Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Brak kapitału własnego - Młody, możliwa finansowanie?

Napisany przez basho
Cześć wszystkim!

Mam nadzieję, że nie macie dość tego tematu

Chodzi o to, że ja i moja dziewczyna chcemy po prostu zainwestować w coś własnego na przyszłość, zamiast płacić czynsz. Kwotę X za czynsz chcemy wykorzystać na ratę finansowania + koszty dodatkowe potencjalnego domu.

Jesteśmy jeszcze relatywnie młodzi - oboje mamy 25 lat. Mamy już 1 dziecko, a kolejne być może zaplanowane, o ile będziemy mogli mieszkaniowo się powiększyć.

Oboje pracujemy i mamy umowy na czas nieokreślony. Moja dziewczyna pracuje tylko na pół etatu.

Nasze obecne miesięczne dochody netto wynoszą 3400,00 €
(Jeśli miałoby pojawić się kolejne dziecko, dochody netto spadną do 3150,00 €)
Ponadto dochodzi jednorazowa premia w wysokości 1350,00 € oraz dodatek pogotowia w wysokości 125 € co 8 tygodni.
Zatrudnienie w sektorze publicznym - regularne podwyżki w ciągu lat.
(Choć nie są to ogromne sumy.)

Obecnie płacimy za czynsz 750,00 € ciepło, dodatkowo 100,00 € zaliczka na prąd.
Obecnie pozostaje otwarte finansowanie samochodowe w wysokości 16.000 €. Jest ono spłacane co miesiąc w wysokości 239,00 €
Poza tym nie mamy żadnych innych kredytów. Ponosimy tylko zwykłe koszty utrzymania.

Brakujący kapitał własny wynika z faktu, że do roku temu żaden z nas nie miał nawet myśli o zakupie nieruchomości. Mamy zaoszczędzone około 2000 euro. To praktycznie nic. Myśleliśmy o nieruchomości o wartości między 130.000 € a 160.000 €. Chcemy sfinansować maksymalnie 200.000 € i samodzielnie dużo zainwestować w remont domu. Nieruchomości znajdują się na wsi w naszej okolicy
i dość daleko na południe. Dlatego są tak tanie. Czasami naprawdę tutaj można trafić na okazje!

Teraz pytanie do specjalistów od finansowania nieruchomości tutaj - Czy jest to w ogóle realistyczne, czy powinniśmy najpierw zaoszczędzić własny kapitał? Jeśli tak, czy powinniśmy trzymać pieniądze na koncie czy zainwestować je w plan oszczędnościowy na zakup mieszkania?
Nie mamy także kosztów zakupu po stronie.

Będziemy wdzięczni za odpowiedź!

Napisany przez bobodda
Cześć basho,

interesująca sprawa.

Na początek zająłbym się dotacjami dla młodych rodzin. Zazwyczaj do 25 roku życia z jednym dzieckiem.
Lub też młodymi rodzinami z dwójką dzieci. To występuje praktycznie wszędzie.

Jest tam kredyt o korzystnych stopach procentowych - chodzi tutaj niewiele. Te kredyty inwestycyjne są uważane przez główne instytucje finansowe
za kapitał własnościowy. Dlaczego? Ponieważ tutaj nie ponoszą oni ryzyka (nie muszą).

Mają dwa negatywne punkty:

Po pierwsze, mają negatywny bilans. To nie jest mile widziane. Jeszcze niekoniecznie kryterium wykluczenia.
W ostatecznym rozrachunku (kiedy decyduje człowiek, a nie komputer), z pewnością liczy się również samochód.
Osoby podejmujące decyzję o kredycie są ludźmi: Gruby samochód na kredyt, brak gotówki w kieszeni i teraz jeszcze chcą finansować wielki Dom nie jest
szczególnie popularne. Takie wnioski często po prostu odrzuca się...

Po drugie, potrzebują finansowania o bardzo wysokim wskaźniku obciążenia hipotecznego.
Dom kosztuje cenę zakupu = 100% Teraz potrzebują Państwo około 5% na podatek od nabycia nieruchomości i 2% na notariusza. = 107%
Z pośrednikiem możliwe nawet 113%.

Oznacza to (cudownie) droższy Dom bez pośrednika zostanie łatwiej sfinansowany (i z lepszą stopą procentową), niż tani z pośrednikiem.
Jeśli mogą Państwo zrezygnować z pośrednika, byłoby to idealne.

Wszystko to oczywiście możliwe i istnieje wiele różnych wariantów i konstrukcji, dzięki którym można to znieść, ale z pewnością nie jest to
fantastyczne.

Państwa korzyścią jest to, że nawet słabe finansowanie w obecnym okresie niskich stóp procentowych nadal jest tanie.
Powiedziałbym z grubsza: 2,5% obecnie jest brutalnie drogie, ponieważ możliwe jest 1,3%, ale patrząc długoterminowo 2,5% nadal jest tanie.

I oczywiście lepsze niż wynajem...

Najpiękniejszy i najlepszy punkt, tutaj tkwi Państwa potencjał, to podejście z bardzo realistyczną wyceną.
Bez negatywnych punktów i z niewielkim kapitałem własnym mogliby Państwo (prawdopodobnie) sięgnąć znacznie wyżej.
Ale Państwo nie chcą. Bardzo dobre podejście!

Dla mnie kciuki w górę!

Byłoby mi miło pomóc Państwu znaleźć właściwą strukturę finansową i odpowiedniego partnera finansowego.

Jeszcze raz: Jutro rano od razu poszukajcie i skontaktujcie się z bankiem wspierającym.
To niestety czasem może potrwać....

Powodzenia!

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli dalsze informacje potwierdzą zasadność finansowania dla TE, to uzyskanie pozytywnej opinii kredytowej będzie możliwe tylko poprzez długoterminowy kredyt podrzędny (kapitał obcy finansowany). Należy wziąć pod uwagę istniejące kredyty. W rezultacie, duża część kredytów będzie znajdować się poza obszarem hipotekarnym w posiadaniu TE. Możliwe tak, ale czy sensowne - moim zdaniem tylko po uzyskaniu dodatkowych informacji i bliższego przyjrzenia się sytuacji finansowej.

- Czy możliwe jest kredyt pracodawcy?
- Czy możliwe jest przedstawienie zastępczych zabezpieczeń przez rodziców?
- W jakiej regionie ma się odbyć inwestycja?

@Obodda

Kredyt preferencyjny udzielany przez kraje nie będzie możliwy, ponieważ aktualnie jedynie IBB w Berlinie jest gotowa udostępnić środki bez wkładu własnego.

Napisany przez bobodda
... samemu remontować wiele w domu....

Być może tak w południowej części Berlina...

Ale dobry punkt. Dokładnie: kredyt podporządkowany to (konieczna) opcja i miałem na myśli warianty i konstrukcje.
Mogłem to dokładniej określić. Wybacz mi.

Jeszcze jeden brakował:

Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa - również była pytana. Można być fanem lub nie.

Krótkoterminowo jednak ma to niewielki sens. W perspektywie dwóch, trzech lat z niewielkimi ratami oszczędnościowymi raczej utrudnia to sprawę, ponieważ pieniądze nie są łatwo, szybko i/lub bezpłatnie dostępne. (i tak naprawdę jestem fanem...)

Dodatkowe wpłaty na kredyt samochodowy lub po prostu oszczędzaj na rachunku oszczędnościowym.

Dotacje od krajów...

Sam bym się przekonał, czy nie ma możliwości nawet bez kapitału własnego.

Tutaj na przykład

https://www.regensburg.de/rathaus/st...nwohnraum.html

... przynajmniej na pierwszy rzut oka nie wspomina się o posiadanych środkach własnych, ale o limitach dochodów.

Pytanie jest darmowe, a pozytywne poszukiwanie zmienia grę.

Napisany przez NaTwoim13
Myślę, że powinniśmy być w stanie to zrobić. Klient musi pokryć 15% kwalifikowalnych kosztów w EK. Ze względu na brak EK w Bayern LaBo, nie widzę możliwości uzyskania wsparcia finansowego.

Napisany przez basho
Dzień dobry!

Bardzo dziękuję za dotychczasowe szczere odpowiedzi i oceny.

pożyczka od pracodawcy nie jest możliwa,
Moi rodzice mają wystarczające zabezpieczenia, ale pytanie brzmi, czy mogliby być poręczycielami. Są gotowi również do tego, że powinniśmy oszczędzać na wkład własny przez najbliższe 5 lat. To w sumie nie jest złe podejście.

Jesteśmy z Badenii-Wirtembergii.

Napisany przez Martin79HN
Dzień dobry basho,

chciałbym sprawdzić opcję, czy rodzice/teściowie chcieliby i mogliby udostępnić Wam pewną sumę pieniędzy. (Może osiągnięto już granicę 15% kapitału własnego)

Suma pieniędzy np. 30.000 €
+ wkład własny 15.000 €
+ kredyt 200.000 € (uwzględniając zapas 10.000 €-20.000 €!)

Co do kredytu samochodowego, sugeruję rozważyć opcję spłacenia go lub zmiany na inny samochód.

Ewentualnie rodzice mogą pokryć raty kredytu samochodowego i dowód rejestracyjny pojazdu (jeśli nie jest w banku) przechodzi w ręce rodziców. kredyt wcześniej przeniesiony na np. rodziców/teściów.

Może warto rozważyć pozostanie w ramach 200.000 € jako kredytu. Wtedy zdarzyć się coś dzięki kredytowi z L-Banku Z15 Förderdarlehen. Zaleta: Cała kwota przez L-Bank, na najlepszych warunkach

Liczba niepełnoletnich dzieci w gospodarstwie domowym

Maksymalne kwoty brutto*kredytu*w euro

Kategoria obszaru geograficznego (1 dziecko)

1: 249.500 €
2: 219.500 €
3: 199.500 €

Informacje dostępne na L-Bank . de

Stuttgart to np. 1
bardzo wiejskie to 3

Warunki z dnia 05.08.2016
pierwsze 10 lat 0,75% oprocentowania (2% spłaty kapitału) kolejne 5 lat 1,65% oprocentowania (2% spłaty kapitału)
brak opłat za udostępnienie kredytu, brak dodatkowych spłat

Tabela obciążeń od L-Bank jest kluczowa! (Co mogę sobie pozwolić, jak wysoka może być rata kredytu!)
Koszty utrzymania są również obliczane na metr kwadratowy. (L-Bank ma bardzo surowe wytyczne i brak elastyczności.)

I uwaga np. Dom/mieszkanie nie może być zbyt duże! (mówię tu o maksymalnie 145 m2 powierzchni mieszkalnej przy 1 dziecku)

Ale wątpię, czy w Badenii-Wirtembergii za tę cenę można znaleźć Dom w dobrej lokalizacji wraz z kosztami remontu. Nie niemożliwe, ale znajdowanie odpowiedniego zajmie trochę czasu.

Uwaga, budowa domu zawsze wychodzi drożej niż się zakłada!

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, wtedy chodzi o L-Bank, a nie o LaBo. Ale z EK jest tak samo, 15% EK.

W innych przypadkach opisuje to Martin79HN - jako klient L-Bank - trafnie.

Napisany przez basho
Mamy zdecydowanie nie zamiar nabywać nowej nieruchomości, ani jej budować. Nasz limit, który sobie wyznaczyliśmy - jeśli kiedyś dojdzie do finansowania, wynosi 200 000 € (w tym koszty remontu). Dużą część kosztów prawdopodobnie stanowi materiał. Jestem wykwalifikowanym instalatorem, nie jestem niezręczny manualnie. Sprawy sanitarno-grzewcze nie powinny stanowić większego problemu. Problemy sądzę, że mogą pojawić się raczej przy nieszczelnościach. Na przykład dach czy mur. Ale jak mówi się ładnie... diabeł tkwi w szczegółach

Na pewno istnieją akceptowalne używane nieruchomości w Badenii-Wirtembergii. Połączenia autobusowe oraz infrastruktura są również dość dobre w okolicznych wioskach. Ale, jak już napisałeś, trzeba cierpliwości.

Tabela od Banku L nie dotyczy niestety nas, ponieważ chcemy nabyć używaną nieruchomość, więc znajdując się w kategorii obszaru 3, osiągamy kwotę 160 000 €. Ale rozumiem zasadę.

Jestem jednak zdecydowanie wdzięczny za dotychczasowe porady!

Ale jeśli teraz sam zbieram kapitał i na przykład nabywam nieruchomość dopiero za 5 lat, jak postępować najlepiej? Czy powinienem zaoszczędzone pieniądze zainwestować na zwykłym rachunku oszczędnościowym czy w oszczędnościowym planie mieszkaniowym, czy może w inny sposób? - Co do pożyczania pieniędzy od rodziny, relacje są dobre - ale jeśli chodzi o finanse, zdania są podzielone. Muszę również szczerze powiedzieć, że niezbyt komfortowo byłoby mi pożyczać od rodziny. Wolałbym od banku, co jednak pod względem odsetek byłoby gorszym rozwiązaniem, przypuszczam. Niemniej jednak oczywiście muszę zwrócić pożyczone pieniądze, co zmniejszałoby potem moją miesięczną ratę, którą mógłbym wziąć na kredyt główny. Koszty poboczne związane z domem musiałyby odpowiednio wzrosnąć...

To wszystko jest naprawdę skomplikowane, mam wrażenie, że kręcę się w kółko - czy ktoś może poszerzyć moją perspektywę?

Napisany przez bobodda
Niestety wszystko jest bardzo skomplikowane... zawsze skomplikowane...

Nie można mieć pewności, że po 5 latach środowisko oprocentowania będzie nadal tak dobre jak obecnie (na historycznych minimach). Planowanie oszczędzania kapitału własnego na 5 lat ma sens.

Jeśli stopy procentowe wzrosną na przykład tylko o 2 procent, wiele dobrych intencji znowu przepadnie...

(200 000 kredyt, 2 % więcej odsetek = 4000 rocznie = 333 więcej odsetek miesięcznie - to tylko szacunki, nie jest to dokładne obliczenie)

Być może nieruchomości staną się ponownie nieco tańsze, może też nie (ceny są mocno napędzane również przez popyt, nie TYLKO przez odsetki).

Bardzo trudne.

Pomysł Martina79HN, aby wymienić samochód, wydaje mi się bardzo interesujący i godny przemyślenia. Jeśli uda się wyjść z długów (w dużej mierze), wygląda to od razu trochę lepiej.

Osobiście zajmuję się bardzo intensywnie rynkami finansowymi (w tym również odsetkami) od ponad 25 lat i moje zdanie jest jasne: jeśli teraz, to teraz! Być może napotkam trudności teraz, ale za kilka lat może zabraknąć okazji ze względu na odsetki.

Trudno znaleźć wykresy długoterminowe, które nie pochodzą od konkretnego dostawcy:

Tu jest przykład - chociaż jesteśmy teraz jeszcze niżi niż bardzo bardziej po prawej w tej chwili.

https://www.windsurf-schmidt.de/hypzins1.htm

... aby obrazowo utrwalić moje zdanie.

Przy okazji - każdy powinien zadać sobie pytanie, jak ważne jest na tym poziomie wykrzesać jak najwięcej.

Trochę droższa refinansacja? No i co? Niskie odsetki do pełnej spłaty bez konieczności refinansowania...

5 lat:

... może zacząć stawać się sensownym rozpoczęcie umowy oszczędnościowej. Zależy to od tego, jak dużo miesięcznie można zaoszczędzić.

Prawdopodobnie ma sens Wohnriester. Piszą Państwo, że dziewczyna pracuje tylko na pół etatu. Niskie zarobki --> aktualnie możliwe wsparcie w wysokości 454 EUR rocznie za niewielki wkład. Jeśli pojawi się kolejne dziecko: prawdopodobnie 754 EUR wsparcia za 60 EUR rocznie. To nie pokryje kosztów domu, ale to jeden z wielu drobnych elementów, które mogą poprawić sytuację...

Rodzina:

Pożyczanie pieniędzy od innych osób zawsze jest trudne. Dobrze, jeśli się tego unika... Trzeba z dużą ostrożnością podchodzić do tej opcji, ale rodzina może pomóc w inny sposób. Jeśli rodzina posiada nieruchomości bez obciążeń, można przekazać część hipoteki. (BARDZO OSTROŻNIE WYKORZYSTYWAJ RĄD!) Wtedy rodzinie nie jest bezpośrednio dłużnikiem, a jedynie zastawcą. Oczywiście, jeśli wszystko pójdzie źle i zbankrutujesz, w końcu rodzinę można będzie rozliczyć. Więc trzeba postępować ostrożnie... Ale takie wsparcie może kompletnie zmienić finansowanie:

Krótka anegdota:

Ojciec z córką chcą u mnie sfinansować i w rozmowie (z przyjacielem córki).

Nie, nie chcemy pomocy od rodziców.

Nie, dzieci same powinny sobie poradzić.

Mój pomysł: niewielka hipoteka na domu taty (chyba było to 40 tys. EUR) --> w pierwszych 10 latach oszczędzono prawie 40 000 EUR odsetek...

Tata bardzo szybko zmienił zdanie...

Napisany przez basho
Mogę odłożyć 500,00 € miesięcznie bez problemu.

Pomysł z samochodem ma sens, ale na obecną chwilę niestety nie wchodzi w grę.

Postaram się dowiedzieć więcej na temat oszczędzania budowlanego i Riester.

Dotychczas dziękuję za odpowiedzi!

Napisany przez hoehlenbewohner
Niemniej jednak nie można zapominać o tym, że obecne stopy procentowe równe 0 idą w parze ze wzrostem cen nieruchomości w pożądanych lokalizacjach. Wzrosty powyżej 50% w ciągu ostatnich kilku lat nie są wyjątkiem.
Gdy stopy procentowe za 5 lat ponownie wzrosną do 5%, ceny będą wyglądały zupełnie inaczej.
Sytuacja na rynku przymusowych licytacji z powodu niespłacanych kredytów w takiej konfiguracji prawdopodobnie będzie znacząca.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Hoehlenbewohner, system finansowy jest tak chory, że w ciągu 5 lat możliwe jest, że stopy procentowe wyniosą MINUS 5%.

Oczywiście, masz rację. Chciałem tylko przeciwstawić się teorii teraz albo nigdy.

Napisany przez NaTwoim13
@hoehlenbewohner

Kiedy dochodzi do licytacji komorniczej, co musi się wydarzyć, jaki wpływ mają - przy obecnych niskich stawkach - zawyżone ceny nieruchomości na to, że dochodzi do licytacji komorniczej?

Jeśli ceny nieruchomości podwajają się (czego nigdzie nie mogę przeczytać i czego nie potwierdzają żadne statystyki), to w tym samym czasie o połowę zmniejszają się stopy procentowe. Zakładając, że konsumenci kupują nieruchomości, które im się podobają i w których chcą mieszkać całe życie, cena sprzedaży odgrywa drugorzędne znaczenie, a odczuwana korzyść (oczywiście wraz z wynikającymi z tego kosztami bieżącymi) odgrywa decydującą rolę. I na dwukrotnie wyższą cenę nieruchomości początkowo płacę mniej procentów niż na połowę niż dziesięć lat temu. Jaka jest alternatywa dla wartości rzeczowej, dla emerytalnego posiadania nieruchomości? Płacenie czynszu, ponieważ nieruchomości są zbyt drogie? Możliwe, że wzrostowi inflacji mogą przeciwdziałać podwyżki stóp procentowych, co obecnie jest raczej mało prawdopodobne. Jednak wraz ze wzrostem inflacji przynajmniej nie towarzyszy temu utrata wartości - ponieważ jest to wartość majątkowa, a nie pieniężna. Jeśli popyt na nieruchomości spada (co również nie jest widoczne w sytuacji na rynku mieszkaniowym i błędnym planowaniu budownictwa mieszkaniowego w Niemczech) i cena nieruchomości spada, wówczas użyłem wartości użytkowej/wartosci mieszkania przy niskich płatnościach procentowych i przede wszystkim nie spłaciłem niewłaściwej hipoteki, czyli tej, od wynajmującego!

Z przemyślanym, mądrym i indywidualnym finansowaniem nieruchomości, dopasowanym do potrzeb i sytuacji finansowej, uwzględniając ewentualności, gadanie o licytacji komorniczej i zbędne panikowanie w związku z tym nie powinno być powodem do dalszego nabywania nieruchomości.

Czy naprawdę muszę to wyjaśniać?
Sądzę, że większości czytelników jest znana sytuacja prowadząca do licytacji komorniczej.
Mówienie o podwojeniu cen nigdzie nie padło (50% wzrostu odpowiada wzrostowi o połowę), ale być może w niektórych miejscach tak właśnie było.
Oczywiście, w obecnym czasie również można stworzyć rozsądne, przemyślane i długoterminowe finansowanie, nikt nie kwestionuje tego.
Niemniej jednak, nie uważam obecnie za idealny moment, aby nabyć nieruchomość do własnego użytku w atrakcyjnej lokalizacji.
Nadmierne przegrzanie rynku często niweluje przestrzeń stworzoną przez tanie pieniądze.
Jeśli obecnie płacę 700 000 € za Dom bliźniaczy przy oprocentowaniu 2%, który 5 lat temu mógłbym sfinansować za 400 000 € z oprocentowaniem 4-5%, nie widzę korzyści, jest wręcz odwrotnie.
Oczywiście istnieją alternatywy dla inwestycji w nieruchomości, czy to prawdziwe złoto czy akcje.

Napisany przez NaTwoim13
Znam te podwyżki cen - moim zdaniem zupełnie przesadzone - z 400 000 euro na 700 000 euro i nie widzę takich, jeśli nawet, to tylko sporadycznie i z zrozumiałymi uzasadnieniami. Myślę też, że dotyczy to nie większości nieruchomości do nabycia i wchodzących w grę. Ach tak, inwestować w złoto i akcje oraz wynajmować mieszkanie. No dobrze.

Tutaj jako przykład podaję maksymalnie średnio interesującą metropolię Mannheim. W 2011 roku średnio płaciło się 2.282,27 € za metr kwadratowy w mieszkaniu o powierzchni 100 m². Dzisiaj wartość ta wynosi 3.343,20 €. To wzrost o 46,5% w ciągu pięciu lat. Wartość dla Monachium wynosi zresztą 74,4%, a dla Stuttgartu aż 86,8%. Źródło: https://www.wohnungsboerse.net/immobi...e-Mannheim/586 oparte na indeksie nieruchomości IMX z Immobilienscout24. Ten rozwój cen w ogóle nie pasuje do rozwoju dochodów. Dla mnie to bańka.

Napisany przez NaTwoim13
Dlatego moja wypowiedź nie dotyczy głównie tego, ale raczej tego, że rozwój cen nie musi prowadzić do przymusowych licytacji i że może towarzyszyć mu niskie stopy procentowe. Te właśnie niskie stopy procentowe - jeśli są mądrze wykorzystywane - mogą zminimalizować ryzyko przymusowych licytacji lub niekoniecznie muszą prowadzić do wzrostu liczby przymusowych licytacji, ponieważ wyższe ceny mogą być również tańsze do sfinansowania.
Finansowane planowo, bezcelowo i niemądrze 10 lat temu, prowadzi do trzeciorzędnej wartości tak samo jak dzisiaj. Mniej ze względu na rozwój stóp procentowych, bardziej dlatego, że być może na początku nie było na to wystarczających środków, albo też przeszacowano bądź nie uwzględniono sytuacji zawodowej i zdrowotnej, choć trudno jest wszystko przewidzieć.
Do przymusowej licytacji dochodzi przy niezmienionych - historycznie niskich - stopach procentowych (przy planowym finansowaniu) nie z powodu wzrostu lub spadku cen nieruchomości ani z powodu zbyt wysokich cen zakupu, ale z powodu braku zdolności obsługi kapitału, niezależnie od przyczyn tego braku. Jeśli zdolność obsługi kapitału jest niewielka, bez względu na to, czy to było 10 lat temu czy dzisiaj, zawsze prowadzi to do problemów. Jeśli drogo kupisz, zrekompensujesz to niskimi stopami procentowymi, abyś mógł obsłużyć ratę, uwzględnisz wiele kwestii, rezerwy, wówczas sama przepłacalność zakupu nie doprowadzi do przymusowej licytacji.
Mówiąc krótko, nie wszystko może być przewidziane i uwzględnione, zawsze istnieją ryzyka, ale ważne jest, aby je kontrolować, poruszać, uwzględniać i oceniać. Należy rozważyć sytuację, w której znajduje się kupujący nieruchomości, ocenić cenę zakupu i znaleźć odpowiednią, pozornie zdrową stopę procentową i spłatę. Wtedy zakup droższej nieruchomości na razie nie będzie miał szans, a jak będą się rozwijać zarobki i pensje, jak również ceny nieruchomości i ich zrównoważoność, to wszystko jeszcze trzeba wyjaśnić. Tylko stopa procentowa może być zabezpieczona na cały okres kredytu jak opłata czynszowa, obecnie na historycznie niskim poziomie.

Napisany przez nexttry

...
Ach tak, inwestować w złoto i akcje i wynajmować mieszkanie. Cóż, w takim razie.

Z czysto ekonomicznego punktu widzenia dla większości jest to lepszy wybór. Nieruchomości mają niesamowicie niski zwrot realny (Dom jednorodzinny często ma nawet ujemny), przy niesamowicie dużym ryzyku skupionym (w przypadku pojedynczej nieruchomości, posiadając 20 sztuk zdywersyfikowanych znacznie redukuje się ryzyko - co dotyczy typowego nabywcy domu jednorodzinnego). Szeroko zdywersyfikowany portfel akcji ma znacznie wyższy zwrot realny przy maksymalnie takiej samej zmienności -> Po X latach osoba wynajmująca Dom będzie miała się lepiej niż osoba kupująca ten sam Dom. Przy zakupie zazwyczaj nie uwzględnia się wszystkich kosztów, takich jak niepodlegające przeniesieniu koszty poboczne, rezerwy na utrzymanie, oprocentowanie niewykorzystanego kapitału itp.
Muszę być jednak sprawiedliwy: także ja zdecydowałem się na Dom, ale nie dlatego, że sądzę, że finansowo mi to lepiej pójdzie, to decyzja ZA jakością życia, możliwością robienia tego, co chcę itp. Dla mnie mój Dom to konsumpcja, mniej inwestycja (bądź jest to tylko składowa mojego zabezpieczenia).

Gdzie zgadzam się z noelmaxim: Wspomniane wzrosty cen o >50% oczywiście nie są średnią w całych Niemczech, ale są przypisane niektórym regionom. Czy to będzie trwać dalej czy nie, to się okaże. Stopa procentowa może też spaść poniżej zera, zero nie jest granicą (patrz niemieckie obligacje skarbowe czy stopa procentowa między bankami). Na przykładzie Japonii można również zaobserwować, jak długo taki okres stopy procentowej/recesji może trwać. Czy teraz jest dobrym czy złym momentem na zakup... cóż, czyste wróżenie. W porównaniu z wieloma innymi krajami ceny nieruchomości w Niemczech w stosunku do wynagrodzenia są nadal niskie (zajrzyjcie do metropolii naszych sąsiadów, w Monachium można jeszcze upolować okazję...). Jest tam nawet sporo miejsca do wzrostu. To może być bańka, ja nie wierzę.

Tutaj się z tobą całkowicie zgadzam, wszystko poprawnie.
Niemniej jednak zarówno ty, jak i ja wiemy, że nawet obecnie udzielane są finansowania w wysokości 110% z odsetkami w wysokości 1%, ostrą kontrolą budżetową i okresem spłaty 10 lat. Możliwe jest uzyskanie tych finansowań wyłącznie dzięki niskim stopom procentowym.
Umiarkowane podwyższenie oprocentowania do 4% za 10 lat praktycznie zawsze prowadzi do wymuszonej sprzedaży nieruchomości, każdy może to sobie obliczyć.

Gdziekolwiek jestem w noelmaxim: Wspomniane wzrosty cen powyżej 50% dotyczą oczywiście nie średniej krajowej w Niemczech, ale kilku regionów.

Średnia dla Niemiec wynosi według ich danych 46,1%.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, ale nie chodziło o za i przeciw inwestycji w nieruchomości.

Nie potrafię sobie wyobrazić udanej, kompleksowej strategii inwestycyjnej związanej z opłatami czynszowymi. To już za daleko prowadzi, jak również zauważasz, posiadanie przynosi również wartości niematerialne. Co mi pomaga największy depozyt akcji, złoto w wynajętej piwnicy, jeśli ktoś mi narzuca, jak mam mieszkać, kiedy coś zostanie zmienione, ktoś może mnie z dnia na dzień zmusić do opuszczenia swojego domu/otoczenia. Bycie zależnym. Nie, to nie może być to i zobaczymy, dokąd jeszcze pójdą ceny najmu - częściowo za ruiny - o ile nie nastąpi zmiana myślenia w sektorze mieszkaniowym.

Nie wspominając już o posiadaniu opłaconej nieruchomości mieszkaniowej na starość, aktywach rzeczowych, niezależności od wynajmujących, szarlatanów i oszustów!!

Napisany przez NaTwoim13
Rezydenci bloku, proszę również zainteresować się Wolą Kredytową (WoKri), aby móc ocenić, co jest sprzedawane. Państwa przykład jest dzisiaj prawie niemożliwy do przedstawienia, zwłaszcza jeśli 1% spłaty prowadzi do sytuacji, w której finansowanie jest realizowane kalkulacyjnie jeszcze przed osiągnięciem wieku emerytalnego.

Finansowanie na poziomie 110% w ogóle nie istnieje, a jeśli ta potrzeba ma być zaspokojona poprzez kredyt podporządkowany (obce kapitałowe kapitały własne), to dzieje się to tylko przy dobrej zdolności kredytowej i stabilnych miejscach pracy. Warunki spłaty muszą być już spełnione, a coś jeszcze bardziej istotnego: Ta dyskusja i te przykłady nie pasują do dyskusji o bańce na rynku nieruchomości, ponieważ banki oceniają nieruchomości restrykcyjnie przed udzieleniem zgody, tzn. jeśli konsument chce kupić nieruchomość zupełnie przewartościowaną, to musi już przynieść bardzo dużo własnych środków, ponieważ bank od dawna nie finansuje przewartościowania/ryzyka. Wartość rynkową może chcieć się zapłacić, ale bank oblicza wartość rynkową i istniejąca duża luka między tymi dwoma wartościami zdecydowanie hamuje banki.

Tak prosto, jak czasami to przedstawiacie, świat iluzjonistów, oszustów i brukarzy nie wygląda, finansowanie nie jest tak łatwo rozdzielone!!!!!!!!!!!!!!

Napisany przez nexttry

Średnia dla Niemiec według ich danych wynosi 46,1%.

Wiem, zawsze można znaleźć statystyki, które popierają nasze własne poglądy, ale proszę używać trochę zdrowego rozsądku. Według twojej strony ceny wzrosły tylko o 15% między 2015 a 2016 rokiem -> nonsens. Skąd w ogóle Immoscout miałoby te dane, skoro głównie wystawione są tam dziury w ziemi po zawyżonych cenach, których nikt już nie chce. Immoscout i tak nie ma dostępu do rzeczywistej ceny sprzedaży. Tutaj występuje ogromne uprzedzenie.

Zarówno według Federalnego Urzędu Statystycznego https://www-genesis.destatis.de/gene...ame=61262-0001 jak i według Statistiki https://de.statista.com/statistik/dat...uartalszahlen/ wartość ta wynosi gdzieś w okolicach 20% przez ostatnie 5 lat.

Ogólnie rzecz biorąc, nawet jeśli Twoje linki nic nie dają bez konta premium, to oczywiście nigdy nie twierdziłem, że liczby podawane przez portal sprzedaży nieruchomości są ostateczną prawdą. Niemniej jednak te liczby dość dobrze odzwierciedlają to, co tutaj doświadczam.
Zauważyłem także wyraźny wzrost z 2015 na 2016, choć nie byłbym w stanie precyzyjnie określić wysokości tego wzrostu.
Tak czy inaczej, każdy powinien sam przeanalizować rozwój cen w swojej okolicy i dojść do odpowiednich wniosków.

Napisany przez nexttry

Niezależnie od tego, że Twoje linki nic nie przynoszą bez premium accountu, oczywiście nigdy nie twierdziłem, że liczby zebranych/wymyślonych przez portal sprzedaży nieruchomości są ostateczną mądrością. Niemniej jednak te liczby całkowicie odpowiadają temu, co tu przeżywam.
Zauważyłem także wyraźny wzrost z 2015 na 2016, chociaż nie podałbym dokładnej wysokości.
W każdym razie, każdy powinien sam zająć się rozwojem cen w swoim regionie i dojść do odpowiednich wniosków.

Każdy może uzyskać dostęp do Federalnego Urzędu Statystycznego, nie potrzebując konta premium. Masz rację co do Statistika (chociaż można też bezpłatnie zobaczyć kilka rzeczy). Obie mówią jednak to samo, około 20%.

Wyrzuciłeś liczbę prawie 50% w przestrzeń i ponownie potwierdziłeś ją dla całych Niemiec, nie ja. I ostateczna mądrość to lekka przesada, te liczby są ekstremalnie błędne i jeśli się nimi kierujesz, dochodzisz do całkowicie błędnych wniosków. A oczywiście istnieją regiony, gdzie mogło być nawet 200% wzrostu w ciągu ostatnich 5 lat, ale nie można wnioskować z pojedynczych doświadczeń na całość i wywodzić z nich wnioski ani budować/kontynuować argumentacji.

Napisany przez basho
Ostatecznie wszyscy się zgadzają, że oszczędzam te 5 lat na np. budowę kapitału własnego, czy nie? Chcesz być oszczędzającym czy nie? Nie chcę przerywać dyskusji.

Napisany przez nexttry

Nie chciałbym przerywać Państwa dyskusji.

Wręcz proszę o to

Byłbym skłonny oszczędzać kapitał własny, ale to jest moje osobiste zdanie. Przynajmniej do momentu spłacenia kredytu samochodowego + kosztów dodatkowych związanych z zakupem/budową, tak aby uniknąć maksymalnej finansowania w 100%. Zrezygnowałbym z oszczędzania na budowę, ponieważ to zakładanie rosnących stóp procentowych (a kasjer też bierze swoją prowizję). Nie pozwól, aby wmówiono Ci, że w tym czasie płacisz za nic czynsz swojemu najemcy, nie jest to prawda. Nie musisz się również spodziewać wzrostu cen nieruchomości o 50%

Napisany przez basho
Dobry wieczór,

Jak to byłoby, gdybym dostarczył około 15-20 tys. własnego kapitału (od moich rodziców) i na przykład współfinansował go poprzez kredyt hipoteczny?

Pozdrowienia

Cześć,

chciałbym wziąć 15t od rodziców i dołożyć. (5t od rodziców w rezerwie)
Następnie odpowiednie wkłady własne 10 - 15t! Wtedy finansowanie z L-Bankiem może dojść do skutku.

Skontaktuj się z biurem wsparcia budownictwa Landratsamt w sprawie pożyczki Z15 od L-Banka i umów się na termin.
Obiekt nie powinien być zbyt drogi! 15% własnego wkładu (Gotówka i wkład własny)

Pozostałość kwoty kredytu musi również pochodzić od L-Banku, ponieważ
L-Bank nie wejdzie w 2. rząd z małym kapitałem własnym.

Załóżmy, że L-Bank wchodzi w 1. rząd, żadne inne
banki nie będą chciały wejść w rząd 2. (tylko z bardzo dużym dodatkiem)

Dlatego lepiej wszystko za pośrednictwem L-Banku lub innych partnerów bankowych.
Zanim wszystko zostanie załatwione przez L-Bank, może minąć 2-3 miesiące!

Zaleta: stabilność oprocentowania na 15 lat (pierwsze 10 lat po super stawce!)

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez basho
Dziękuję za odpowiedź.

Jedyne miejsce, gdzie można się zwrócić o pomoc w kwestii mieszkań socjalnych, to urząd powiatowy - niestety, nie udaje się tam trafić na właściwego kontaktowego, brzmi to trochę podejrzanie. Adres / numer w banku L jest poprawny, ale nikt w urzędzie powiatowym nie czuje się odpowiedzialny, albo twierdzi, że to nie jest ich dział.

Istnieje tylko jedna kobieta, która zna się na tym, a wygląda na to, że jeszcze przez kilka tygodni jest na urlopie. Dodatkowo, rozmowa telefoniczna spotkała się z bardzo nieprzyjazną reakcją.

Teraz umówię się z bankiem Sparkasse na spotkanie, żeby dowiedzieć się, jak działa współpraca z bankiem L oraz jakie są dostępne opcje.

Niedogodnością jest prawdopodobnie to, że bank chce przedstawić swoje produkty, co też jest zrozumiałe.

Nadal zakup nieruchomości jest planowany na kwotę nie wyższą niż 200 000 euro.

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
@basho

Dlaczego idą do banku, gdzie muszą mieć złe przeczucia, bo chcą skorzystać z funduszy publicznych?

Dlaczego nie skonsultują się z pośrednikiem finansowym, który złoży wniosek o środki L-Bank w ich imieniu?

Czy wierzą, że Sparkasse zrobi to dla nich???

Cześć basho,
cześć Noelmaxim,

Temat pożyczki L-Bank Z15 jest bardzo złożony, a moim doświadczeniem i zdaniem nawet wielu doradców finansowych sobie z tym nie radzi!

Złożyliśmy pierwszy wniosek za pośrednictwem doradcy LBS. (pożyczka Z15 L-Bank) w Badenii-Wirtembergii.
Ze względu na zmianę umowy budowlanej itp. musieliśmy złożyć nowy wniosek.
Wniosek złożyliśmy od razu.

Wiele kwestii było niejasnych dla doradcy w naszym specjalnym przypadku. (Dochód na granicy według L-Bank, wystarczający kapitał własny, istniejąca nieruchomość itp.)

Wniosek Z15 L-Bank można jednak złożyć samodzielnie, posiadając odpowiednie doświadczenie.
Trzeba poświęcić wiele czasu na zrozumienie kwestii dotyczących limitu obciążenia, kosztów eksploatacji, przykładu obliczeń sprzedaży istniejącej nieruchomości (w naszym przypadku), czy nadal jest ona kwalifikowana do dofinansowania itp.
Zdecydowanie zapytałbym doradcę finansowego o doświadczenie z pożyczkami Z15 L-Bank!

Bankowiec na pewno coś doradzi. L-Bank Z15. :-)
Trzeba mieć bardzo dużo czasu i nerwów.

Skontaktowanie się z Biurem Pomocy dla Mieszkalnictwa poprzez starostwo powiatowe to już właściwy kierunek.

Moim zdaniem:
Dochód jest zbyt niski i dlatego nie spełnia warunków dla pożyczki Z15 L-Bank. Ponadto brakuje wystarczającego kapitału własnego.

Pożyczki Z15 L-Bank trwają 2-3 miesiące!
Trzeba być gotowym na długi czas oczekiwania.
Zgubienie się w wniosku oznacza kolejne 2-4 tygodnie oczekiwania!

Biuro Pomocy dla Mieszkalnictwa sprawdza, czy dofinansowanie w ogóle jest możliwe!
Dopiero gdy wszystko jest kompletne, trafia to do L-Bank.
U nas zajmują się tym tylko 1 lub 2 osoby!

4 tygodnie Biuro Pomocy dla Mieszkalnictwa
4 tygodnie L-Bank
2 tygodnie akceptacja lub odmowa
Ustanowienie hipoteki itp. itp.

Przynajmniej 2 miesiące, zazwyczaj 3 miesiące lub więcej!

L-Bank Z15 przyjąłby tabelę obciążeń.
https://www.l-bank.de/lbank/inhalt/n...page=largepage

Mało lub brak własnego kapitału doprowadziłoby do odrzucenia!
kredyt samochodowy również ma negatywny wpływ.

Czy można wprowadzić wkład własny w postaci rodziców, rodziny, celów mieszkaniowych Riester?
Wkład własny musi zostać potwierdzony przez kierownika budowy/architekta/specjalistę! (nie przeceniać!)

Wytyczne i wymagania L-Bank są bardziej restrykcyjne i surowsze niż w przypadku
innych banków. Jak już wspomniano, uzyskanie pożyczki trwa znacznie dłużej.

Napisany przez basho
Jeśli ktoś kompetentny byłby dostępny w biurze do spraw mieszkań, być może nie miałbym tak negatywnego wrażenia. Właściwa osoba kontaktowa jest niestety na urlopie. Oczywiście ma Pani/Pan prawo

Niemniej jednak w tym czasie powinien być dostępny inny kontakt i niestety tak nie jest.

Nasze wspólne dochody netto wynoszą około 3400,00 €. Kiedy moja dziewczyna znów zacznie pracować na pełen etat, około 4000,00 €.

Posiadamy wkład własny w wysokości 17.500 € od rodziców. Maksymalna kwota, którą chcemy sfinansować, wynosi 200.000 €. W okolicy są naprawdę dobre używane domy w cenie od 130.000 do 180.000 €. Tych 200.000 € różnica do potencjalnej ceny zakupu powinna być po prostu małym zapasem na remont. Jestem wykwalifikowanym instalatorem, czyli czy nie mogę samodzielnie wymienić instalacji grzewczej i sanitarnych?

Jeśli jest to naprawdę takie skomplikowane i trudne w L-Banku w Badenii-Wirtembergii, to zadaję sobie pytanie, jak do tej pory innym rodzinom z jeszcze mniejszym dochodem/wkładem własnym udało się uzyskać finansowanie przez L-Bank.

pożyczka Z15 to w istocie średnia nauka, a zatwierdzenie jej zajmuje zbyt długo, aby uzyskać nadwyżkę na wolnym rynku nieruchomości użytkowych.
Zamiast tego sugeruję poszukanie finansowania na wolnym rynku finansowym, Z15 jest najwyżej nadający się do nowych budynków.
Moim zdaniem bardzo źle zaprojektowane środki wsparcia, także liczby mówią same za siebie.

Napisany przez Tikonteroga

Dzień dobry!

I dziękuję dotychczas za szczere odpowiedzi i oceny.

pożyczka od pracodawcy nie jest możliwa,
Moi rodzice mają wystarczające zabezpieczenia, pytanie brzmi, czy zechcieliby być poręczycielami. Zostaliśmy również poinstruowani, abyśmy oszczędzali własny kapitał przez najbliższe 5 lat. To z pewnością nie jest błędne podejście.

Pochodzimy z Badenii-Wirtembergii.

Cześć,

Ponieważ jesteście oboje bardzo młodzi, macie jeszcze czas, aby oszczędzać przez kilka lat celowo.

Powinniście wziąć pod uwagę następujące kwestie:

Koszty zakupu nieruchomości składają się następująco (wartości orientacyjne).

1. Cena zakupu = 100 %
2. Podatek od nabycia nieruchomości = 5 %
3. Notariusz = 2 %
4. Remont = 10 %
Razem: 117 %

Powinniście móc sfinansować punkty 2., 3. oraz 4. z własnego kapitału.

Częściowy zakup nieruchomości możecie sfinansować. Dobre finansowanie oznacza, że pożyczka stanowi 60 % wartości zastawu nieruchomości (wartość orientacyjna). Wartość zastawu nieruchomości jest jednak niższa niż cena zakupu (wartość rynkowa). Orientacyjną wartością dla pożyczki może być na przykład 50 % ceny zakupu. Najlepiej zapytać w rozmowie finansowej w bankach, jaką wartość zastawu przyjmują.

Musicie wziąć pod uwagę, że następujące parametry zazwyczaj zwiększają oprocentowanie, które oferują wam banki.

- Dłuższy okres związania oprocentowania
- Wyższy zastaw
- Wyższa dopłata dodatkowa
- Wyższa stopa spłaty kapitału (względem dochodu)

Spróbujcie użyć kalkulatorów ofert bankowych. Wczoraj trochę się nimi bawiłem. Okres związania oprocentowania na 15 lat prowadził do znacznie gorszych warunków niż okres na 12 lat. Kluczowym punktem jest własny kapitał!!!

Ponieważ jesteście jeszcze młodzi, macie możliwość zaoszczędzenia większej kwoty kapitału własnego.

Przeanalizujcie swoje miesięczne stałe koszty i wydatki, a następnie spróbujcie je zredukować. Można zaoszczędzić na następujących pozycjach.

- zbędne ubezpieczenia (pakiet ochrony prawnej, ubezpieczenie mieszkania, dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne na czyszczenie zębów i okulary -> świadczenia ryczałtowe)
- zbędne członkostwa (siłownia, do której często nie chodzisz przez kilka tygodni)
- drogie umowy dotyczące telefonu komórkowego, internetu, telefonu, telewizji
- długo istniejąca umowa na dostawę prądu (korzystaj z ofert dla nowych klientów -> zmień dostawcę prądu)
- częste wizyty w restauracjach (w tym również kebaby, budki z fast foodami, MC Donalds, ...)
- drogie produkty spożywcze i napoje (markowe produkty)
- elektronika użytkowa
- 30 par butów
- kredyty konsumpcyjne (w tym umowa na telefon komórkowy z telefonem)
- zużycie wody, ogrzewania i prądu

Po zrobieniu tego, możecie co miesiąc zaraz po otrzymaniu wynagrodzenia przelać jak najwyższą kwotę na konto oszczędnościowe. Oprocentowanie może być słabe, ale pieniądze będą zawsze dostępne, a nie będziecie musieli płacić opłat za zamknięcie, tak jak w przypadku rachunku oszczędnościowego budowy mieszkania.

Jeśli uda wam się zaoszczędzić kilkadziesiąt tysięcy euro, wasi rodzice mogliby również wam coś dorzucić.

Pamiętajcie także, że istnieje ryzyko, że nie będziecie w stanie spłacić raty kredytu z powodu ewentualnych zagrożeń. Powinniście odpowiednio ocenić te ryzyka i adekwatnie się ubezpieczyć.

- Choroba (zasiłek chorobowy)
- Bezrobocie (zasiłek dla bezrobotnych 1, Hartz IV)
- Niezdolność do pracy (renta z tytułu niezdolności do pracy)

Napisany przez Hanomag

Ponieważ jesteście jeszcze młodzi, macie jeszcze możliwość zaoszczędzenia większej ilości kapitału własnego.

Problemem są rosnące ceny nieruchomości. Zakładając, że ceny w ciągu następnych dwóch lat będą rosły tak samo jak w poprzednich dwóch latach, wskaźnik kapitału własnego pogorszy się pomimo wysiłków oszczędzania.

Jeśli ceny jednak nadal będą rosnąć, bańka stanie się na tyle wielka, że pęknie. Skutkiem będzie to, że ceny nieruchomości spadną lub będą przez wiele lat utrzymywać się na obniżonym poziomie.

Napisany przez Matthew Pryor
Problemem są rosnące ceny nieruchomości. Założenie, że ceny w następnych dwóch latach wzrosną tak samo jak w poprzednich dwóch latach, oznaczałoby, że wskaźnik kapitału własnego pogorszyłby się pomimo intensywnych starań o oszczędzanie.

Może być to mało realne, jeśli przyjmiemy następujące założenia: Obecny kapitał własny wynosi 2 000€, możliwa miesięczna suma oszczędności wynosi 500€, okres oszczędzania to 2 lata, cena zakupu to 160 000€. Są to dane TO. W tym przypadku wskaźnik kapitału własnego wynosiłby 1,25%.
Jeśli teraz przez 2 lata oszczędzane jest co miesiąc 500€ (pomijając tutaj odsetki, jakie można uzyskać z „bezpiecznej” inwestycji w tym okresie), dostępny kapitał wyniósłby 14 000€, czyli powiększyłby się siedmiokrotnie. Takie tempo wzrostu cen nieruchomości w ciągu kolejnych 2 lat chyba nawet najbardziej odważni optymiści albo pesymiści trudno by było sobie wyobrazić.

Napisany przez NaTwoim13
I co z oprocentowaniem? Gdzie będzie za 2 lata?

Czy można płacić czynsz i jednocześnie oszczędzać kapitał własny?

Czy te rozważania nie powinny opierać się na indywidualnej analizie? Jak rozwijały się dochody? Dlaczego nie został oszczędzony żaden kapitał własny? Studia? Dostosowanie do życzenia klienta zakończone, dlatego brak dochodu? Sanacja finansów w przeszłości?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Na cóż,

na pierwszy rzut oka:

Brak wkładu własnego -> ale 16 000 EUR kredytu samochodowego...
Gdy stopy procentowe rosną, zazwyczaj ceny nieruchomości spadają, ponieważ jest mniej potencjalnych nabywców.

Jednakże, biorąc pod uwagę zakup w wysokości 130 000-150 000 EUR i uprzednie wspomnienie przez rodziców o 17 500 EUR, sądzę, że realizacja w tej wielkości jest możliwa.

Napisany przez NaTwoim13
Dziękuję.........

Napisany przez Hanomag

Wątpię, jeśli przyjmiemy następujące założenia: Aktualna własna gotówka wynosi 2.000€, możliwa miesięczna kwota oszczędności wynosi 500€, okres oszczędzania wynosi 2 lata, cena zakupu wynosi 160.000€. To są dane TO. W takim przypadku wskaźnik własnego kapitału wynosi 1,25%.
Jeśli teraz przez 2 lata co miesiąc oszczędza się 500€ (pominmy tutaj odsetki, jakie można uzyskać w tym czasie za bezpieczną inwestycję), dostępny kapitał wynosi 14.000€, co oznacza siedmiokrotne zwiększenie. Taki wzrost cen nieruchomości w ciągu najbliższych 2 lat, niech nawet najbardziej śmiali optymiści lub pesymiści, jest mało prawdopodobny.

Oczywiście, użyłem złego sformułowania związku z cytatem. Faktem jest, że 14.000€ oszczędności może przeciwstawić się znacznie wyższemu wzrostowi ceny zakupu. Wyobrażając sobie wzrost ceny o 20% (=32.000€), TS osiągnąłby siedmiokrotny wzrost własnego kapitału, jednak zwiększyłby swoje zapotrzebowanie finansowe o 18.000€ i zapłaciłby czynsz przez dwa lata dłużej. Wątpię, czy bank zaoferowałby mu lepsze warunki ze względu na to.

Napisany przez Matthew Pryor
Można założyć wiele rzeczy, na przykład zwiększenie o 3000%. Oczywiście, taki scenariusz wypada niewiarygodnie, a prawdopodobnie jest po prostu nierealny. Średnie ceny nieruchomości w Niemczech w ciągu ostatnich 2 lat nawet nie wzrosły o 10%, więc tę wartość, jeśli już, należałoby raczej przyjąć. Wierzyć to nie znaczy wiedzieć. Faktem jest, że dla TO relacja kapitału własnego do kapitału obcego uległaby znaczącej poprawie.

Napisany przez Hanomag

Można założyć wiele rzeczy, na przykład wzrost o 3000%. Oczywiście, takie obliczenia są nierealistyczne.

Żaden człowiek nie zakładał takich wzrostów tutaj.

Średnie ceny nieruchomości w Niemczech w ciągu ostatnich 2 lat wzrosły niewiele ponad 10%, tę wartość, jeśli w ogóle, raczej bym przyjął. A wierzyć nie znaczy wiedzieć.

Jeśli uwzględni się każdą nieruchomość w Niemczech, średnia będzie oczywiście obniżona. W obszarach wiejskich, z dominującą ucieczką z terenów wiejskich, zwłaszcza w Niemczech Wschodnich, można raczej spodziewać się spadających niż rosnących cen. Niemniej jednak istnieje wiele przykładów z ogromnymi wzrostami cen. Na przykład, moja córka sprzedała niedawno Dom za 330 000 €, który kilka lat wcześniej kupiła za 200 000 €. W obszarach miejskich - jak Monachium - zjawisko to może przybierać jeszcze bardziej skrajne formy, jak w poniższym przykładzie.

Faktem jest, że dla TO proporcja kapitału własnego do kapitału obcego uległaby znacznej poprawie.

Jeśli teraz finansuje on zakup domu z jego obecnym kapitałem własnym w korzystny sposób, korzysta on z obecnego oprocentowania, oszczędza na czynszu i unika dalszych wzrostów cen.

Przypuszczam też, że w jego przypadku nie należy się spodziewać zbyt dużych wzrostów cen, ponieważ mieszka on na wsi. Gdzie można znaleźć Dom za 160 000 €?

Napisany przez basho
Dobry wieczór wszystkim!
Nie chcę zaczynać nowego tematu, dlatego tutaj inna konstelacja:
Potrzebna suma łącznie wynosi 85000,00 + koszty modernizacji w wysokości około 35000-40000,00 €
Nie chcemy używać kapitału własnego, koszty dodatkowe związane z zakupem wynoszą około 6000,00 € (w Badenii-Wirtembergii i bez pośrednika). Posiadany kredyt to nadal tylko auto o wartości około 14 000 €
Czy jest możliwe zdobycie kredytu hipotecznego w takiej sytuacji?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć basho, jeśli dane dotyczące dochodu i samochodu z sierpnia 2016 r. są nadal aktualne (dochód 3.400 EUR - rata za samochód 239 EUR), to finansowanie zakupu i modernizacji powinno być łatwe do zrealizowania.

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann
Którą bankę preferują Państwo tutaj, skoro tak radośnie i świeżo przedstawiają perspektywę możliwości?
Decydującym czynnikiem będzie, jak wartość nieruchomości będzie oceniona po zakończeniu planowanych - bardzo wysokich - modernizacji. Ogólnie rzecz biorąc, zgadzam się z Bankkaufmannem, że przedsięwzięcie jest wykonalne, ale uzależnione od oceny wartości nieruchomości ze względu na duże planowane prace modernizacyjne.

Napisany przez 2tneub
Przypuszczam, że są to raczej koszty remontowe i moim zdaniem są one raczej bardzo niskie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata