Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja w fundusze, czy zostałem właściwie doradzony?

Napisany przez Hollen
Cześć Forum Finansowe,

mam ważne pytanie. Kilka dni temu byłem na konsultacji finansowej, aby przenieść moje pieniądze z źle działającego funduszu Deka na nowe fundusze. Jednak w ofercie jest haczyk - wysokie koszty. Ponieważ w tej dziedzinie często oszukiwane są niezorientowane osoby, chciałbym zasięgnąć również innych, bardziej doświadczonych opinii. Chodzi ogólnie o sumę 18 000,00 euro.

Pieniądze mają być podzielone na różne fundusze zarówno zagraniczne, jak i niemieckie, po 10%. Rodzaj transakcji we wszystkich przypadkach to jednorazowa inwestycja.

Poniżej znajduje się oferta, którą otrzymałem:

Nazwa
ISIN
Opłata początkowa
Prowizja dystrybucyjna
Opłata za zarządzanie

Aktiv Strategie IV
DE000A0NAU78
69,23
32,18
1,4%

Mallegan C
FR0000292278
56,66
26,33
1,75%

Pictet Global Megatrend Select.P dy EUR
LU0386885296
85,71
39,84
2,4%

Pioneer Fd.Europ.Equ.Target Inv.A DA
LU0701926320
85,71
39,84
1,5%

Nordea 1 Europ.Value Fd.BP EUR
LU0064319337
85,71
39,84
1,5%

First Private Wealth B
DE000A0KFTH1
85,71
39,84
1,5%

Nordea 1 St.Return Fd.AP EUR
LU0255639139
85,71
39,84
1,5%

LOYS-GLOBAL L/S P
LU0720541993
85,71
39,84
0,25%

FvS SICAV Multiple Opprtunities R
LU0323578657
85,71
39,84
2,0%

smart invest Dividendum AR B
LU0255681925
89,95
41,83
1,25%

Są to zatem koszty natychmiastowe w wysokości około 1200 euro plus coroczne opłaty za zarządzanie. Mam nadzieję, że możecie udzielić mi dobrej drugiej opinii co do tej oferty. Mój największy problem polega na tym, że w dłuższej perspektywie potrzebuję najlepiej stałego partnera, który pomaga mi w sprawach finansowych. Nie jestem jednak pewien, czy konsultacja jest tego finansowego nakładu warta, przecież w końcu chodzi też o pomnożenie pieniędzy.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisany przez uwehaensch
DLACZEGO 1200 euro, wliczasz opłatę manipulacyjną, z której wymieniona część to prowizja dystrybutora, która nie jest dodatkowo naliczana. powinno to wynosić około 800 euro, wciąż dużo pieniędzy.
Tutaj prowizja została z maksymalizowana.

Aktywna Strategia IV: zbyt drogi i w ogóle nieprzekonujący fundusz mieszany
Magellan C: wart swojej ceny, zwłaszcza w długim okresie, moim zdaniem lepszy niż ETF na rynki wschodzące
Pictet Global Megatrend Select.P dy EUR: dobry, ale także drogi, hmnnn
Pioneer Fd.Europ.Equ.Target Inv.A DA: zbyt młody, zbyt drogi, nieprzekonujący
First Private Wealth B: w porządku jako uzupełnienie, ale - czy możesz zrozumieć Strategiefonds Multi-Asset-Strategie Makro defensiv Welt, bo tak się nazywa, 10% opłata za wyniki powyżej stopy Liboru to obłuda.
Nordea 1 St.Return Fd.AP EUR: nie tani, ale bardzo przekonujący w długim okresie, jeden z najlepszych funduszy mieszanych
LOYS-GLOBAL L/S P: nowsza odmiana globalnego funduszu akcji, może także iść na krótko, całkiem nowy i jak dotąd nieprzekonujący
FvS SICAV Multiple Opprtunities R: jeden z klasyków wśród funduszy mieszanych zorientowanych na akcje, obecnie bardzo duży i odpowiednio nieelastyczny, nadal dobry.
smart invest Dividendum AR B: drogi i w jakiś sposób niezbyt przekonujący fundusz mieszany, bardzo specyficzna strategia inwestycyjna (tak jak wszystkie smart inwestycje).

Dlaczego więc nie zainwestować w ETF na MSCI ACWI (nie na ogólnie lubiany MSCI World, który moim zdaniem jest zbyt obciążony akcjami z USA i z krajów rozwiniętych), do tego Magellan jako niezastąpiony, konserwatywny fundusz krajów rozwijających się oraz jeśli chodzi o fundusze mieszane, to Nordea Stable Return jest absolutnie najlepszym wyborem.
Następnie jeszcze ETF na Stoxx Europe 600 lub coś podobnego oraz fundusz dla rynków granicznych, tutaj jednak można nie wpłacać wszystkiego od razu, ponieważ są one już bardziej zmienne.

To byłaby, w skrócie myśląc, zdecydowanie lepsza i tańsza alternatywa. ETF-y są dobre i tanie dla rynków płynnych i rozwiniętych (świat, Europa, Azja, itp.). W przypadku rynków mniej rozwiniętych fundusze zarządzane mają wyraźne zalety.

Napisany przez 2Bolitho
Alternatywnie możesz samodzielnie podjąć działanie i np. zakupić ładny portfel inwestycyjny za pomocą strategii dywidendowej. Zalety: Koszty inwestycji 18 000 euro w 15 pozycji to około 1 200 euro, a około 150 euro (w zależności od banku prowadzącego rachunek) brak kosztów bieżących.

Dobre źródła informacji:
Blogi: https://www.rente-mit-dividende.de/, https://wachstumswerte.net/
Książka:
A coraz bardziej moje własne projekt: divipedia.de (jestem w trakcie budowy, ale codziennie jest lepsza)

Napisany przez Hollen
Dziękuję Wam obojgu, jeszcze raz dokładnie to sprawdzę i odniosę się tutaj ponownie. Odpowiedzi na pewno mi bardzo pomogły.

Napisany przez TomStach
Do poszukiwań odpowiednich funduszy bardzo pomógł mi narzędzie do porównywania produktów Fundacji Warentest... https://www.test.de/meintest/produktfinder/

Jest to baza danych, dzięki której możesz sprawdzić oferowane fundusze. Po prostu wpisz zapytanie i sprawdź...
Funkcje wyszukiwania są również bardzo dobre, dzięki czemu można znaleźć odpowiednią fundusz dla konkretnej strategii inwestycyjnej.
W ten sposób odpada prowizja dystrybucyjna. (Pomijając opłatę dla Fundacji Warentest i czas potrzebny na wprowadzenie się w temat)

Zawsze dobre oceny otrzymują: ETF-y - fundusze indeksowe.
Powody:
Indeks branżowy zazwyczaj radzi sobie lepiej niż zarządzane fundusze.
Ponadto są one znacznie tańsze, ponieważ nie wymagają zarządzania. Nie ma opłat dla menadżerów funduszy!!!

Napisany przez MagicMike
Cześć TomStach,

masz rację. Test Stiftung Warentest zdecydowanie warto sprawdzić.

Niestety kiedyś dałem się oszukać finansowemu drapieżnikowi zbyt naiwnie. Sprzedał mi od niefunkcjonujących funduszy po super świetne aktywne fundusze. Niestety

Dlatego moja dzisiejsza rada: Dokładnie przyjrzyj się, co kupujesz i co ci jest oferowane.

Pozdrowienia Mike

Napisany przez uwehaensch

W rezultacie prowizja dystrybucyjna zostanie uznana. (Nie zważając na opłatę dla Fundacji Warentest i czas potrzebny na zaznajomienie się z tematem)

Nie, ponieważ prowizja dystrybucyjna nie jest pobierana dodatkowo do opłaty emisyjnej, ale jest jej częścią.

Cytat autorstwa TomStach

Zawsze jest dobrze oceniany: ETF - Fundusze indeksowe.
Powody:
Indeks branżowy najczęściej ma lepszą stopę zwrotu niż zarządzane fundusze.
Ponadto są one znacznie tańsze, ponieważ nie wymagają zarządzania. Nie ma żadnych płatnych menedżerów funduszy!!!

Nie ma tu mowy o funduszach sektorowych, czy widzisz jakieś w tych wymienionych przez TE? Ponadto istnieje wiele zarządzanych funduszy, które mają lepsze wyniki niż fundusze indeksowe, nie trzeba szukać żadnych egzotycznych. Wystarczy porównać DWS Investa z ETF-em na DAX, na przykład na dłuższą metę, albo, co jeszcze bardziej oczywiste, fundusz Magellan z ETF-em na EM.

Tak, są dobre powody dla ETF-ów, ale są również wiele dobrych argumentów przeciw nim. ETF-y nie są panaceum, mimo że często twierdzą to osoby cierpiące na fobię opłat. Co jeszcze ważniejsze, ETF-y nie są bezobsługowe z definicji.

Napisany przez MagicMike
Po prostu porównaj DWS Investa z funduszem ETF DAX na dłuższą metę.

Porównujesz teraz jednak jabłka z gruszkami.

Po pierwsze, różnica w kursie w ciągu ostatnich 10 lat jest niewielka. Ponadto DWS Investa inwestuje nie tylko w akcje, ale także w świadectwa i kontrakty terminowe!

Ponadto przy czystym podejściu do kursu opłata emisyjna nie ma zastosowania. Jeśli zaczynam inwestować tylko 95% mojego majątku, rozwój kursu ulega znacznej zmianie - korzyść dla funduszu ETF DAX.

Pozdrawiam, Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata