze dwa lata
- Partnerem finansowym jest Hypovereinsbank
Teraz to dziwne: jako dodatkowe warunki Dr. Klein poinformował mnie, że Hypo chciałaby zobaczyć umowę bausparvertrag:
- Wüstenrot D/P Premium
- 200k suma bausparsumme
- Minimalne saldo dości 40% BS
- Rata z kapitału i oprocentowanie co miesiąc 833,46 EUR
- Oprocentowanie kapitału 1,25%
- Pożądany termin wypłaty 01.09.2031
- 2k opłata za otwarcie
- 0,1% oprocentowanie salda
- Oszczędzanie 100 EUR miesięcznie przez pierwsze dwa lata, od trzeciego roku dodatkowo 6k rocznie
W tym konstrukcie pojawiają się dla mnie dwa pytania:
(1) Do czego służy ta umowa bausparvertrag? Wydaje mi się, że doradca Dr. Klein próbuje tutaj jedynie dorobić sobie dodatkową prowizję. Czy ja sam jestem przez to gorszej pozycji, czytaj? Przede wszystkim ze względu na kombinację niskich odsetek od salda i wpłacania do bausparera w wysokości 6k rocznie zamiast spłaty.
(2) Dlaczego nie uwzględnia się kredytu KfW 124? Moim obliczeniom wynika, że z KfW zapłaciłbym o prawie 20k mniej. (Założenia: roczna dodatkowa spłata 10k w pierwszych 10 latach, następnie 5k, refinansowanie na 2,5-krotność stopy procentowej)
Czy ktoś może mi to wyjaśnić..?