Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania dotyczące wniosku o DSL.

Napisany przez Stateless
Cześć, dotychczas czytałem to forum głównie, ale teraz zarejestrowałem się, aby zadać własne pytanie.

Jesteśmy na etapie zakupu domu. Podczas porównywania online różnych finansistów, przypadkowo skontaktowaliśmy się z niezależnym doradcą finansowym (w budynku i pod logo jednego z dużych niemieckich banków). Doradził nam skorzystanie z oferty DSL Bank.

Oferta była bardzo dobra, lepsza niż ta oferowana przez mojego banku. Ponieważ zakup ten niestety odbywa się pod pewnym presją czasową, zdecydowaliśmy się skorzystać z korzystnej oferty DSL, chociaż sposób działania doradcy wydał mi się mało profesjonalny, choć sympatyczny. Wniosek do DSL został podpisany 26 sierpnia. Doszło do trochę dziwnej sytuacji z tym doradcą, ale nie będę się teraz na tym skupiał.

Na koniec tego tygodnia moje obecne bank zaoferował mi warunki na poziomie DSL, ale o wiele korzystniejsze (dotyczące m.in. możliwości dodatkowych wpłat). Dodatkowo, mam lepsze wrażenia ze strony mojego banku.

Postanowiłem być fair i powiadomić doradcę o nowych informacjach. W mojej pracy codziennie korzystam takiego kontaktu, aby zaproponować klientowi alternatywę. Jednak doradca ten był zły i obrażony, nie odpowiedział na moje pytania dotyczące odstąpienia od umowy i po prostu się rozłączył.

Dlatego skontaktowałem się telefonicznie z DSL Bank i tam znaleziono numer pożyczki pod moim nazwiskiem. Wniosek został złożony 1 sierpnia i jeszcze nie został rozpatrzony. Poproszono mnie o złożenie odstąpienia od wniosku poprzez faks do pana xy w DSL. Natychmiast to zrobiłem formularnie wczoraj, a następnie wysłałem faks poleconym listem.

Od wczoraj wieczorem nurtują mnie wątpliwości, czy sprawa została załatwiona czy nie. Zawsze mówi się, że te wnioski DSL Bank to tak naprawdę już (tylko z mojej strony) podpisana umowa. Czy muszę teraz martwić się, czy termin odstąpienia został zachowany, czy też umowa zostanie wysłana osobno?

Dziękuję za wskazówki, które pozwolą mi spokojnie spać lub przyniosą mi przynajmniej pewność.

Napisany przez bobodda
Cześć Stateless,

to powinno wystarczyć. Jeśli wniosek o pożyczkę zostanie zaakceptowany, DSL Bank powinien się jeszcze raz skontaktować.
Wówczas rozpocznie się dwutygodniowy okres na odstąpienie od umowy. W związku z tym wygląda na to, że jesteś bezpieczny.
Czy poprosiłeś o potwierdzenie na faksie?
W przeciwnym razie - jeśli chcesz czuć się pewniej - po prostu wyślij kolejny faks i poproś o potwierdzenie, że nie ma już żadnego wniosku o pożyczkę.

Ogólnie:

Budujesz/kupujesz Dom.
Zrób to, co uważasz za słuszne.
W tej sytuacji spełnienie czyjeś prośby lub bycie miłym nie jest naprawdę skuteczne.
Nie wiem, jaka jest Twoja banku.

Być może istnieją lepsze oferty.
Sprawdź to, jeśli to możliwe.

W rezultacie lojalność wobec banku domowego przynosi niewiele korzyści.

Dlaczego?

Wszystkie (publiczne) regulacje tak ograniczyły bankierów, że praktycznie nie mogą oni już niczego zrobić.
Mówiąc krótko: nawet jeśli Twój bankier jest Tobie przychylny: jego możliwości są dość ograniczone.

Oczywiście, jeśli jesteś klientem firmy i korzystasz z dużych linii kredytowych, sytuacja może wyglądać inaczej.

W końcu klient jest królem.
A ty nim jesteś.

Podaj tutaj swoje dane (oprocentowanie, okres kredytowania, spłata i dochód, wiek - lub konstrukcję).

Na pewno otrzymasz kilka odpowiedzi, które dadzą Ci dobre uczucie. Albo pokażą Ci drogę do bardziej korzystnej oferty, ewentualnie dla Ciebie
bardziej odpowiedniej.

Miłej niedzieli !

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Stateless, dla Ciebie jest jeszcze łatwiej.

Jeśli podpisałeś wniosek o pożyczkę w DSL Bank, dokumenty zostaną przesłane do banku.

Następnie - po zbadaniu dokumentów na miejscu przez bank - otrzymasz pisemne zezwolenie DSL Bank wraz z dokumentem finansowania, jeśli wszystko jest w porządku.

WTEDY masz bezproblemowe 14 dni na odstąpienie od umowy, aby nadal móc odwołać się od prośby o pożyczkę w DSL Bank.

Napisany przez Stateless
Dziękuję za odpowiedzi, więc nie muszę się martwić.
Życzę miłej niedzieli!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata